Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Kongsi Makan

16 Menu Makanan “Super Delicious” Dari Syarikat Penerbangan Dunia

Published

on

Duduk berjam-jam di dalam pesawat tentunya adalah perkara yang sangat membosankan. Malah penumpang dilarang untuk menggunakan smartphone, fuhh boleh jadi tak senang duduk dalam tu kan?  Walaupun bosan tetapi selera anda perlu dijaga.  Jadi di dalam kapal terbang, anda akan  dimanjakan dengan menu-menu makanan yang sangat yummy.

Makanan di dalam pesawat berbeza-beza mengikut negara.  Contohnya di Garuda Indonesia anda boleh menjamu lontong dan juga sate, atau di Malaysia Airlines anda boleh menikmati nasi lemak.

Jom tengok menu-menu makanan super lazat dari 16 syarikat penerbangan di bawah ini.

1. Air Asia

 

2. Air Canada

 

3. All Nippon Airways

 

4. American Airlines

 

5. Asiana Airlines

 

6. Garuda Indonesia

 

7. Hawaiian Airlines

 

8. Indian Airlines

 

10. Jamaican Airways

 

11. Japan Airlines

 

12. Kuwait Airways

 

13. Saudi Arabian Airlines

 

14. Singapore Airlines

Screen Shot 2015-10-09 at 3.15.20 PM

 

 

15. Transasia Airways

 

16. EVA airways

Sumber dari airmeals.net

1 Comment

1 Comment

  1. Charity ID Malaysia

    October 10, 2015 at 12:24 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kecantikan

[Foto] Wanita Berambut Panjang Bak Rapunzel Ini, Menjadi Tumpuan Di Instagram

Published

on

By

Screen Shot 2016-05-23 at 10.00.43 PM

Nak jaga rambut panjang takat pinggang pun payah, inikan pula rambut panjang bak puteri Disney Rapunzel tu.

Ini tak kira lagi rambut kita yang non stop gugur tu, boleh menangis masa sapu atau vacum rumah. Kan? HEHE.

Dashik Gubanova, wanita berasal dari Rusia ini memiliki rambut sepanjang dan secantik rambut Rapunzel.

Pengikut di Instagramnya juga ramai. Sehingga kini sudah mencecah 151,000 followers. Mesti ada dikalangan followers Dashik  yang berharap mempunyai tahap kesabaran yang tinggi sepertinya untuk memiliki rambut bak Rapunzel ini.

 

Sumber: distractify.com

Continue Reading

Kongsi Makan

Boleh Makan Ke Jagung Warna-Warni Ini?

Published

on

By

13232976_989083007877733_7008943180899574827_n

Oleh Ina Mohd. Sumber Resepi Sedap

Pernah jumpa jagung bewarna-warni? Atau pernah makan? Anda jangan rasa pelik kerana ia wujud sebenarnya. Bila tengok rasa sayang nak makan sebab warna-warni betul. Ada yang mengatakan jagung ini dipanggil jagung pulut. Rasanya juga berbeza, melekit-lekit sikit, tidak manis tetapi sedap dimakan. Tetapi semestinya tidak sama dengan jagung biasa yang kita makan.

Asal-usul jagung ini sebenarnya dari Oklahoma. Carl Barnes seorang petani yang telah menghasilkan jagung warna-warni ini. Jagung ini merupakan hasil dari pelbagai tanaman jagung khusus. Dinamai demikian kerana biji jagung ini tampak seperti butiran permata dalam berbagai warna.

Cara menanamnya sama juga seperti jagung biasa iaitu melalui biji. Seperti yang diketahui, tanaman jagung adalah warisan bangsa Indian. Barnes mengumpulkan biji jagung dengan pelbagai jenis kemudian menanam di ladangnya sendiri. Ketika Barnes sudah tua, dia menyerahkan koleksi biji jagungnya yang berharga tersebut kepada salah satu sahabatnya, Greg Schoen. Seperti yang dilaporkan Business Insider, biji jagung berwarna-warni yang Barnes berikan merupakan hasil persilangan dari jagung Pawnee, jagung Osage berbiji merah, dan jagung Osage berwarna kelabu.

Ada yang mengatakan jagung ini banyak terdapat di sempadan Thailand – Malaysia. Selain dari itu terdapat juga di Indonesia. Kalau ada diantara anda pernah merasai jagung warna-warni ini, kongsi bersama kami, okay?

 

13266078_989083034544397_2941205765247746742_n

13238952_989083054544395_4860254539409419282_n

13241211_989083091211058_2725980857642264737_n

13226957_989083111211056_1849808706893056788_n

Continue Reading

Info

Pizza Seni Bidadara! Alaa Kampung Tapi Umphhhh!

Published

on

By

Oleh Razzlyn Rosli. Sumber Facebook Destinasi Percutian.

Kepada warga Kuantan atau sesiapa yang singgah di Kuantan tetapi tak tahu nak makan kat mana, korang boleh try singgah kat warung Seni Bidadara Pizza. Pizza yang dihidangkan di kedai ini dibakar secara tradisional. Kedai ini terletak do Rajawali Outer Space di Cenderawasih, Kuantan.

Atau kalau nak lagi mudah korang waze je alamat kat bawah ni ok!

Alamat : Rajawali Art Gallery, Lorong 13, Perkampungan Cenderawasih.
Operation Hour :  3pm – 7 pm sahaja (Rabu dan time kne outstation off)
Contact : 013-9112003

Screen-Shot-2016-03-05-at-3.14.16-PM

Screen-Shot-2016-03-05-at-3.14.26-PM

Screen-Shot-2016-03-05-at-3.15.24-PM Screen-Shot-2016-03-05-at-3.15.52-PM Screen-Shot-2016-03-05-at-3.15.44-PM Screen-Shot-2016-03-05-at-3.15.31-PM Screen-Shot-2016-03-05-at-3.14.46-PM Screen-Shot-2016-03-05-at-3.14.34-PM

 

Continue Reading

Info

Dulu Sibuk Resepi Aiskrim Sumi.. Sekarang Ni Puding Sumi Pulak!!

Published

on

By

1170

http://mamamiasanasini.blogspot.my/

Oleh Razzlyn Rosli. Sumber Facebook Resepi Dari Isteri Untuk Suami Tercinta

Kalau sebelum ni viral pasal aiskrim sumi, sekarang ni dah ada puding sumi pulak… Kalau tengok gambar memang berjaya buat kita telan air liur bukan? Agak – agak rasa dia macam mana pulak.. Haa jom usha resepi Puding Sumi ni dan buat kat rumah..

 

Bahan – bahan :

🍧 1 Paket Agar2 Tali 37.5g
🍧 8 Cawan air
🍧 1 1/4 Cawan gula pasir
🍧 1 Tin Susu Cair
🍧 2 Paket Sumi

 

Cara Penyediaan :

1- Masakkan agar2 tali hingga betul2 hancur,
2 – Masukkan gula dan kacau lagi hingga gula hancur,
3 – Masukkan seketul gula batu untuk elakkan agar2 cepat berair,
4 – Masukkan susu cair dan kacau hingga sebati
5 – Perlahankan api…
6 – Sebelum tu susun sumi di dasar acuan,
7 – Masukkan agar2 sedikit demi sedikit agar sumi stabil dan melekat
8 – Boleh curahkan agar2 bila sumi dah melekat
9 – Lapiskan dengan lapisan kedua dan seterusnya..Sejukkan dalam peti ais.

10402870_1141353409211027_5964546209085768144_n 12321268_1141353375877697_4785875911258631294_n 944062_1141353339211034_4292882632224206016_n 12193625_1141353282544373_677683254534445923_n 1170

Continue Reading

Info

ABC Gunung Kinabalu, Ais Kacang Paling Tinggi!

Published

on

By

1170

Sumber www.sini.com

ABC menarik bersaiz gergasi dan tinggi kali ini di Tanjung Aru, Kota Kinabalu, Sabah. Ada sesiapa yang sanggup ke Sabah untuk mencubanya? Hihi. Warga Sabah yang berdekatan dengan Restoran Pondok Pantai pasti sudah menikmatinya. Kepada anda yang berada di sekitar Kota Kinabalu dan Tanjung Aru atas urusan pekerjaan atau percutian, inilah peluang anda untuk merasai ABC Gunung Kinabalu.

Di Restoran Pondok Pantai, anda boleh dapatkan pelbagai jenis menu ABC yang ditawarkan dengan harga yang berlainan mengikut saiz dan topping ABC tersebut. Untuk menikmati ABC ini, disarankan untuk anda berkongsi dengan rakan atau ahli keluarga untuk mengelakkan pembaziran atau anda boleh memilih menu ABC yang bersaiz sedikit kecil.

12341354_701723753261117_3378603455702198430_n 12341163_706632626103563_1067929816586481287_n 12376172_706773989422760_6315112716676431383_n 12241278_706774032756089_1685334600712784833_n 1915267_707365466030279_2588777988093086679_n 12472698_720766528023506_928045445692872831_n    Screen Shot 2016-03-23 at 6.37.25 PM Screen Shot 2016-03-23 at 6.36.53 PM

Continue Reading

Info

Majalah TIME Iktiraf Nasi Lemak Antara Sarapan Paling Sihat

Published

on

By

nasi-lemak

Oleh Razzlyn Rosli. Sumber Astro Awani.

Makanan kegemaran rakyat Malaysia, nasi lemak kini diiktiraf salah satu daripada 10 sarapan antarabangsa yang paling sihat oleh majalah TIME.

Menurut majalah itu, walaupun nasi lemak sering dilabel sebagai makanan berlemak ia mengandungi pelbagai nutrisi yang paling diperlukan tubuh.

“Memang ia mengandungi kandungan lemak lebih daripada apa yang kita perlukan (kurangkan pengambilan nasi) tetapi makanan itu adalah sarapan yang seimbang kerana ia mengandungi pelbagai nutrisi termasuk manganese, protein dan karbohidrat.

“Kandungan cili dalam sambal (nasi lemak) boleh membantu meningkatkan metabolisme,” menurut Majalah Time.

Selain nasi lemak, sarapan dari Turki yang kaya dengan tomato, keju dan telur turut mendapat perhatian majalah itu.

Turut tersenarai ialah sarapan dari Israel yang mengandungi sumber nutrisi berkhasiat.

Bukan itu sahaja, sarapan dari Jepun yang kaya dengan hidangan sampingan dan dinikmati dengan nasi serta sup tulang dari Vietnam turut dipilih sebagai sarapan paling sihat oleh majalah itu.

 

Continue Reading

food

16 Gambar Pencuci Mulut Menyelerakan Tetapi Seram Untuk Dimakan

Published

on

By

Oleh Razzlyn Rosli. Sumber Distractify.

Pencuci mulut yang fancy dan berwarna – warni dah klise bukan untuk dihidangkan, sekali – sekala apa kata kita bertukar selera “mata” kepada sesuatu yang berlain. Sesuatu yang lazat dan manis tetapi sedikit menyeramkan. Pasti korang akan rasa acah – acah “Adventure” sikit kan nak makan.. Berikut adalah beberapa pencuci mulut lazat dan yang pastinya tidak sesuai untuk mereka yang lemah jantung.. Agak – agak kalau korang dihidangkan pencuci mulut kat bawah ni korang akan berselera tak?

1. Brownies lazat berbentuk raksasa.. Ada brani?

17

 

2. Pie sotong dengan mata yang menyeramkan..

16

 

3. Hiasan Macarons ini nampak macam tumbuhan yang menyeramkan kan?

15

 

4. Kek yang dihias seperti “Alam Lain.”

14

 

5. Macarons antik

13  

 

6. Jantung yang boleh dimakan?

11

 

7. Kek coklat berdarah.

10 

 

8. Perasan tak dalam bintang tu sebenarnya gigi taring..

9

 

9. Biskut misteri dan mistik.

8

 

10. Kek bola bertanduk seperti Demon.

7

 

11. Kelihatan seperti hutan yang menyeramkan.

6

 

12. Yang ni bahagian mana yang seram? Nampak macam sedih je kek ni..

5

 

13. Bentuk ular tu nampak menakutkan bukan?

4

 

14. Waffle ni nampak macam “Medusa”

3

 

15. Cupcake yang sentiasa memerhatikan anda.

2

 

16. Kek pengantin gothic ini mempersona dan menyeramkan.

1

Continue Reading

Info

6 Makanan Harian Kita Tak Sedar Merbahaya!

Published

on

By

Oleh Razzlyn Rosli. Sumber 9gag.

Kita sering dijamu dengan pelbagai makanan dan lauk pauk yang berbeza. Tapi tahukah anda ada sesetengah makanan rutin kita mengandungi racun dan merbahaya kepada manusia. Kalau nak tahu apa jenis makanan itu, usha kat bawah ni…

Makanan infographic

 

Continue Reading

#instamakan

Makan “Laksa Sedut” Ni Macam Minum Air….

Published

on

By

1170

Oleh Razzlyn Rosli.

Laksa Penang, Mee kari? Kalau sebut je dua makanan ni memang semua orang tahu kan.. Banyak dijual di pasar malam, gerai dan biasa ada lori tepi jalan park jual laksa ni. Selalu mereka akan membungkus laksa menggunakan plastik yang biasanya diasingkan kuah.

Laa ni nak dijadikan cerita, trend bungkuih laksa macam tu dikatakan ketinggalan dan kini mereka lebih kreatif dengan menggunakan bekas minuman. Rare kan? Korang kalau nak menikmati sendiri sedut laksa menggunakan straw boleh lah mai singgah gerai kat simpang 3 Jerai, Kupang baling. Harga memang berpatutan hanya RM2.50 sahaja.. Selain laksa depa juga ada jual Mee Kari.

So apa lagi.. Jom start moto dan p beli na…

145227ahee2h25eoh0dqpo 145227kkkoe895q5j9zvrj 145227r4zgqrqk0soc117o

Continue Reading

DIY

Yum Yum Yum.. Sedapnya Chicken Cheezy Balls, Mudah Je Nak Buat…

Published

on

By

FN_Aaron McCargo Jr. Buffalo Chicken Cheese Balls.tif

Foto : Aaron McCargo Jr. Buffalo Chicken Cheese Balls.tif

Oleh Razzlyn Rosli. Sumber Resepi Orang Kampung. 

Korang selalu buat jemput – jemput atau kuih traditional untuk minum petang? Apa kata kali ni tukar angin sikit buat ala – ala western pulak. Chicken Cheezy Balls… Dengar pun dah boleh buat terliur kan? Haaa jom usha resepi dia kat bawah ni…

Bahan-bahan:

  • 500g Ayam/Daging Kisar
  • 200g Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
  • 300g Breadscrumb (Serbuk Roti)
  • 400g Tepung Ubi
  • 3 Biji Kentang
  • 1 Biji Telur (Putih Sahaja)
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk lada hitam

Cara membuat:

  • Kupas kentang dan rebuskan kentang dengan sedikit garam sehingga empuk. Toskan dan lenyek sehingga hancur.
  • Campur kentang lenyek tersebut bersama-sama ayam/daging kisar.
  • Campurkan tepung ubi secukupnya dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan tepung sikit-sikit sehinggalah adunan boleh dibentuk.
  • Bentukkan adunan tadi menjadi bebola doh sebesar bola ping pong.
  • Leperkan bebola untuk disumbatkan cheese (Lagi banyak cheese lagi sedap). Tutup dan bentukkan kembali kepada bulat.
  • Pecahkan telur (Putih Sahaja) dan pukul sehingga kembang.
  • Sediakan sepinggan breadscrumb (Serbuk Roti)
  • Celup bebola tadi di dalam telur.
  • Golek-golekkan bebola atas breadscrumb pula. Golek sehingga serbuk roti kena pada semua tempat.
  • Goreng Chicken Cheezy Balls anda dengan suhu api dapur yang sederhana untuk mengelakkan hangus.

 

Continue Reading

Trending