Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

travel

5 Restoran Yang Orang Pergi Bukan Sebab Makan

Published

on

Selalu orang pergi restoran sebab makanan dia sedap, hidangan dia menarik dan paling tak pun service dia best. Tapi ada juga restoran yang orang pergi bukan sebab makanan pun. Tapi lebih kepada design ataupun elemen-elemen restoran tersebut.

1. Ithaa, The Maldives

Kalau korang pergi restoran ni, korang boleh merasai makan di dasar laut. Waktu korang makan tu boleh lah tengok ikan lalu –lalang dekat atas kepala.

2. Ice Restaurant, Finland

Nak merasai macam mana kutub utara punya restoran? Mungkin ini restoran yang korang kena cuba. Kalau datang sini make sure pakai setebal yang mungkin sebab keseluruhan restoran ini dalah ais.

3. Treepod Dining, Thailand


Restoran ini memberi pemandangan yang cukup cantik. Ruang makan dia pula diinspirasikan daripada sarang burung. Jadi, kalau korang nak merasai makan atas pokok macam burung, boleh lah korang datang ke restoran ni.

4. The Gratto, Thailand

{Restaurant in Krabi, Thailand} The Grotto é um dos restaurantes maravilhosos do espetacular Rayavadee Resort, em Krabi, na Tailândia. Também não é pra menos. Com mesas instaladas na areia de uma caverna formada pelos penhascos da Phranang Beach, o clima romântico, a brisa do mar e o cenário lindo da praia fazem dele uma opção muito especial para curtir o fim do dia na ilha. Em alguns dias da semana, eles servem frutos do mar na brasa e, nos outros, funciona como bar com petiscos e drinques. Aos que não estiverem hospedados no hotel, não se desanimem. O restaurante está aberto ao público. É só reservar. . . . #ateliededestinos #adrecomenda #ademkrabi #thegrottorayavadee #thegrottorestaurant #phranangbeach #krabi #ademkrabi #adnatailandia #beachrestaurants #krabitips #krabirestaurants #beautifulrestaurants

A post shared by Ateliê de Destinos ✈🌎 (@ateliededestinos) on


Dekat sini pulak korang boleh merasai pengalaman orang zaman dahulu kala. Makan dalam gua dan ditemani cahaya matahari tak pun cahaya lampu kuning.

5.Labassin Waterfall, Filipina


Untuk mereka yang suka kan sungai dan bunyi air terjun, boleh lah datang sini. Sambil makan sambal rendam kaki dalam air sampailah menggigil.

Sumber: Brightside.me

Oleh: Azwar Kamaruzaman

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Info

Tips Beli Ticket Flight Lebih Murah

Published

on

By

Siapa kata orang yang banyak duit je boleh travel? Tidak ye.. Please betulkan mind set korang. Its actually depends on how you plan your travel and how well you know about travel tips. That’s why la tips tips ni penting dan sangat membantu.

Selalunya harga ticket flight lebih mahal daripada expenses lain. So bila jadi macam ni kena pulak cari destinasi yang lebih sesuai sebab nak cut cost kan.

Nak book ticket flight murah pun ada cara caranya tau. Unless korang jenis yang tak kisah, bolehlah book bila-bila masa. Tips ni khas untuk kaki traveller yang nak berjimat macam Khalie. Hehe. So, jom kita tengok Hot Tips ni!! Might be helpful for you guys in the future.

#1 Beli Ticket Flight Awal

Berdasarkan pengalaman, korang kena tempah tiket sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal dari tarikh korang nak terbang. Kalau korang lambat, boleh jadi harga tu makin tinggi atau makin rendah. So, to be safe and ensure the lowest price, just book ticket flight korang awal (3 months earlier). Bila dah book ticket awal boleh lah pilih seat yang korang suka.

#2 Set Price Alert

Let say korang dah tengok flight ticket tapi belum nak beli lagi, set price alert untuk memudahkan korang kalau ade perubahan harga, korang akan dapat notification. Senangkan?

#3 Be Flexible with Date & Time

Ticket yang murah selalunya pada pertengahan minggu contoh hari Selasa dan Rabu. But, let say if korang pergi time weekend ataupun public holiday which will cost more, korang kene flexible dengan date & time. Just search for the cheapest airline ticket. Usually harga akan turun selepas a major public holiday. Early morning and late night flights juga akan menawarkan harga yang paling rendah.

#4 Pilih Connecting Flight

Connecting flight adalah kapal terbang perantaraan, basically it’s a non direct flight. Selalu nya non direct flight ni akan stop di airport tertentu sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi yang ingin dituju. Kalau korang tak rushing boleh la book connecting flight ni sebab harganya murah berbanding direct flight.

#5 Gunakan Pelbagai Travel Portal

Kalau korang nak beli ticket flight try pakai apps ataupun travel portal yang bebeza untuk membuat perbandingan harga. Sebab tak semua source menawarkan harga yang sama. Kena rajin sikit ye, nak murah kan.

#6 Nantikan Last Minute Deal

Kalau korang memang nak tunggu final week untuk beli ticket flight, if you are lucky enough korang dapatlah harga yang murah. High risk skit sebab tawarannya tak banyak so korang kena cepat. (This option can be a hit or miss) Konsep siapa cepat dia dapat.

#7 Clear ‘Cookies’

Yang ini ramai yang tidak tahu. Sila clear-kan cookies pada komputer, dan handphone korang sekiranya korang dah melawat laman web penerbangan 30 hari sebelum itu. Sebab melalui cookies ini, sistem tempahan syarikat penerbangan akan andaikan yang korang sudah tengok laman web itu berulang kali. Jadi, sistem tempahan akan tetapkan harga yang sama sahaja walaupun korang sudah masuk laman web itu berulang kali. Kadang-kadang, harga naik lagi! Jadi, korang amalkan tabiat padam cookies pada internet browser korang tu. Kalau tak tahu nak delete sila tanya Encik Google!

#8 Cari ‘Best Deal’ Untuk Penerbangan Antarabangsa
Kebanyakan syarikat penerbangan akan tawarkan ‘Best Deal’ kira-kira 11 hingga 12 minggu lebih awal untuk penerbangan antarabangsa. Jadi, korang kena rajin periksa harga ticket dalam tempoh ini.

Peringatan:

  • Flexibility & Book Awal adalah tips terbaik untuk ticket flight murah.
  • Last minute deal kalau korang bernasib baik.
  • Bandingkan harga ticket di portal yang berbeza.

One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Hotel Mewah Yang Pelik Dan Design Yang Tak Masuk Akal

Published

on

By

Sebelum ni kita dah dengar akan dibina sebuah hotel angkasa. Ada juga hotel atas pokok. Tak kurang juga hotel berkonsep capsule dan sebagainya. Tapi, kali ini kami nak kongsi dengan korang sebuah hotel mewah yang mempunyai design yang pelik dan tak masuk akal yang akan dibina.

Tetra Hotel akan dibina menggunakan modular system. Kalau korang tengok design ni memang tak masuk akal sebab mana boleh sebuah struktur boleh berdiri dengan stabil sekiranya tapak kecil tapi badan besar.

Bukan tu je, hotel mewah ini juga akan berbentuk prism dan memang dari lain yang lain. Buat masa ini masih belum ada tempat yang spesifik di mana hotel itu akan dibina. Tapi tempat yang dirancang adalah UK, Kanada, Norway atau Cape Verde.

Kontraktor yang bertanggungjawab untuk membina hotel ini adalah kontraktor dari Kanada, WSP. Kontraktor ni pernah membina Shard, London dan juga pembangunan semula Stadium Standford, Chelsea.

Sumber: Daily Mail

Continue Reading

travel

Penumpang Lalui Detik Cemas, Muncung Pesawat Menjunam Dua Kali

Published

on

By

Lagi insiden melibatkan pesawat berlaku. Kali ini penerbangan dari Washington ke California apabila penerbangan Delta Flight berhadapan dengan detik-detik cemas apabila pesawat berhadapan dengan turbulan di udara sehingga muncung pesawat itu dilaporkan menjunam sebanyak dua kali.

BACA: Viral Rakaman Detik Mendebarkan Pesawat Terhuyung-Hayang Ketika Cuba Mendarat

Pesawat Delta Flight yang membawa seramai 59 penumpang serta 4 kru penerbangan itu terpaksa membuat pendaratan cemas di Nevada.

Menurut laporan Daily Mail, seramai 5 orang penumpang mengalami kecederaan kesan dari  insiden itu tersebut.

Continue Reading

Kongsi Tips

Jangan Sesekali Buat #7 Benda Ni Ketika Berada Di Lapangan Terbang

Published

on

By

Ada beberapa isu di airport yang pernah berlaku untuk kita jadikan pengajaran di masa depan. Nampak remeh tapi bila kena batang hidung dan nampak tali gantung nak senyum pun tak lalu bang.

1. Jangan terima kiriman dari orang lain yang tak pasti hujung pangkalnya.

Apa lagi yang sudah siap di bungkus. Kalau barang-barang yang baru di beli sebaiknya anda bungkus sendiri supaya tidak ada benda-benda terlarang di bawa bersama melintasi border control.

2. Jangan combine bag dengan travel buddies yang baru kenal kat group-group travel.

Biar lah check in asing-asing dan bayar lebih. Kita tak tau apa yang ada dalam bag kawan tu. Kecuali travel buddies anda jenis boleh share spender dengan anda ok lah.

3. Jangan pernah biarkan backpack anda tidak berbalut/ tanpa raincover.

Boleh membuatkan anda kehilangan nyawa. Kerana ada sindiket yang akan menyelitkan barang-barang terlarang di beg anda.

Kalau anda lepas beg anda akan di curi. Kalau anda tak lepas anda mungkin akan ke dalam dan mungkin akan jadi banduan akhir.

4. Jangan berbaik hati tawarkan ruang beg anda untuk orang di depan atau di sebelah anda yang mana beg terlebih had berat.

Kalau nak tolong sangat, beri duit adalah lebih baik demi keselamatan anda daripada beri ruang beg anda. Walau terlebih setengah kilo saja pun jangan lah bagi mereka checkin beg di bawah nama anda. Kalau setengah kilo tu semua ganja tak pasal-pasal masuk bawah akta 39B = mati.

5. Jangan pernah pegang barang orang lain semasa di airport.

Kalau ada orang mintak tolong suruh je dia letak di pondok polis, kaunter informasi atau mana-mana tempat yang selamat untuk bag dia. Yang penting bukan di tangan anda. Walau yang mintak tolong tu Maria Ozawa sekali pun tolong lah jangan pegang kan.

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut.

Mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control.

Kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di surau.

7. Jangan pernah tinggalkan beg anda tanpa pengawasan

Bawa saja ke mana anda pergi walau ke tandas sekali pun, takut di masukkan benda-benda terlarang oleh sindiket-sindiket tertentu.

Ada kisah benar tentang seorang pemuda yang mana beliau sekarang sudah arwah di tali gantung.

Semasa di airport berhampiran tandas seorang lelaki tergesa-gesa hendak masuk ke tandas (macam orang cirit) dan meminta dia pegang briefcase dan terus berlari masuk ke tandas.

Kurang dari 5 minit pemuda itu telah di kepung dan ternyata di dalam briefcaseitu adalah dadah. Lelaki yang lari ke tandas tu dah hilang entah ke mana.

Kisah ini di ceritakan oleh sepupu pemuda itu. Kalau cerita ini tipu ambil je pengajaranya bukan persoalkan kerja polis. Apa-apa hal, happy traveling guys. Stay safe. Jangan baik sangat. Biar selfish bertempat.

Continue Reading

Lokal

Jika Di Jepun Ada Pulau Kucing, Di Pulau Pinang Pula Terdapat Pantai Kucing

Published

on

By

Jika di Aoshima, Jepun, terkenal dengan jolokan ‘Pulau Kucing’, tak kurang juga dengan sebuah pantai di Pulau Pinang ini yang mempunyai lebih 250 ekor kucing terbiar.

Pantai Kucing yang terletak di Teluk Bahang, Pulau Pinang ini telah diusahakan oleh seorang nelayan, Nana Wan Chik, 57, bersama rakan kongsinya dari New York, Tevoit Fairservis, 62.

Nana Wan Chik, juga mendapat nama panggilan ‘Papa Kucing’, pada mulanya membela 10 ekor kucing yang diselamatkan dari tepi jalan, dan jumlah itu bertambah selepas beberapa tahun.

Dipetik daripada Awani, bukan mudah untuk menjaga lebih 200 ekor kucing ini dalam satu masa, tambah lagi dengan kekangan kewangan dan sumber untuk membeli makanan serta perubatan kucing-kucing ini.

“Selepas mengusahakan Pantai Kucing, ramai yang menghantar kucing-kucing terbiar kepada kami untuk dijaga. Baru-baru ini, seorang wanita dari Kulim mahu menghantar 100 ekor kucingnya kepada kami, namun saya terpaksa menolak kerana tidak mampu untuk menambah jagaan kucing”

Selain daripada membeli makanan kucing, kucing-kucing ini juga diberikan makanan daripada lebihan nasi dan lauk daripada kantin sekolah.

Buat masa ini, tiada cas dikenakan kepada pengunjung yang ingin melawat kucing-kucing berkenaan di Pantai Kucing, namun Tevoit Fairservis tidak menolak kemungkinan akan mengenakan sedikit bayaran bagi menampung kos operasi mereka dimasa akan datang.

Sumber: Awani

Continue Reading

travel

Cantiknya View Dalam Gua Ais Sepanjang 19 kilometer Di Alaska Ini

Published

on

By

Bagi sesetengah negara sejuk, gua ais boleh terhasil pada kawasan sempit dan berlohong. Salah satunya adalah di Vatnajokull glacier yang terletak di selatan Iceland dan di Mendenhall di Juneau, Alaska.

Gua ais glasier di Alaska ini merupakan gua ais terpanjang di dunia, iaitu sepanjang 19km. Gua ini amat unik kerana ais yang cair akan membentuk kolam air semula jadi dan kitaran ini akan berlaku setiap tahun!

Menarik kan?

Sumber: carian Google

Continue Reading

Tengok Sini

Unik! Mata Air Panas Berwarna Merah Jadi Tumpuan Pelancong Di China

Published

on

By

Selain dari mata air panas berwarna merah, kolam ini juga mengeluarkan satu aroma berempah.

Itulah antara keunikkan yang terdapat di hot spring yang terletak di bandar Chongqing yang menjadi tumpuan para pelancong.

Hot Spring yang terletak di bandar Chongqing terkenal kerana ia bukannya seperti kolam air panas biasa. Difahamkan, mereka menggunakan pelbagai jenis herba untuk menghasilkan air panas berwarna merah itu.

Lebih menarik, kolam itu turut diletakkan cili dan kubis plastik, chopstick serta lengkap dengan ‘periuk empat hidangan’ yang sama seperti hidangan popular tradisional Cina iaitu Sichuan Hot Pot.

Sumber

Continue Reading

travel

8 Tips Untuk Anda Travel Secara Solo

Published

on

By

Imej dari Freepik

Mesti ramai yang kat sini teringin nak travel secara solo tapi mempunyai masalah tentang risiko-risiko yang bakal dihadapi sepanjang perjalanan. Di sini ada 8 tips untuk anda travel secara solo:

1. Rancang Perjalanan Lebih Awal

Sebelum melancong adakan beberapa perancangan terlebih dahulu. Dengan internet, ia menjadi lebih mudah untuk anda melakukan prebiu bagi destinasi yang berpotensi menjadi tempat perlancongan anda. Anda tidak semestinya perlu membuat pelan yang terperinci, memadai sekurang-kurangnya anda tahu di mana anda akan tinggal pada malam pertama perlancongan. Buatlah tempahan bilik sebelum anda berlepas. Disarankan anda membuat tempahan di rumah tetamu, hostel, B&B atau pekan kecil kerana kebiasaannya tempat sebegini menawarkan banyak kemudahan dan lebih mudah untuk berhubung dengan penduduk tempatan.

2. Mengetahui tahap kekuatan anda

Adakah anda seorang yang suka bergaul yang mana anda mudah untuk menyesuaikan diri dengan orang luar. Jika anda ingin melancong sendirian mungkin agak sukar jika anda tidak boleh berkomunikasi. Lebih memburukkan keadaan lagi jika tempat perlancongan anda penduduknya tidak begitu mesra atau anda tidak faham bahasa penduduk tempatan. Selain itu, tanyakan pada diri sendiri adakah anda seorang yang berdikari. Ini amat penting kerana sekiranya berlaku apa-apa kecemasan sepanjang percutian, anda dapat memahami situasi dengan baik dan dapat mencari penyelesaian tanpa perlu bergantung harap pada orang lain.

3. Kekal Berhubung

Walaupun anda melancong berseorangan, pastikan anda sentiasa berhubung dengan ahli keluarga dan kawan-kawan. Selain boleh melepaskan rindu, kekal berhubung dengan mereka adalah penting untuk memastikan mereka tahu tentang perkembangan dan keselamatan diri anda. Anda juga perlu ambil tahu tentang berita semasa seperti krisis di negeri anda. Anda juga perlu membuat penyelidikan tentang kemudahan internet di tempat penginapan percutian anda untuk memastikan anda tetap boleh berhubung dengan orang tersayang tidak kira di mana anda berada dan memastikan jadual percutian berjalan dengan lancar.

4. Mengemas Barang Dengan Bijak

Apabila melancong sendirian pastikan semua barangan keperluan anda yang penting berada dalam beg galas sekiranya bagasi anda hilang dalam perjalanan. Ini bermakna pakaian yang ingin ditukar lengkap, kasut, ubat-ubatan, kad pengenalan dan barang teknologi seperti telefon bimbit. Pisahkan wang tunai dan kad kredit anda pada tempat yang berbeza, jadi jika anda kehilangan salah satu anda masih mempunyai yang satu lagi. Sentiasa menyemak semula semua barang keperluan sebelum memulakan perjalanan. Selain itu, berpakaian mengikut keselesaan anda dan sentiasa mempunyai wang tunai kecemasan sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini.

5. Mencari Kawan Baru

Melancong sendirian merupakan cara terbaik untuk anda menikmati kebebasan melakukan perkara sendirian, tetapi kadangkala anda mungkin akan berasa kesunyian. Cara yang terbaik untuk anda menghilangkan rasa kesunyian itu adalah dengan bercampur dengan pelancong lain. Anda boleh bercakap dengan sesiapa sahaja atau sesiapa sahaja yang anda lihat mesra. Anda akan mendapati bahawa kebanyakan pelancong gembira apabila anda memulakan perbualan dengan mereka. Orang yang dipertengahan umur atau mempunyai rambut putih merupakan satu kelebihan di negara-negara asing kerana orang yang lebih tua akan dihormati dan cepat mesra.

6. Percaya Pada Gerak Hati Anda

Berjalan sendirian tidak semestinya lebih berbahaya daripada mengembara bersama rakan-rakan. Ia hanya memerlukan anda untuk berwaspada dan peka terhadap keadaan sekeliling. Kebanyakan negara-negara asing tidak kesemuanya berbahaya dan berlaku ganas. Sentiasa mengikut gerak hati anda kerana ia dapat membantu menjaga keselamatan anda di sepanjang perjalanan. Jika perlu, anda boleh meminta bantuan orang sekeliling yang kelihatan boleh dipercayai. Jika sesuatu yang anda merasakan tidak kena, maka lebih baik anda tinggalkan.

7. Sentiasa Berwaspada

Salah satu daripada sebab mengapa orang memilih untuk melancong sendirian adalah kerana bagi mereka ia satu pengalaman yang menarik bertemu kawan baru, tetapi ini juga membuat anda lebih terdedah kepada bahaya. Tidak mengapa untuk bergaul, melancong dan berkongsi pengalaman dengan rakan-rakan baru, tetapi anda tidak boleh meminta mereka untuk memegang duit anda. Sindiket penipuan sering berpura-pura menjadi orang yang baik dan boleh dipercayai di mata anda. Walau bagaimanapun anda perlu berfikiran terbuka kerana tidak semua orang seperti itu, namun perlu juga berwaspada untuk memastikan keselamatan anda.

8. Mendapatkan Rehat Yang Cukup

Bagi seorang yang sedang melancong, mendapatkan rehat yang cukup adalah sangat penting bagi memastikan percutian berjalan lancar. Bagi mereka yang melancong sendirian anda boleh merancang masa perjalanan anda dan di mana anda memilih tempat untuk beristirehat. Kebiasaannya banyak destinasi perlancongan menyediakan hostel, rumah tetamu (guest house) atau pekan kecil untuk anda berisitirehat. Setelah mendapatkan rehat yang cukup barulah anda bertenaga semula untuk meneruskan perjalanan. Jika anda pernah terfikir untuk pergi melancong seorang diri secara seorang diri, maka teruskanlah niat baik itu. Ianya pasti akan menjadi pengalaman terhebat di dalam hidup anda.

Tidak semua orang mempunyai peluang begitu dan umur yang terbaik untuk melakukannya adalah jika anda dalam lingkungan umur 20-an. Dengan mengamalkan tips di atas pasti perjalanan anda akan menjadi lebih mudah dan lancar walaupun seorang diri.

Sumber – melancongkejepun.com

Continue Reading

Info

[Video] Eskalator Yang Dibina Pada Tahun 1989 Ini, Merupakan Eskalator Terpendek Di Dunia

Published

on

By

Eskalator terpendek di dunia berukur 83.4 sentimeter ini terletak di Kawasaki, Jepun.

Eskalator dengan hanya 5 langkah ini dibina pada tahun 1989 dan mula mendapat pengiktirafan Guiness Book of Records pada tahun 1991.

Anda boleh menemuinya di kawasan membeli-belah di stesen Kawasaki.

Tengok video di bawah.

 

Sumber: Youtube

Continue Reading

Info

10 Negara Paling Gembira Tahun 2018

Published

on

By

Selepas menduduki tempat kelima tahun lepas, kini Finland melonjak empat tempat ke tempat pertama menangani Norway yang berada di kedudukan teratas untuk negara paling gembira tahun lepas.

Senarai untuk tahun ini dikuasai negara Nordik termasuk Finland, Norway, Denmark, Switzerland, Belanda, Kanada, New Zealand, Sweden dan Australia.

BACA: 10 Negara Paling Gembira Di Dunia Tahun 2017

Menerusi laporan BH, Burundi berada di senarai terbawah dalam indeks kegembiraan dunia dan warga Amerika menjadi semakin tidak gembira walaupun negara mereka semakin kaya.

Amerika Syarikat jatuh pada kedudukan ke-18 berbanding 14 tahun lalu. Britain berada pada kedudukan ke-19 dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada kedudukan ke-20. – Reuters.

Sumber: BH

Continue Reading

Trending