Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Info

Adakah Orang Buta Bermimpi Semasa Mereka Tidur?

Published

on

Semasa tidur, kita sering bermimpi apa sahaja, sama ada mimpi itu baik mahupun mimpi itu buruk. Namun, wujud persoalan sama ada orang buta dan kurang deria penglihatan boleh bermimpi mahupun tidak?

Dipetik daripada Psycology today, meskipun seseorang itu tidak dapat melihat, dia masih lagi mampu bermimpi kerana terdapat banyak lagi deria yang membantunya dalam kehidupan seharian seperti deria bau, sentuhan, dan rasa.

Malah, mereka yang tidak dapat melihat ini juga dilaporkan mempunyai mimpi buruk yang lebih banyak berbanding mereka yang jelas penglihatannnya. Tambah lagi, mimpi buruk adalah cara otak melatih kita untuk menghadapi ancaman dalam hidup.

Sumber:

https://www.sciencealert.com/blind-people-have-four-times-more-nightmares-than-those-who-can-see

http://phenomena.nationalgeographic.com/2014/02/26/how-the-blind-dream/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24709309

https://www.scientificamerican.com/article/what-is-dreaming-and-what-does-it-tell-us-about-memory-excerpt/

Info

Wow! Nasi Lemak Antara 100 Makan Tradisional Terbaik Dunia

Published

on

By

Makanan kegemaran rakyat Malaysia, nasi lemak menerima pengiktirafan antarabangsa selepas tersenarai antara 100 makanan tradisional terbaik dunia.

Nasi lemak mendapat rating 4.2 bintang setanding dengan tomyam (Thailand), spaghetti alle cabonara (Rome, Itali) dan tandori ayam (India).

Makanan lain yang tersenarai dalam kategori ini antaranya laksa kari (Singapura), kari kepala ikan (Singapura), som tam (Thailand), rendang (Indonesia).

Sumber

Continue Reading

Info

Negara Paling Gembira 2019

Published

on

By

Finland kekal sebagai negara paling gembira tahun 2019. Dikuti dengan Denmark, Norway, Iceland dan Netherland.

Lapan dari 10 negara paling gembira terletak di Eropah, manakala Kanada dan New Zealand terletak di luar benua itu.

Switzerland, Sweden dan Austria adalah negara-negara Eropah yang termasuk dalam 10 tangga teratas.

BACA: 10 Negara Paling Gembira 2018

United Kingdom menduduki ranking ke-15, naik empat tangga dari tahun lepas. Manakala Amerika Syarikat berada di kedudukan ke-19.

Senarai kedudukan tersebut mengikut tahap kebahagiaan mereka, mengambil kira faktor-faktor seperti jangka hayat, sokongan sosial dan rasuah politik.

Berikut merupakan senarai 10 negara paling gembira tahun 2019.

  1. Finland
  2. Denmark
  3. Norway
  4. Iceland
  5. Netherlands
  6. Switzerland
  7. Sweden
  8. New Zealand
  9. Canada
  10. Austria

Sumber

Continue Reading

Info

Tips Beli Ticket Flight Lebih Murah

Published

on

By

Siapa kata orang yang banyak duit je boleh travel? Tidak ye.. Please betulkan mind set korang. Its actually depends on how you plan your travel and how well you know about travel tips. That’s why la tips tips ni penting dan sangat membantu.

Selalunya harga ticket flight lebih mahal daripada expenses lain. So bila jadi macam ni kena pulak cari destinasi yang lebih sesuai sebab nak cut cost kan.

Nak book ticket flight murah pun ada cara caranya tau. Unless korang jenis yang tak kisah, bolehlah book bila-bila masa. Tips ni khas untuk kaki traveller yang nak berjimat macam Khalie. Hehe. So, jom kita tengok Hot Tips ni!! Might be helpful for you guys in the future.

#1 Beli Ticket Flight Awal

Berdasarkan pengalaman, korang kena tempah tiket sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal dari tarikh korang nak terbang. Kalau korang lambat, boleh jadi harga tu makin tinggi atau makin rendah. So, to be safe and ensure the lowest price, just book ticket flight korang awal (3 months earlier). Bila dah book ticket awal boleh lah pilih seat yang korang suka.

#2 Set Price Alert

Let say korang dah tengok flight ticket tapi belum nak beli lagi, set price alert untuk memudahkan korang kalau ade perubahan harga, korang akan dapat notification. Senangkan?

#3 Be Flexible with Date & Time

Ticket yang murah selalunya pada pertengahan minggu contoh hari Selasa dan Rabu. But, let say if korang pergi time weekend ataupun public holiday which will cost more, korang kene flexible dengan date & time. Just search for the cheapest airline ticket. Usually harga akan turun selepas a major public holiday. Early morning and late night flights juga akan menawarkan harga yang paling rendah.

#4 Pilih Connecting Flight

Connecting flight adalah kapal terbang perantaraan, basically it’s a non direct flight. Selalu nya non direct flight ni akan stop di airport tertentu sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi yang ingin dituju. Kalau korang tak rushing boleh la book connecting flight ni sebab harganya murah berbanding direct flight.

#5 Gunakan Pelbagai Travel Portal

Kalau korang nak beli ticket flight try pakai apps ataupun travel portal yang bebeza untuk membuat perbandingan harga. Sebab tak semua source menawarkan harga yang sama. Kena rajin sikit ye, nak murah kan.

#6 Nantikan Last Minute Deal

Kalau korang memang nak tunggu final week untuk beli ticket flight, if you are lucky enough korang dapatlah harga yang murah. High risk skit sebab tawarannya tak banyak so korang kena cepat. (This option can be a hit or miss) Konsep siapa cepat dia dapat.

#7 Clear ‘Cookies’

Yang ini ramai yang tidak tahu. Sila clear-kan cookies pada komputer, dan handphone korang sekiranya korang dah melawat laman web penerbangan 30 hari sebelum itu. Sebab melalui cookies ini, sistem tempahan syarikat penerbangan akan andaikan yang korang sudah tengok laman web itu berulang kali. Jadi, sistem tempahan akan tetapkan harga yang sama sahaja walaupun korang sudah masuk laman web itu berulang kali. Kadang-kadang, harga naik lagi! Jadi, korang amalkan tabiat padam cookies pada internet browser korang tu. Kalau tak tahu nak delete sila tanya Encik Google!

#8 Cari ‘Best Deal’ Untuk Penerbangan Antarabangsa
Kebanyakan syarikat penerbangan akan tawarkan ‘Best Deal’ kira-kira 11 hingga 12 minggu lebih awal untuk penerbangan antarabangsa. Jadi, korang kena rajin periksa harga ticket dalam tempoh ini.

Peringatan:

  • Flexibility & Book Awal adalah tips terbaik untuk ticket flight murah.
  • Last minute deal kalau korang bernasib baik.
  • Bandingkan harga ticket di portal yang berbeza.

One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.

Continue Reading

Info

Isi Minyak Masa Cuaca Panas Boleh Meletup, Biar Betul?

Published

on

By

Imej dari Freepik

Baru-baru ini tersebar mesej WhatsApp yang mengatakan amat bahaya mengisi minyak “full” pada musim cuaca panas ini.  Mesej  tersebut menasihatkan orang ramai untuk mengisi minyak petrol setakat separuh tangki, kalau sekiranya diisi penuh tekanan haba akan menyebabkan tangki minyak kenderaan itu boleh meletup. Betul ke?

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) menafikan dakwaan tersebut kerana teknologi serta penyelidikan semasa telah memikirkan langkah-langkah keselamatan untuk memastikan tangki dapat menampung petrol dengan selamat.

Menurut kenyataan dari MIROS, Industri automotif biasanya akan mereka bentuk bahagian-bahagian yang mampu bertahan dalam pelbagai persekitaran. Sebagai contoh, keadaan cuaca di Malaysia, walaupun ia tidak sepanas cuaca di Timur Tengah atau musim panas di Amerika Syarikat.

Imej dari Freepik

Terdapat banyak keperluan yang diletakkan, dan menjadikan kereta berada dalam keadaan lebih selamat dan semakin selamat. Bahkan ketika mengepam minyak ke dalam kenderaan dalam penggunaan biasa, adalah sangat tidak mungkin untuk ianya meletup. 

Dalam reka bentuk kereta moden, mekanisme ‘penutupan automatik’ dalam reka bentuk pam akan menghentikan pengisian selepas petrol mencapai had maksima.

Amalan mengisi minyak kenderaan secara berterusan walaupun pam secara automatiknya  “menutup” ketika mencapai kapasiti maksimum tangki merupakan satu amalan yang tidak digalakkan.

So lepas ni korang boleh je isi minyak sampai penuh okay, alang-alang tengah musim panas ni badan kita pun kena isi air dengan kapasiti maksima juga!

Oleh: Abdul Rahman bin Khairuddin

Continue Reading

Info

Adik Haziq Disahkan Maut Dalam Serangan Tembakan. Al-Fatihah

Published

on

By

Muhammad Haqiz Mohd Tarmizi, 17, telah disahkan maut dalam serangan di Christchurch, New Zealand.

Pengesahan dibuat oleh Wisma Putra dalam satu kenyataan pagi ini.

Haziq antara 50 mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan adalah anak kepada Mohd Tarmizi Shuib, 46, yang juga cedera dalam serangan tersebut.

Rakyat Malaysia lain yang cedera dalam insiden itu ialah Muhammad Nazril Hisham Omar, 46, dan Rahimi Ahmad, 39.

Al-Fatihah buat Allahyarham Muhammad Haziq dan semua mangsa yang terlibat.

Sumber: Awani

Continue Reading

Info

Cristiano Ronaldo Raih Tempat pertama Dalam Senarai World Fame 100

Published

on

By

Untuk tahun kedua berturut-turut, bintang Juventus, Cristiano Ronaldo raih tempat pertama dalam senarai World Fame 100 yang dikeluarkan ESPN baru-baru ini.

Senarai ini mengambil kira 3 ciri iaitu kekerapan carian di Google, wang yang diperoleh daripada penaja, serta jumlah pengikut di laman sosial.

Ronaldo raih carian paling banyak selepas cetus fenomena Julai lalu apabila mendedahkan dia akan meninggalkan Real Madrid untuk menyertai Juve dengan nilai 100 juta euro.

Pemenang Balon d’Or 5 kali itu juga terima 37 juta dolar wang daripada penaja selain memiliki seramai 148 juta pengikut di media sosial.

CR7 berjaya ketepikan bintang bola keranjang LA Lakers, Lebron James dan bintang bolasepak Barcelona, Lionel Messi, masing-masing duduki tempat kedua dan ketiga.

Tahun lalu, Ronaldo turut muncul atlet paling ‘famous’ ekoran berjaya bantu Real Madrid julang trofi Liga Juara-Juara Eropah untuk kali ke-3 berturut-turut!

Orang ke alien dia ni? Hmm. Korang rasa boleh ke Ronaldo jadi atlet paling ‘famous’ untuk 3 tahun berturut-turut?

Oleh: Mohamad Karami

Continue Reading

Info

Tragedi Christchurch: Facebook, Twitter, Google Takkan Senyap Je?

Published

on

By

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan satu insiden tembakan rambang di dua buah masjid di Christchurch, New Zealand!


Foto: mangsa Christchurch

Yang paling tak sangka, kejadian tembak menembak itu disiarkan secara langsung di Facebook milik suspek!

Dengan kuasa viral, video itu turut tersebar di semua platform media sosial seluruh dunia dengan sekelip mata.

Susulan viralnya video itu, tiga syarikat media sosial, Facebook, Google dan Twitter dikritik hebat oleh pelbagai pihak kerana gagal mengesan dan menghentikan penyebaran rakaman video tragedi itu.

Foto: Mark Zuckerberg

Malah, kerajaan New Zealand juga minta ketiga-tiga CEO platform media sosial itu jelaskan bagaimana mereka mengawal kandungan siaran di platform media sosial masing-masing.

Foto: Mark Zuckerberg

Terdahulu beberapa syarikat di New Zealand turut tarik iklan mereka daripada Facebook susulan tragedi itu.

Banyak lagi syarikat dijangka melakukannya dalam usaha menjadikan Facebook dan pemilik platform media sosial lain lebih aktif bendung kandungan berunsur kebencian.

Foto: mangsa tragedi

Tragedi berdarah itu telah mengorbankan 50 nyawa dan berpuluh-puluh lagi cedera.

Foto: remaja hilang

Ini termasuk tiga rakyat Malaysia yang masih dirawat di hospital dan seorang remaja rakyat Malaysia telah disahkan maut dalam serangan di Christchurch, New Zealand.

BACA: Adik Haziq Disahkan Maut Dalam Serangan Tembakan. Al-Fatihah

Dalam keasyikan warganet menyanjung tinggi kuasa media sosial, platform-platform terbabit juga diharap sensitif dalam membendung unsur-unsur yang tidak baik. 

Oleh: Nurul Izzati

Continue Reading

Info

Pasti Tak Ramai Yang Tahu, Kura-Kura Suka Dibelai

Published

on

By

Kura kura merupakan haiwan peliharaan yang popular kerana mudah dibela.

Terdapat beberapa jenis atapun spesis kura kura yang sesuai untuk dijadikan haiwan peliharaan contohnya kura kura spesis Indian Star Tortoise ni.

Kalau nak mudah, belalah kura-kura yang jenis tak hidup dalam air, sebabnya yang hidup dalam air ni leceh sikit. Air cepat kotor dan kita kena selalu rajin tukar air. Anyway, kura kura memang haiwan yang sangat manja sebenarnya.

Indian Star Tortoise

Mereka adalah haiwan yang sangat tenang, non aggressive, sangat pemalu dan mempunyai sifat ‘solitary living’ (suka hidup bersendirian) namun kalau mereka sudah selesa persekitaran dan tuannya, sifat manja dan friendly mula ditonjolkan.

Tengok ni.

Sumber

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Info

Fakta Menarik Tentang Hamster Yang Anda Tak Tahu

Published

on

By

Hamster haiwan kecil yang sangat comel dan friendly. Pocket pets ini sangat popular untuk dibela sebab dikatakan lebih senang untuk dijaga berbanding haiwan yang lain. Jom kita tengok interesting facts about this cute little creature:

#1 Hamster dilahirkan Buta

Bayi hamster (pups) tidak boleh membuka mata mereka sehingga kira kira 2 minggu selepas kelahiran.

#2 Hamster adalah haiwan omnivore

Mesti korang fikir yang hamster ni vegetarian kan? Actually tidak, hamster juga makan serangga kecil dan cacing is a source of a great protein.

#3 Hamster boleh hidup hingga ke 4 tahun

Average life span diorang is 2 tahun but depends on species jugak.

#4 Hamster memang boleh simpan makan dalam mulut

Kalau hamster tak selesa nak makan kat satu tempat tu, dia akan kumpulkan makan yang banyak dalam mulut dan bawa ke tempat lain untuk enjoy the meal.

#5 Jenis jenis species hamster yang sering dibela oleh manusia

ROBOROVSKI HAMSTER

SYRIAN HAMSTER

CAMPBELL’S  DWARF

CHINESE  DAWRF HAMSTER

WINTER WHITE RUSSIAN DWARF HAMSTER

Sumber

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Info

Wanita Bekerja Lebih 55 Jam Seminggu Berisiko Menghidap Gejala Depresi

Published

on

By

Imej dari Freepik

Tahukah anda rutin bekerja lebih 55 jam seminggu ternyata mempengaruhi kesihatan mental seseorang.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Epidemologi & Kesihatan Masyarakat, wanita yang bekerja lebih masa berisiko tinggi diserang depresi atau kemurungan. Namun, lelaki bekerja kurang mengalami gejala kemurungan.       

Kajian yang dijalankan terhadap 11,215 responden lelaki dan 12,188 responden wanita mendapati wanita yang bekerja lebih dari 55 jam cenderung mempunyai kesihatan mental paling buruk berbanding wanita yang bekerja mengikut waktu kerja standard.

Tiada perbezaan dalam jumlah bilangan gejala depresi buat golongan lelaki yang bekerja sama ada kurang atau lebih masa berbanding waktu bekerja hari biasa atau yang bekerja pada hujung minggu.

Tetapi kerja di hujung minggu dikaitkan dengan lebih banyak gejala depresi di kalangan lelaki apabila persekitaran kerja diambil kira.

Bagi wanita pula, gejala kemurungan dikaitkan dengan bilangan hujung minggu mereka bekerja.

Sumber

Continue Reading

Trending