Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Trending

Akhyar Terpalit Isu Kontroversi Kerana Ingin Sertai JDT

Published

on

Akhyar Rashid akhirnya buka mulut selepas dilanda kontroversi ekoran perpindahannya ke JDT!

Penyerang kebangsaan itu mengucapkan terima kasih kepada semua peminat Kedah yang menyokongnya selama ini dan mengucapkan yang terbaik buat pasukan Lang Merah itu menerusi akaun media sosialnya.

Akhyar terpalit isu kontroversi kerana ingin sertai JDT biarpun masih punyai baki kontrak dengan Kedah.

Sementara itu, Persatuan Bola Sepak Kedah tetap dengan pendirian mahu bawa kes Akhyar ke Mahkamah Timbang Tara Sukan biarpun dijemput Liga Bolasepak Malaysia untuk berbincang mengenai perkara itu bersama FAM.

Pihaknya mendakwa JDT menggunakan pintu belakang untuk memancing Akhyar dan ianya melanggar undang-undang.

FA Kedah turut tidak bersetuju dengan keputusan FAM yang mengekalkan bayaran penebusan kontrak Akhyar hanya pada 210 ribu ringgit yang disifatkan terlalu rendah.

Ditulis oleh: Karami Kamel

Inspirasi

Solidariti Untuk New Zealand

Published

on

By

Seluruh New Zealand berkabung hari ini selepas genap seminggu insiden tembakan rambang di dua masjid berlaku di Christchurch.

Foto: Berkabung

Solat Jumaat yang diadakan di Hagley Park hari ini dikawal ketat oleh pihak keselamatan New Zealand.

Foto: solat jumaat Christchurch

Malah lebih mengharukan, rantaian manusia yang disertai oleh kira-kira 2,600 penduduk Christchurch telah diadakan untuk melindungi masyarakat Muslim menunaikan solat Jumaat.

Pada hari ini juga, buat pertama kalinya laungan Azan berkumandang di seluruh New Zealand sebagai tanda sokongan kepada umat Islam di negara itu.

Foto: laungan azan

Malah khutbah Jumaat turut disiarkan secara langsung di stesen radio dan TV New Zealand.

Namun, apa yang lebih membanggakan adalah sokongan yang ditunjukkan oleh kaum wanita di New Zealand melalui #headscarfforharmony.

Foto: #headscarfforharmony.

Mereka tanpa mengira usia telah mengenakan hijab sebagai tanda sokongan kepada wanita muslim.

Kempen itu yang digerakkan awal minggu lalu merupakan inisiatif seorang doktor.

Tidak ketinggalan, Perdana Menteri negara itu, Jacinda Ardern turut hadir di luar perkarangan Masjid Al Noor sebagai tanda solidariti. 

Ternyata nilai kasih sayang dan keprihatinan yang ditonjolkan oleh masyarakat New Zealand terhadap insiden berdarah itu menjadi tauladan buat seluruh dunia.

Ia sekaligus membawa mesej kepada dunia bahawa keamanan adalah milik semua tanpa mengira agama, bangsa dan warna kulit. 

#NewZealandberkabung#headscarfforharmony

Oleh: Izzati Amir

Continue Reading

Inspirasi

Tragedi Christchurch: Ada Apa Dengan Daun Paku-Pakis Viral

Published

on

By

Sejak tragedi serangan terhadap 2 masjid di Christchurch, Jumaat lalu ramai berkongsi dan menjadikan imej daun paku-pakis perak sebagai tanda solidariti terhadap mangsa yang terkorban.

Penulis pun tidak ketinggalan turut menjadikan daun ini sebagai gambar profil di akaun laman sosial.

Paku-pakis perak ini memang sinonim dan jadi antara ikon New Zealand jadi tak hairanlah ia dijadikan pilihan.

Memang sekali pandang kelihatan seperti daun biasa tapi selepas dibelek betul-betul ia sebenarnya ada maksud mendalam dan penuh makna yang membuatkan sesiapa yang mengamatinya tersentuh hati.

Rupa-rupanya imej daun itu diilhamkan oleh seorang kartunis Australia, Pat Campbell yang turut bersolidariti dengan mangsa tragedi serangan.

Kata Campbell, dia pernah datang ke Christchurch beberapa kali dan ada kawan di sana. Dia amat menyenangi kota itu jadi tragedi tersebut turut memberi kesan kepadanya lalu dia memutuskan melukis daun yang penuh simbolik itu sebagai tanda simpati.

Menurut Campbell lagi, dia pada mulanya melukis daun itu sebanyak 49 helai dan setiap satunya memaparkan kedudukan dan posisi muslim yang sedang solat dan berdoa.

Namun dia kemudian ditambah menjadi 50 helai selepas seorang lagi mangsa yang cedera parah akibat serangan tersebut disahkan maut.

Indah dan menarik sungguh apabila dah tahu cerita di sebalik rekaan daun ini.

Jika direnung lebih mendalam, ia juga tanda masih wujud semangat kemanusiaan dan kasih sayang yang murni dan tinggi merentas agama, bangsa dan negara.


*PS Kalau rajin nanti cubalah Google pula apa maksud dan kaitan daun paku-pakis perak kepada New Zealand khasnya menurut legenda kaum Maori

Oleh: KJ
Rujukan dan penghargaan: Twitter Pat Campbell & internet

Continue Reading

Info

Tips Beli Ticket Flight Lebih Murah

Published

on

By

Siapa kata orang yang banyak duit je boleh travel? Tidak ye.. Please betulkan mind set korang. Its actually depends on how you plan your travel and how well you know about travel tips. That’s why la tips tips ni penting dan sangat membantu.

Selalunya harga ticket flight lebih mahal daripada expenses lain. So bila jadi macam ni kena pulak cari destinasi yang lebih sesuai sebab nak cut cost kan.

Nak book ticket flight murah pun ada cara caranya tau. Unless korang jenis yang tak kisah, bolehlah book bila-bila masa. Tips ni khas untuk kaki traveller yang nak berjimat macam Khalie. Hehe. So, jom kita tengok Hot Tips ni!! Might be helpful for you guys in the future.

#1 Beli Ticket Flight Awal

Berdasarkan pengalaman, korang kena tempah tiket sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal dari tarikh korang nak terbang. Kalau korang lambat, boleh jadi harga tu makin tinggi atau makin rendah. So, to be safe and ensure the lowest price, just book ticket flight korang awal (3 months earlier). Bila dah book ticket awal boleh lah pilih seat yang korang suka.

#2 Set Price Alert

Let say korang dah tengok flight ticket tapi belum nak beli lagi, set price alert untuk memudahkan korang kalau ade perubahan harga, korang akan dapat notification. Senangkan?

#3 Be Flexible with Date & Time

Ticket yang murah selalunya pada pertengahan minggu contoh hari Selasa dan Rabu. But, let say if korang pergi time weekend ataupun public holiday which will cost more, korang kene flexible dengan date & time. Just search for the cheapest airline ticket. Usually harga akan turun selepas a major public holiday. Early morning and late night flights juga akan menawarkan harga yang paling rendah.

#4 Pilih Connecting Flight

Connecting flight adalah kapal terbang perantaraan, basically it’s a non direct flight. Selalu nya non direct flight ni akan stop di airport tertentu sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi yang ingin dituju. Kalau korang tak rushing boleh la book connecting flight ni sebab harganya murah berbanding direct flight.

#5 Gunakan Pelbagai Travel Portal

Kalau korang nak beli ticket flight try pakai apps ataupun travel portal yang bebeza untuk membuat perbandingan harga. Sebab tak semua source menawarkan harga yang sama. Kena rajin sikit ye, nak murah kan.

#6 Nantikan Last Minute Deal

Kalau korang memang nak tunggu final week untuk beli ticket flight, if you are lucky enough korang dapatlah harga yang murah. High risk skit sebab tawarannya tak banyak so korang kena cepat. (This option can be a hit or miss) Konsep siapa cepat dia dapat.

#7 Clear ‘Cookies’

Yang ini ramai yang tidak tahu. Sila clear-kan cookies pada komputer, dan handphone korang sekiranya korang dah melawat laman web penerbangan 30 hari sebelum itu. Sebab melalui cookies ini, sistem tempahan syarikat penerbangan akan andaikan yang korang sudah tengok laman web itu berulang kali. Jadi, sistem tempahan akan tetapkan harga yang sama sahaja walaupun korang sudah masuk laman web itu berulang kali. Kadang-kadang, harga naik lagi! Jadi, korang amalkan tabiat padam cookies pada internet browser korang tu. Kalau tak tahu nak delete sila tanya Encik Google!

#8 Cari ‘Best Deal’ Untuk Penerbangan Antarabangsa
Kebanyakan syarikat penerbangan akan tawarkan ‘Best Deal’ kira-kira 11 hingga 12 minggu lebih awal untuk penerbangan antarabangsa. Jadi, korang kena rajin periksa harga ticket dalam tempoh ini.

Peringatan:

  • Flexibility & Book Awal adalah tips terbaik untuk ticket flight murah.
  • Last minute deal kalau korang bernasib baik.
  • Bandingkan harga ticket di portal yang berbeza.

One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.

Continue Reading

Info

Isi Minyak Masa Cuaca Panas Boleh Meletup, Biar Betul?

Published

on

By

Imej dari Freepik

Baru-baru ini tersebar mesej WhatsApp yang mengatakan amat bahaya mengisi minyak “full” pada musim cuaca panas ini.  Mesej  tersebut menasihatkan orang ramai untuk mengisi minyak petrol setakat separuh tangki, kalau sekiranya diisi penuh tekanan haba akan menyebabkan tangki minyak kenderaan itu boleh meletup. Betul ke?

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) menafikan dakwaan tersebut kerana teknologi serta penyelidikan semasa telah memikirkan langkah-langkah keselamatan untuk memastikan tangki dapat menampung petrol dengan selamat.

Menurut kenyataan dari MIROS, Industri automotif biasanya akan mereka bentuk bahagian-bahagian yang mampu bertahan dalam pelbagai persekitaran. Sebagai contoh, keadaan cuaca di Malaysia, walaupun ia tidak sepanas cuaca di Timur Tengah atau musim panas di Amerika Syarikat.

Imej dari Freepik

Terdapat banyak keperluan yang diletakkan, dan menjadikan kereta berada dalam keadaan lebih selamat dan semakin selamat. Bahkan ketika mengepam minyak ke dalam kenderaan dalam penggunaan biasa, adalah sangat tidak mungkin untuk ianya meletup. 

Dalam reka bentuk kereta moden, mekanisme ‘penutupan automatik’ dalam reka bentuk pam akan menghentikan pengisian selepas petrol mencapai had maksima.

Amalan mengisi minyak kenderaan secara berterusan walaupun pam secara automatiknya  “menutup” ketika mencapai kapasiti maksimum tangki merupakan satu amalan yang tidak digalakkan.

So lepas ni korang boleh je isi minyak sampai penuh okay, alang-alang tengah musim panas ni badan kita pun kena isi air dengan kapasiti maksima juga!

Oleh: Abdul Rahman bin Khairuddin

Continue Reading

Inspirasi

Sifat Empati, Kasih Sayang Dan Hormat Menghormati Jacinda Wajar Dicontohi

Published

on

By

Insiden berdarah di Christchurch, minggu lalu meninggalkan kesan yang amat mendalam buat seluruh masyarakat dunia terutamanya New Zealand.

Gelaran sebagai antara negara paling aman di dunia bagaikan diragut ekoran kejadian tembakan rambang yang berlaku di dua masjid di bandar itu.

Tragedi itu telah mengorbankan 50 nyawa termasuk seorang remaja rakyat Malaysia, Allahyarham Mohd Haziq Mohd Tarmizi.

Namun, di sebalik kesedihan insiden berdarah itu, terserlah sisi seorang pemimpin yang amat berwibawa, Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern dalam mengendalikan hal itu.

Sebaik sahaja suspek kes itu ditangkap, beliau bersumpah tidak akan menyebut langsung nama pengganas yang menjadi punca kepada insiden itu.

Sebaliknya beliau menyeru masyarakat untuk mengingati kesemua mangsa yang terkorban dalam tragedi itu.

Quote: “Speak the names of those who were lost rather than the man who took them. He may seek notoriety, but we in New Zealand will give him nothing, not even his name.”

Selepas itu, keprihatinan Jacinda terus jadi buah mulut orang ramai apabila beliau tampil berselendang pada kepalanya ketika menziarahi keluarga mangsa sebagai tanda hormat kepada agama Islam.

Beliau juga berjanji bahawa kerajaan New Zealand akan tanggung segala kos pengebumian dan menjamin bantuan kewangan kepada semua keluarga mangsa terbabit.

Selain itu, beliau juga menuntut penjelasan Facebook, Twitter dan Google bagaimana mereka mengendalikan platform media sosial itu ekoran tersebarnya video insiden itu secara meluas.

Ia sebagai usaha menjadikan Facebook dan pemilik platform media sosial lain lebih aktif dalam bendung kandungan berunsur kebencian.

Sebagai tanda solidariti terhadap insiden yang berlaku, Jacinda minta seluruh penduduk negara itu supaya bertafakur selama dua minit, Jumaat ini.

Malah, stesen televisyen dan radio nasional New Zealand pula akan mengumandangkan azan sembahyang Jumaat.

Terbaru, kurang seminggu tragedi itu berlaku, kerajaan itu telah mengharamkan penjualan senapang di negara itu berkuatakuasa serta-merta.

Sifat empati, kasih sayang dan hormat menghormati yang ditunjukkan oleh Jacinda wajar dicontohi oleh semua pihak dalam mengendalikan apa jua situasi yang dihadapi.

Terima kasih Jacinda Ardern!

Oleh: Izzati Amir

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Anak Kambing Berjalan Macam Manusia Curi Perhatian

Published

on

By

Video aksi comel seekor anak kambing betina berjalan menggunakan kedua-dua kakinya jadi viral.

Menerusi rakaman video Lokesh Mishra, menunjukkan anak kambing itu berjalan menggunakan kaki belakangnya cuba mengimbangkan badannya di kampung Ramdiri, di negeri Bihar, Utara India.

Menurut pemilik kambing itu, Lokesh Mishra, anak kambing itu lumpuh kaki hadapan sejak lahir.

Mulanya mereka sudah berputus asa dengan kambing tersebut, namun dalam masa beberapa hari sahaja, kambing itu sudah pandai berlari menggunakan kaki belakangnya.

Rata-rata penduduk kampung semakin sayangkannya dan ramai yang suka merakam gambar dan video kambing itu.

Pakar veterinar tempatan percaya, kambing itu mungkin lumpuh ketika masih di dalam perut ibunya, mungkin ketika bergaduh dengan kambing lain.

Tengok ni.

Sumber

Continue Reading

Info

Adik Haziq Disahkan Maut Dalam Serangan Tembakan. Al-Fatihah

Published

on

By

Muhammad Haqiz Mohd Tarmizi, 17, telah disahkan maut dalam serangan di Christchurch, New Zealand.

Pengesahan dibuat oleh Wisma Putra dalam satu kenyataan pagi ini.

Haziq antara 50 mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan adalah anak kepada Mohd Tarmizi Shuib, 46, yang juga cedera dalam serangan tersebut.

Rakyat Malaysia lain yang cedera dalam insiden itu ialah Muhammad Nazril Hisham Omar, 46, dan Rahimi Ahmad, 39.

Al-Fatihah buat Allahyarham Muhammad Haziq dan semua mangsa yang terlibat.

Sumber: Awani

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Hotel Mewah Yang Pelik Dan Design Yang Tak Masuk Akal

Published

on

By

Sebelum ni kita dah dengar akan dibina sebuah hotel angkasa. Ada juga hotel atas pokok. Tak kurang juga hotel berkonsep capsule dan sebagainya. Tapi, kali ini kami nak kongsi dengan korang sebuah hotel mewah yang mempunyai design yang pelik dan tak masuk akal yang akan dibina.

Tetra Hotel akan dibina menggunakan modular system. Kalau korang tengok design ni memang tak masuk akal sebab mana boleh sebuah struktur boleh berdiri dengan stabil sekiranya tapak kecil tapi badan besar.

Bukan tu je, hotel mewah ini juga akan berbentuk prism dan memang dari lain yang lain. Buat masa ini masih belum ada tempat yang spesifik di mana hotel itu akan dibina. Tapi tempat yang dirancang adalah UK, Kanada, Norway atau Cape Verde.

Kontraktor yang bertanggungjawab untuk membina hotel ini adalah kontraktor dari Kanada, WSP. Kontraktor ni pernah membina Shard, London dan juga pembangunan semula Stadium Standford, Chelsea.

Sumber: Daily Mail

Continue Reading

Lokal

Panas Terik Tapi Masih Degil Buat Pembakaran Terbuka!

Published

on

By

Cukup-cukup lah jadi penyebab kepada peningkatan kes kebakaran terutamanya ketika cuaca panas ketika ini!

Menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, sepanjang dua bulan pertama tahun ni je, 6,500 kes kebakaran telah direkodkan di seluruh negara.

Dan, yang paling menyedihkan, puncanya daripada perbuatan manusia sendiri.
Ini termasuklah pembuangan puntung rokok di merata tempat yang akhirnya menyebabkan kebakaran berlaku.

Bila kebakaran berlaku secara berleluasa, ia sekaligus menjejaskan kualiti udara di beberapa kawasan ketika ini.
Setakat ini, antara kawasan yang catat kualiti udara tidak sihat adalah Rompin dan Balok Baru, Pahang serta Bukit Rambai dan Alor Gajah, Melaka.

Baru awal tahun dah beribu-ribu kes kebakaran dilaporkan, cuba bayangkan kalau hujung tahun nanti 🙁
Tak boleh bayangkanlah kalau kita terpaksa bernafas di dalam asap yang tebal 🙁

Jadi, hentikan pembakaran terbuka dan jangan lupa pakai topeng muka serta kurangkan aktiviti luar sepanjang cuaca panas ni, okay!
Oleh : Izzati Amir


Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Nyamuk Terbesar Di Dunia Ditemui di China

Published

on

By

Berapa besar size nyamuk yang pernah korang jumpa? Dikatakan nyamuk terebesar di dunia ditemui di China dengan saiz sayap sepanjang 11.15 sentimeter. Besar tu weyh!

Nyamuk tu ditemui oleh entomologis dari China, Zhao Li sewaktu mengada pemeriksaan di pergunungan Qingcheng pada bulan Ogos yang lalu. Zhao berkata dia mengambil masa agak lama untuk mengesahkan serangga tersebut adalah nyamuk yang terbesar di dunia sebelum mendedahkannya pada umum.

Panjang nyamuk ini adalah 5 sentimeter dan saiz sayap nyamuk ini pula 11.15 sentimeter. Dengan ukuran tersebut, size nyamuk ini mnejadi 10 ganda lebih besar dari saiz nyamuk biasa.

Sumber: scmp.com

Oleh: Azwar Kamaruzaman

Continue Reading

Trending