Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Info

Beza Fungsi Lintasan Pejalan Kaki Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Published

on

Seorang pengguna Twitter, Haeme Hashim, telah meluahkan rasa ketidakpuasan hatinya keatas segelintir pemandu kenderaan di negara ini yang tidak tahu membezakan fungsi lintasan pejalan kaki berdasarkan warnanya.

Menurutnya, beliau pernah hampir dilanggar dek kerana pemandu yang tidak tahu membezakan fungsi lintasan pejalan kaki jalan kaki ini.

Respon daripada tweet berkenaan juga menunjukkan ramai yang baru tahu perbezaan ini dan menyokong agar ramai lebih peka terhadap pejalan kaki ketika memandu.

Sumber: Twitter Haeme Hashim

Info

Penangan Avengers: Endgame Ramai Ke Pawagam Seawal 6.30 Pagi

Published

on

By

Penangan filem Avengers: Endgame, ramai rakyat Malaysia yang berduyun-duyun ke pawagam seawal 6.30 pagi.

Tayangan Avengers: Endgame mungkin tayangan terawal setakat ini di Malaysia.

Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai tayangan terawal untuk filem Avengers: Endgame.

BACA: Rakyat Malaysia Cipta Ciri Tambahan Untuk Menghalang Semua Spoiler ‘Avengers: Endgame’

Semalam, sebanyak 300 drone menerangi ruang udara Kuala Lumpur sempena tayangan filem tersebut. Happening habis!

Tengok ni.

Foto: @ikaadnan
Foto: @ikaadnan
Foto: @ikaadnan

Pertunjukan drone ini juga telah mecipta rekod baru, Malaysia’s Book of Records sebagai ‘Pertunjukan Drone Bercahaya Paling Banyak Digunakan’.

Continue Reading

Info

Ciri Baru Di Instagram Membolehkan Anda Main Kuiz Di Insta Story

Published

on

By

Instagram memperkenalkan ciri baru iaitu “Quiz Sticker” yang membolehkan anda membuat kuiz pendek terus ke Instagram Story.

Ni kira simple game yang anda boleh guna untuk bermain dengan followers di Instagram anda.

Tengok ni.

Jangan lupa update aplikasi Instagram anda kalau nak guna fungsi baru ini. Selamat mencuba!

Continue Reading

Info

Pelawak Menang Besar Dalam Pilihan Raya Presiden

Published

on

By

Nampaknya bukan perempuan cantik sahaja yang suka pelawak tapi rakyat Ukraine juga memilih pelawak terkenal, Volodymyr Zelensky sebagai Presiden Ukraine.

Volodymyr Zelensky calon Parti Servant of the People, menang besar dalam pusingan ke-2 pilihan raya presiden.

Bagaimanapun, keputusan rasmi hanya akan diumumkan pada 1 Mei 2019.

Volodymyr Oleksandrovych Zelensky atau Vladimir Aleksandrovich Zelensky dilahirkan pada 25 Januari 1978.

Beliau merupakan seorang penulis skrip, pelakon, pelawak dan juga pengarah.

Beliau memiliki ijazah dalam undang-undang serta telah menubuhkan syarikat Kvartal yang menghasilkan siri televisyen Servants of the People, di mana Zelensky memainkan peranan sebagai Presiden Ukraine di dalam siri tersebut.

Siri ini disiarkan dari 2015 hingga 2019.

Presiden baru dijangka akan mengambil-alih tugas sekurang-sekurangnya pada 3 Jun.

Sumber:

Daily Mail

Wikipedia

CGTN

Continue Reading

Info

Disangkakan Bau Mayat, Rumah Rakyat Malaysia Diserbu Polis

Published

on

By

Seorang rakyat Malaysia berdepan situasi mencemaskan apabila sepasukan polis membuat serbuan ke rumahnya gara-gara membakar belacan.

Pengalaman yang melucukan itu dikongsikan oleh pemilik Twitter yang dikenali sebagai Thezulfo.

Menurutnya, insiden itu berlaku terhadap rakan isterinya yang menetap di Perancis.

Punyalah excited dapat belacan nak buat sambal, tiba-tiba polis ketuk pintu rumah.

Baca ni.

Rupa-rupanya serbuan dibuat kerana jirannya membuat aduan mendakwa terhidu bau mayat dari dalam rumah rakannya itu.

Rata-rata netizen terhibur apabila bau belacan disamakan dengan bau mayat. LOL!

Sehingga kini, Tweet tersebut mendapat 21,100 retweet dengan 11,364 likes.

Continue Reading

Info

Gelagat BLACKPINK Di Festival Muzik Curi Perhatian

Published

on

By

Festival Muzik dan Seni Coachella merupakan satu acara muzik tahunan.

Nama-nama besar seperti Ariana Grande, Childish Gambino, Khalied dan Tame Impala dan Blackpink antara artis yang berkongsi pentas yang sama membuat persembahan di Coachella di California, Amerika Syarikat.

Menerusi Koreaboo, beberapa foto BLACKPINK dilihat berdiri di kalangan penonton-penonton sambil menikmati persembahan ketika itu.

Fuh! Rare betul ni.

Tengok ni.

Kebiasaannya para peminat dilihat merakam foto dan video persembahan mereka, tapi kali ni lain sikit. Aww!

BLACKPINK juga dilihat bergambar bersama beberapa selebriti lain seperti Will Smith, Jaden Smith dan Khaled.

Tahukah anda, persembahan BLACKPINK di Coachella telah mencipta sejarah apabila menjadi kumpulan K-Pop wanita pertama membuat persembahan di sana.

Terbaiklah!

Continue Reading

Info

Perkara Penting Yang Anda Perlu Tahu Sebelum ke New Zealand Bulan Oktober Nanti

Published

on

By

Foto: Freepik

Tahukah anda, pada masa ni pemegang passport Malaysia tidak perlu memohon visa untuk melancong ke New Zealand jika tempoh kurang dari tiga bulan?

Bagaimanapun, bermula 1 Oktober 2019, rakyat Malaysia perlu mendapatkan ETA lebih awal dan membayar International Visitor Conservation and Tourism Levy (Pelan Pemuliharaan dan Pelancongan Pelancong Antarabangsa (IVL) sebelum terbang ke sana.

ETA dan IVL adalah usaha New Zealand untuk memulihara persekitaran semulajadi negara, dengan menghendaki pelancong untuk menyumbang secara langsung kepada infrastruktur pelancongan yang mereka gunakan dan membantu melindungi dan mempertingkatkan persekitaran semula jadi yang akan mereka nikmati sepanjang mereka berada di New Zealand.

Foto: Half This World Away

ETA dan IVL hanya dikenakan kepada warganegara dari negara pengecualian visa, seperti Amerika Syarikat, UK, Kanada, Singapura, Jerman, dan juga Malaysia.

Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang ETA:

1. ETA akan bermula pada 1 Oktober 2019

Anda perlu memohon ETA dan membayar IVL jika anda bercadang untuk melawat New Zealand pada bila-bila masa selepas 30 September 2019.

2. Walaupun anda singgah ke NZ untuk transit sahaja, anda masih perlu memohon ETA

Anda perlu memohon ETA jika anda seorang warga Malaysia yang melawat New Zealand, atau jika anda melakukan transit, atau, jika anda seorang penumpang kapal pelayaran yang memasuki New Zealand.

3. Anda tak perlu memohon jika anda sudah memiliki visa

Anda tidak perlu memohon ETA jika anda sudah mempunyai visa New Zealand yang sah atau jika anda adalah penduduk tetap New Zealand.

4. Caj ETA berbeza-beza bergantung pada platform mana yang anda gunakan untuk membuat permohonan

Kos ETA:

RM 24.83 (NZD $ 9) untuk permintaan yang dikemukakan melalui aplikasi mudah alih mereka.

RM 33.10 (NZD $ 12) untuk permintaan menggunakan borang laman web.

Kos IVL berharga RM 96.55 (NZD $ 35) untuk setiap orang dan dikenakan caj bersama ETA. Jadi, secara keseluruhan, anda akan membayar paling banyak RM 129.65 (NZD $ 47) untuk setiap seorang.

Ya, ia agak mahal. Tetapi yang bestnya, ETA dan IVL sah untuk digunakan sehingga 2 tahun.

5. Anda Perlu memohon 72 Jam Sebelum Tarikh Perjalanan Anda

ETA memerlukan sehingga 72 jam untuk pemprosesan. Jadi, dicadangkan untuk memohon selewat-lewatnya 3 hari bekerja sebelum tarikh perjalanan.

Walaupun kebanyakan ETA hanya mengambil masa beberapa jam untuk diluluskan, anda tetap tidak akan dibenarkan menaiki pesawat tanpa kelulusan.

Sekiranya anda travel menggunakan ETA, pastikan tiket atau itinerary penerbangan pergi dan balik anda di tangan anda.

Satu perkara lagi, jika anda bercadang bekerja sambil bercuti atau jika anda mahu tinggal di New Zealand melebihi 3 bulan anda tidak boleh menggunakan di ETA. Sebaliknya, anda perlu memohon visa.

Untuk info lanjut, klik sini.

Continue Reading

Info

Pengguna Perlu Menggunakan Identiti Sebenar Untuk Meninggalkan Komen

Published

on

By

Di China, pengguna perlu menggunakan identiti sebenar untuk meninggalkan komen.

Ini kerana mereka mahu mengurangkan penggunaan akaun anonimiti atau ketanpanamaan dan secara tak langsung, kaedah ini dapat membendung komen-komen berunsur penghinaan.

Foto: Freepik

Kerajaan Austria juga sedang mempertimbangkan untuk memperkenalkan draf undang-undang yang memerlukan pengguna untuk menggunakan identiti sebenar untuk meninggalkan komen.

Mereka masih boleh menggunakan nama samaran tetapi pihak berkuasa pasti berjaya mencari mereka dengan mudah jika mereka percaya anda mengganggu pengguna lain atau melanggar undang-undang.

Buat masa ini kerajaan Austria bercadang untuk melaksanakan undang-undang ini pada laman website yang memiliki 100,000 orang pengguna, yang memperoleh pendapatan €500,000 Euro (RM2.32 juta) setahun atau yang menerima subsidi sekurang-kurangnya €50,000 (RM232,400) setahun.

Mana-mana website yang tidak menjana pendapatan akan diberikan pengecualian dari undang-undang ini.

Jadi, Malaysia bila lagi?

Sumber

Continue Reading

Info

Kajian Dapati Anda Boleh Dijangkiti Penyakit Kalau Kucing Anda Suka Bermain Di Luar

Published

on

By

Tahukah anda, kucing peliharaan yang dibiarkan bermain di luar kawasan rumah berisiko tinggi mendapat penyakit?

Mereka berpotensi dijangkiti bakteria atau virus hanya melalui sentuhan, air liur serta udara.

Berdasarkan kajian yang dijalankan sekumpulan penyelidik dari Universiti Auburn di Alabama, Amerika Syarikat, persekitaran luar sememangnya memberi risiko kepada kucing dan juga pemilik kucing tersebut.

Kucing-kucing yang bermain diluar berisiko dijangkiti Toxoplasma Gondii iaitu sejenis parasit. Malah, penyakit tersebut boleh dipindahkan kepada pemilik kucing itu sendiri dan mengakibatkan Skizofrenia (penyakit mental).

Selain itu, kucing yang terdedah kepada cacing parasit juga boleh menyebabkan seseorang demam, sakit perut dan sawan.

Para penyelidik menyarankan agar aktiviti kucing di luar dikawal bagi mengelakkan jangkitan parasit yang boleh menjejaskan kesihatan manusia dan hidupan lain.

Sumber

Continue Reading

Info

Pelakon Train To Busan, Ma Dong Seok Bakal Bintangi Filem Marvel Bersama Angelina Jolie

Published

on

By

Siapa yang tak kenal Ma Dong-Seok, bintang terkenal Korea yang dikenali menerusi filem Train to Busan, Along with The Gods: The Last 49 Days dan Wonderful Ghost.

Lakonanya tak pernah mengecewakan.

Filem Wonderful Ghost

Terbaru, dia khabarkan bakal membintangi filem Marvel ‘The Eternals’ disamping Angelina Jolie.

Filem tersebut dijangka akan ditayangkan pada 2025.

Chloe Zhao

The Eternals akan diarahkan oleh Chloe Zhao, pengarah yang berasal dari Beijing.

Continue Reading

Info

Kenapa Panggung Wayang Jual Popcorn? Apa Kaitan Popcorn dan Movie?

Published

on

By

Pernah tak korang tertanya-tanya, apa kaitan popcorn dengan wayang? Setiap panggung wayang dekat Malaysia ataupun dekat dunia ni wajib jual popcorn, kan? Ada juga jual makanan lain tapi main snack memang popcorn.

Sebenarnya, benda ni dah berlaku zaman 1800 tahun yang lalu. Bunyi popcorn yang pop tu pun dah dikira sebagai hiburan. Tapi, sejarah asalnya bukanlah pemilik wayang yang jual popcorn ni.

Basically, popcorn tu sebenarnya street food. Mereka meniaga popcorn dekat jalanan tepi-tepi panggung wayang. Jadi, diorang beli sementara nak tunggu turn masuk wayang. Namun, dah sifat manusia ni suka melawan dan ramai yang curi-curi bawa masuk makanan ringan tersebut ke dalam wayang. Akhirnya, pemilik panggung wayang pun mula menjual popcorn di panggung wayang.

Begitu lah kisahnya bagaimana popcorn menjadi sangat related dengan panggung wayang.

Sumber: neatorama.com

Oleh: Azwar Kamaruzaman

Continue Reading

Trending