Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Trending

Budak Kecik Ni Makan Pakai Chopstik Macam Pro. Serius Power!

Published

on

Chopstik sangat sinonim dengan masyarakat dari Asia Timur seperti Jepun, Korea, China dan Macau. Alatan ini digunakan dengan menyepit makanan masuk ke dalam mulut.

Perkara biasa bila kita tengok orang dewasa atau golongan kanan-kanak makan pakai chopstik. Tapi jadi impress bila tengok budak berusia dalam lingkungan dua ke tiga tahun pro makan pakai chopstik.

Tengok ni.

Hebatkan?

Sehingga kini video yang dimuat naik oleh moonlightmukbang ini telah mendapat lebih 1 juta tontonan di Instagram. Rata-rata kagum melihat kemahirannya menggunakan chopstik.

p/s: Ada kawan admin sampai sekarang tak pandai guna chopstick. Hihi.

Info

Solekan Tebal Boleh Ganggu Kesihatan Mental

Published

on

By

Gambar hiasan.

Menurut kajian yang dijalankan, memakai solekan tebal boleh mengganggu kesihatan mental.

Berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Psikologi Sosial, memakai solekan tebal membuatkan individu kurang keyakinan diri.

Hasil kajian yang dijalankan terhadap pelajar Universiti di Scotland yang gemar bersolek dan tidak bersolek mendapati, responden yang gemar memakai alat solek hanya untuk memuaskan diri sendiri.

Tapi, tabiat memakai solekan tebal setiap hari sebenarnya boleh menyebabkan rasa rendah diri dan rasa buruk tanpa solekan.

Sumber: Hanasuva

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

[Video] Fenomena Aneh Hujan Setempat Hanya 5 Meter Di Indonesia

Published

on

By

Satu fenomena aneh berlaku di Binjai Sumatera Utara di mana hujan hanya turun di satu tempat seluas 5 meter saja. Kejadian ini berlaku betul-betul di Pasar Kaget, jalan Ahmad Yani Binjai telah mencuri perhatian ramai.

Tengok ni.

Difahamkan, kejadian seperti ini pernah berlaku pada dua tahun lepas di Tebet, Jakarta Selatan. Kejadian yang berlaku di sebuah rumah berukuran 5×5 meter itu merupakan suatu fenomena yang agak ganjil kerana hujan tersebut turun pada satu tempoh yang agak lama, kira-kira 6 jam.

Fenomena seperti ini juga dikatakan jarang-jarang berlaku.

Tengok ni.

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Restoran Ni Sangat Sesuai Untuk Orang Yang Forever Alone

Published

on

By

Berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Obesity Research & Clinical Practice mendapati seseorang yang sering makan berseorangan lebih cenderung mempunyai diabetes.

Tidak hairan jika sebilangan restoran mula mencari cara yang berkesan untuk pelanggan yang datang bersendirian. Salah satunya ialah dengan menyediakan teddy bear besar.

Tengok ni.

Video yang dimuat naik menerusi laman Twitter itu menerima pelbagai reaksi netizen. Sehingga kini video tersebut telah mendapat lebih 7 juta tontonan.

Sumber

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

[Video] Niat Nak Bergurau, Ditampar Pengantin Lelaki Di Majlis Perkahwinan

Published

on

By

Majlis perkahwinan yang sepatutnya menjadi saat terindah dalam hidup bertukar sedih atau mungkin malu buat pengantin perempuan ini apabila ditampar suaminya ketika cuba bergurau untuk menyuapkan kek. Setiap orang ada tahap kesabaran sendiri, tetapi menampar tangan isteri semasa majlis perkahwinan anda sesuatu yang tak boleh diterima. 

Continue Reading

Inspirasi

10 Tahun Ambil Gambar Gelendangan, Tak Sangka Salah Seorang Daripadanya Merupakan Ayah Kandungnya

Published

on

By

Pada tahun 2003, seorang Hawaiian jurugambar Diana Kim telah melakukan satu projek di mana beliau mengambil gambar gelandangan di kawasan Hawaii. 10 tahun melakukan pekerjaan itu, beliau mendapat tahu salah seorang gelandangan tersebut adalah ayah kandungnya.

Diana Kim dibesarkan dalam sebuah pulau di Maui, Hawaii. Ayah kandungnya adalah orang pertama yang mengajarnya menggunakan kamera. Tapi, selepas ibu bapanya bercerai, beliau telah terputus hubungan dengan ayahnya tanpa mengetahui bagaimana keadaan dan di mana bapanya berada.

Sudah ditakdirkan, pada suatu hari, beliau dapat tahu yang salah seorang gelandangan di Honolulu adalah ayahnya. Mereka mula berbual dan berjumpa di jalanan.

“Ada malam yang saya tak tahu di mana dia berada. Kadang-kadang saya jumpa di tempat yang tak disangka.” “Dia menghidap penyakit schizophrenia tanpa sebarang rawatan. Dia selalu bergaduh dengan seseorang yang tak wujud.”

Kim cuba sedaya upaya untuk berikan bantuan. Namun setelah ayahnya diserang serangan jantung pada tahun 2014 nasihatnya diikut. Hari ini ayahnya telah banyak berubah. Anda mungkin tidak menyangka melihat gambar-gambar yang Kim kongsikan di blog miliknya.

Segala perjalanan hidup bagaimana Kim berjumpa ayahnya, rawatan hinggalah bagaimana keadaan ayahnya sekarang boleh di baca di blog Kim, homelessparadise.com.

Sumber: Homelessparadise.com

Continue Reading

Inspirasi

[Foto] Ini Bukti Bukan Mudah Jadi Seorang Photographer

Published

on

By

Setiap pekerjaan ada cabarannya. Tak kisahlah jika anda seorang seorang doktor, askar, polis mahupun jurugambar.

Sebut je pasal jurugambar pasti ramai yang beranggapan kerja mereka tersangatlah mudah. Snap, snap kerja siap.

Tahu tak, untuk memenuhi permintaan bos atau pelanggan, jurugambar terpaksa berhadapan dengan pelbagai risiko besar dalam menghasilkan gambar yang berkualiti.

Tengok ni.

Jadi jangan ingat tugas sebagai seorang jurugambar tu mudah. Untuk mendapatkan angel yang terbaik mereka terpaksa “redah” apa yang perlu semata-mata untuk sekeping gambar.

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Pelik! Ada Orang Fobia Dengan Nombor 13

Published

on

By

Selalu kita dengar orang fobia dengan tinggi, binatang atau corak polka dot. Tapi, jangan tak tahu ada juga orang yang fobia dengan nombor. Sebagai contoh fobia kepada nombor 13. Dan fobia ini dikenali sebagai triskaidekaphobia.

Mereka yang ada fobia ini takut segala-galanya yang berkaitan dengan 13. Takut tinggal dekat rumah yang level 13, mereka akan cuba untuk avoid duduk di row 13 dalam kapal terbang dan yang paling teruk mereka akan cuba skip untuk baca pada muka surat 13. Semuanya berkaitan dengan 13.

Antara orang yang mengalami fobia ini adalah penulis buku terkenal Stephen King. Dan sebuah syarikat penerbangan yang dikenali Ryan air tidak meletakkan baris nombor 13 pada kerusi di dalam kapal terbang. Perghhh extreme betul!

Sumber: time.com

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Meniaga Tanpa Permit, Kanak-Kanak Berusia 5 Tahun Didenda RM850

Published

on

By

Seorang kanak-kanak berusia 5 tahun telah didenda pegawai penguatkuasa kerana menjual lemonade tanpa permit berhampiran festival muzik di kawasan rumahnya yang terletak di timur London.

Pegawai penguatkuasa yang dianggap terlalu bersemangat menjalankan tugas itu telah mendapat kecaman ramai.

Menerusi laporan Daily Mail, kanak-kanak yang didenda RM850 (£150) itu pulang ke rumah dalam keadaan sedih.

Andre Spicer, ayah kepada kanak-kanak itu terkejut apabila melihat anaknya pulang ke rumah sambil menangis berkata “saya telah melakukan perkara yang tidak baik”.

Difahamkan, Majlis Tower Hamlets telah berjanji untuk membatalkan denda tersebut dan mereka memohon maaf atas insiden tersebut.

Menurut Encik Spicer, yang juga seorang profesor di City University, anaknya itu bukanlah mahu mengaut keuntungan besar, ini hanyalah kanak-kanak berusia lima tahun yang cuba menjual lemonade.

Sumber

Continue Reading

travel

Penumpang Lalui Detik Cemas, Muncung Pesawat Menjunam Dua Kali

Published

on

By

Lagi insiden melibatkan pesawat berlaku. Kali ini penerbangan dari Washington ke California apabila penerbangan Delta Flight berhadapan dengan detik-detik cemas apabila pesawat berhadapan dengan turbulan di udara sehingga muncung pesawat itu dilaporkan menjunam sebanyak dua kali.

BACA: Viral Rakaman Detik Mendebarkan Pesawat Terhuyung-Hayang Ketika Cuba Mendarat

Pesawat Delta Flight yang membawa seramai 59 penumpang serta 4 kru penerbangan itu terpaksa membuat pendaratan cemas di Nevada.

Menurut laporan Daily Mail, seramai 5 orang penumpang mengalami kecederaan kesan dari  insiden itu tersebut.

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Kajian Dapati, 75 Peratus Manusia Pura-Pura Main Phone Sebab Malas Nak Sembang

Published

on

By

Satu kajian daripada Kapersky Lab menunjukkan 75% daripada responden nya hanya berpura-pura bermain dengan telefon bimbit masing-masing kerana ingin mengelakkan perbualan.

Daripada kajian itu juga, 34% daripada mereka tidak boleh menghiburkan diri sendiri tanpa telefon bimbit masing-masing dan 12% daripadanya risau jika telefon bimbit mereka rosak dan tidak boleh ‘berpura-pura sibuk’.

Jadi korang jenis yang mana satu? Berpura-pura sibuk dengan telefon bimbit, atau suka berbual?

Sumber

Continue Reading

Trending