Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Trending

Budak Kecik Ni Makan Pakai Chopstik Macam Pro. Serius Power!

Published

on

Chopstik sangat sinonim dengan masyarakat dari Asia Timur seperti Jepun, Korea, China dan Macau. Alatan ini digunakan dengan menyepit makanan masuk ke dalam mulut.

Perkara biasa bila kita tengok orang dewasa atau golongan kanan-kanak makan pakai chopstik. Tapi jadi impress bila tengok budak berusia dalam lingkungan dua ke tiga tahun pro makan pakai chopstik.

Tengok ni.

Hebatkan?

Sehingga kini video yang dimuat naik oleh moonlightmukbang ini telah mendapat lebih 1 juta tontonan di Instagram. Rata-rata kagum melihat kemahirannya menggunakan chopstik.

p/s: Ada kawan admin sampai sekarang tak pandai guna chopstick. Hihi.

Lokal

Kecoh Bila Balai Seni Negara Guna Doraemon Sebagai Promosi?

Published

on

By

Kecoh sekarang di laman sosial berkenaan tindakan Balai Seni Negara mempromosikan pameran kartun atau lukisan Doraemon sempena Tahun Melawat Malaysia 2020!

Antara alasannya, pameran itu secara tidak langsung boleh mempromosi Malaysia di seluruh dunia dan jadi daya tarikan pelancong luar datang ke negara ini.

Tapi ramai ‘membahan’ cara itu termasuklah tokoh, pemimpin juga netizen dan dah tentulah tentera bawang Malaysia.

Antaranya Persatuan Animasi Malaysia (ANIMAS) dan tokoh kartunis negara, Datuk Lat yang berpendapat sepatutnya kartun atau animasi tempatan digunakan untuk usaha promosi negara dan menarik kedatangan pelancong.

Turut melahirkan rasa terkilan adalah penerbit animasi tempatan popular Upin & Ipin yang berkongsi luahan di laman sosial secara ‘gurauan dalam sinis’.

Namun terkini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohamaddin Ketapi tampil buat kenyataan.

Beliau nafi pameran tu sebagai sebahagian bahan tarikan dan promosi pelancongan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020.

Malah kata Datuk Mohamaddin, jika mahu mengangkat watak animasi, sudah semestinya kementerian akan pilih kartun tempatan, bukannya dari negara lain.

Jadi jelas beliau, kenyataan Pengerusi Balai Seni Negara berkenaan perkara itu bersifat peribadi dan tidak pernah dipersetujui kementerian.

Dah jadi macam ni dan ramai yang bersuara menentang tentunya akan ada tindakan lanjut dan lebih jelas daripada pihak terlibat kan?
Harapnya begitulah…

Nampak remeh tapi isu ni sedikit sebanyak bagi pendapat penulis menyentuh nilai jati diri.

Oleh: KJSumber & foto: BERNAMA, Malaysia Kini, FB CLocK Is Jam & internet

Continue Reading

Inspirasi

Kebahagiaan Tiada Nilainya, Foto Ini Buat Netizen Sebak

Published

on

By

Betul lah orang kata, bahagia itu sederhana.

Kebahagian tak dapat dibeli dengan wang ringgit. Akan tetapi ia mampu dimiliki oleh orang yang tidak mempunyai harta.

Satu foto viral yang memperlihatkan anak beranak sedang seronok bermain di bawah jambatan.

Foto: FB Ameniel Del Mundo

Foto tersebut menjadi perbualan netizen lantaran ia dianggap sebagai bukti bahawa bahagia itu sememangnya sederhana.

Foto: FB Ameniel Del Mundo

Terkadang kita kerap mengeluh hingga lupa untuk rasa bersyukur. Sehingga hidup jadi kurang bahagia.

Asyik bandingkan hidup dengan seseorang di atas kita. Padahal, kalau kita melihat ke bawah masih ramai lagi yang tak bernasib baik namun mereka tetap menjalani hari-hari mereka dengan penuh kegembiraan.

Apa pun, bersyukurlah!

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Glamor Dicari, Maut Yang Menanti!

Published

on

By

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak angkuh terimalah akibatnya!

Itu kata-kata yang mungkin sesuai untuk sepasang kekasih kaya di Phuket, Thailand.

Mereka iaitu Chad Elwartowski (warga Amerika Syarikat) dan teman wanitanya, Supranee Thepdet (warga Thailand) selamba je bina rumah air di perairan Phuket.

Siap buat pengumuman kat media sosial dan bergambar bagai.

Mereka mendakwa tak perlu minta izin mana-mana negara sebab katanya kawasan itu adalah perairan antarabangsa, bukan milik Thailand.

Struktur rumah air tu dilapor tidaklah sebesar mana iaitu berukuran ‘6 x 2 meter’ tapi rekaannya agak unik berbentuk oktagon dan ada satu tiang dasar.

Harganya pula untuk golongan marhaen macam penulis ni memang telan air liar jelah kan, lebih kurang RM618,000.

Berang dengan tindakan itu, Tentera Laut Diraja Thailand menyerbu dan menunda rumah tersebut itu ke kawasan pantai baru-baru ini.

Pasangan tersebut pula dah melarikan diri.

Manakan tidak, jika didapati bersalah atas tuduhan mencabuli kedaulatan Thailand mereka berdua boleh dikenakan hukuman mati.

Hmmm…kemasyhuran dicari, maut yang menanti.

Bagi penulis memang tak berbaloi dan inilah namanya cari nahas!

Penulis: KJ 

Berita dan foto: Pelbagai sumber internet

Continue Reading

Info

Penangan Avengers: Endgame Ramai Ke Pawagam Seawal 6.30 Pagi

Published

on

By

Penangan filem Avengers: Endgame, ramai rakyat Malaysia yang berduyun-duyun ke pawagam seawal 6.30 pagi.

Tayangan Avengers: Endgame mungkin tayangan terawal setakat ini di Malaysia.

Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai tayangan terawal untuk filem Avengers: Endgame.

BACA: Rakyat Malaysia Cipta Ciri Tambahan Untuk Menghalang Semua Spoiler ‘Avengers: Endgame’

Semalam, sebanyak 300 drone menerangi ruang udara Kuala Lumpur sempena tayangan filem tersebut. Happening habis!

Tengok ni.

Foto: @ikaadnan
Foto: @ikaadnan
Foto: @ikaadnan

Pertunjukan drone ini juga telah mecipta rekod baru, Malaysia’s Book of Records sebagai ‘Pertunjukan Drone Bercahaya Paling Banyak Digunakan’.

Continue Reading

Info

Ciri Baru Di Instagram Membolehkan Anda Main Kuiz Di Insta Story

Published

on

By

Instagram memperkenalkan ciri baru iaitu “Quiz Sticker” yang membolehkan anda membuat kuiz pendek terus ke Instagram Story.

Ni kira simple game yang anda boleh guna untuk bermain dengan followers di Instagram anda.

Tengok ni.

Jangan lupa update aplikasi Instagram anda kalau nak guna fungsi baru ini. Selamat mencuba!

Continue Reading

Lokal

Boleh Check Kawasan Yang Terjejas Akibat Gangguan Bekalan Air Menerusi Google Maps

Published

on

By

Bermula esok banyak kawasan yang terjejas akan akibat gangguan bekalan air. Ini termasuklah di Lembah Klang, Kuala Lumpur, Klang, Shah Alam, Petaling termasuk Gombak, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

Foto: Kosmo

Masalah ini adalah kerana memberi laluan kepada kerja-kerja penambahbaikan sistem bekalan air di Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 2 (SSP2) yang akan dilaksanakan pada 24 April 2019 untuk tempoh 14 jam, menyebabkan henti tugas loji sepenuhnya.

Anda boleh melihat dengan jelas menerusi peta kawasan yang terjejas secara visual di Google Maps yang dihasilkan secara sukarela oleh MambangStory. Terbaiklah bro!

Ianya lebih mudah dilihat serta lengkap dengan tarikh bilakah bekalan air akan dipulihkan semula.

Check kat sini.

Kredit:

Twitter MambangStory

Amanz

Kawasan yang terjejas

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Kaki Seperti Ditarik Sesuatu, Mangsa Kemalangan Selamat Daripada Digilis Kren

Published

on

By

Seorang penunggang motosikal hampir maut selepas mangsa terjatuh di sisi tayar kren yang sedang bergerak, akibat dilanggar sebuah kenderaan lain.

Insiden pelanggaran ini katakan berlaku di Singapura dan ia dirakam dengan kamera perakam kereta yang betul-betul berada di belakang kren berkenaan ketika kejadian.

Mangsa selamat tapi yang peliknya macam ada sesuatu yang menarik kaki mangsa dari digilis dari tayar kren tersebut.

Tengok ni.

Nasib baik dia selamat. Berpantang maut sebelum ajal orang kata.

Continue Reading

Info

Pelawak Menang Besar Dalam Pilihan Raya Presiden

Published

on

By

Nampaknya bukan perempuan cantik sahaja yang suka pelawak tapi rakyat Ukraine juga memilih pelawak terkenal, Volodymyr Zelensky sebagai Presiden Ukraine.

Volodymyr Zelensky calon Parti Servant of the People, menang besar dalam pusingan ke-2 pilihan raya presiden.

Bagaimanapun, keputusan rasmi hanya akan diumumkan pada 1 Mei 2019.

Volodymyr Oleksandrovych Zelensky atau Vladimir Aleksandrovich Zelensky dilahirkan pada 25 Januari 1978.

Beliau merupakan seorang penulis skrip, pelakon, pelawak dan juga pengarah.

Beliau memiliki ijazah dalam undang-undang serta telah menubuhkan syarikat Kvartal yang menghasilkan siri televisyen Servants of the People, di mana Zelensky memainkan peranan sebagai Presiden Ukraine di dalam siri tersebut.

Siri ini disiarkan dari 2015 hingga 2019.

Presiden baru dijangka akan mengambil-alih tugas sekurang-sekurangnya pada 3 Jun.

Sumber:

Daily Mail

Wikipedia

CGTN

Continue Reading

Info

Disangkakan Bau Mayat, Rumah Rakyat Malaysia Diserbu Polis

Published

on

By

Seorang rakyat Malaysia berdepan situasi mencemaskan apabila sepasukan polis membuat serbuan ke rumahnya gara-gara membakar belacan.

Pengalaman yang melucukan itu dikongsikan oleh pemilik Twitter yang dikenali sebagai Thezulfo.

Menurutnya, insiden itu berlaku terhadap rakan isterinya yang menetap di Perancis.

Punyalah excited dapat belacan nak buat sambal, tiba-tiba polis ketuk pintu rumah.

Baca ni.

Rupa-rupanya serbuan dibuat kerana jirannya membuat aduan mendakwa terhidu bau mayat dari dalam rumah rakannya itu.

Rata-rata netizen terhibur apabila bau belacan disamakan dengan bau mayat. LOL!

Sehingga kini, Tweet tersebut mendapat 21,100 retweet dengan 11,364 likes.

Continue Reading

Info

Gelagat BLACKPINK Di Festival Muzik Curi Perhatian

Published

on

By

Festival Muzik dan Seni Coachella merupakan satu acara muzik tahunan.

Nama-nama besar seperti Ariana Grande, Childish Gambino, Khalied dan Tame Impala dan Blackpink antara artis yang berkongsi pentas yang sama membuat persembahan di Coachella di California, Amerika Syarikat.

Menerusi Koreaboo, beberapa foto BLACKPINK dilihat berdiri di kalangan penonton-penonton sambil menikmati persembahan ketika itu.

Fuh! Rare betul ni.

Tengok ni.

Kebiasaannya para peminat dilihat merakam foto dan video persembahan mereka, tapi kali ni lain sikit. Aww!

BLACKPINK juga dilihat bergambar bersama beberapa selebriti lain seperti Will Smith, Jaden Smith dan Khaled.

Tahukah anda, persembahan BLACKPINK di Coachella telah mencipta sejarah apabila menjadi kumpulan K-Pop wanita pertama membuat persembahan di sana.

Terbaiklah!

Continue Reading

Trending