Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Trending

Duduk Dalam Khemah Bersama 200 Tumbuhan Untuk Melihat Jika Ia Boleh Menghasilkan Oksigen Secukupnya

Published

on

Perasaan ingin tahu membuatkan lelaki ini sanggup ‘tidur’ di dalam khemah bersama dengan 200 tumbuhan untuk melihat sama ada tumbuh-tumbuhan itu berjaya menghasilkan oksigen yang secukupnya untuk memastikan dia terus hidup atau tidak.

Malangnya, Kurtis Baute terpaksa membatal eksperimen tersebut selepas 15 jam berada di dalam khemah itu kerana tahap CO2 mencapai titik berbahaya di mana dia berisiko mengalami kerosakan otak bahkan jatuh ke dalam koma.

“Saya mungkin boleh bertahan selama tiga hari,” tulis Baute di laman webnya minggu lepas. “Tetapi matlamat saya adalah tidak hanya ‘tidak mati’, matlamat saya adalah untuk menamatkan projek ini ini jayanya tanpa merosakan otak, bertukar biru, terkena strok haba, atau secara amnya menyebabkan kemudaratan yang kekal kepada tubuh badan.”

Tetapi ternyata ia betul-betul berisiko kerana 200 tumbuh-tumbuhan yang dia ambil tidak dapat memenuhi keperluannya. Nampaknya, langit mendung menghalang mereka daripada menerima semua cahaya matahari yang diperlukan untuk melakukan fotosintesis, jadi mereka tidak dapat mengitar semula CO2 dengan cepat.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kurtis Baute (@kbaute) on

Sumber

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending