Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Teknologi

Kereta Terbang Pertama Di Dunia Akan Mula Dijual Bulan Ini

Published

on

Dulu bila sebut Wawasan 2020 je mesti ramai yang terbayang kereta terbang berterbangan di udara, kan? Siapa cakap itu hanya imiginasi dan mustahil boleh berlaku?

Transition, kereta terbang pertama di dunia yang boleh bertukar kepada pesawat akan mula dijual bulan ni.

Difahamkan, harga kenderaan ini belum ditentukan lagi tetapi jualan awal untuk model perintis pertama akan berada di pasaran.

Menurut pengilang, Terrafugia, yang dimiliki oleh syarikat induk Volvo, Transition mampu terbang sehingga 400 batu (640km) dengan pecutan terpantas 160km sejam.

Transition dilengkapi dengan kamera pandang belakang dan sistem payung terjun yang baru. Kenderaan ini juga memenuhi piawaian Pentadbiran Keselamatan Lebuhraya dan Keselamatan Lalu Lintas Kebangsaan tetapi pengguna memerlukan lesen juruterbang untuk mengendalikannya.

Pesawat ini mempunyai sayap boleh lipat, dengan berat kira-kira 590kg dan mempunyai gear pendaratan tetap. Ia boleh terbang pada ketinggian maksimum 10,000 kaki.

 

Sumber

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Teknologi

Aplikasi Reply ASAP, Memaksa Anak-Anak Membalas Mesej Parents Dengan Serta Merta

Published

on

By

Aplikasi Reply ASAP ini memaksa anak-anak untuk membalas mesej anda dengan serta-merta.

Apabila mesej masuk, aplikasi Reply ASAP akan mengambil alih skrin dan penggera akan berbunyi sehingga pengguna bertindak balas.

Pengguna boleh menekan butang snooze tetapi aplikasi ini akan terus berbunyi sehingga mesej dibalas.

Dari perspektif keselamatan, jika mesej dihantar, aplikasi tersebut akan memberitahu lokasi dimana penerima mesej berada ketika itu.

Pencipta aplikasi, Nick Herbert melancarkan aplikasi Android 18 bulan lalu dan berkata lebih daripada 100,000 orang telah memuat turunnya.

Nick mengakui bahawa sesetengah orang mungkin mendapati teknologi itu mengganggu, tetapi menurutnya aplikasi ini telah merapatkan hubungannya dengan anaknya.

Buat masa ini, aplikasi ini hanya tersedia untuk pengguna Android.

Apple setakat ini menolak aplikasi Reply ASAP ini kerana lokasi dan ciri bunyinya. Nick Herbert berkata beliau akan terus membuat perubahan kepada versi iPhone sehingga ia diluluskan.

Rujukan:

1. wgme

2. local12

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Sekumpulan Saintis Dikatakan Berjaya Melakukan Bacaan Minda Untuk Meramal Perbuatan

Published

on

By

Imej dari Immunodiagnostic Systems

Membaca minda seseorang mungkin bukan lagi satu perkara mustahil di masa akan datang. Difahamkan, sekumpulan saintis dikatakan telah berjaya melakukan bacaan minda untuk meramal perbuatan namun bukanlah dilakukan ke atas manusia tapi tikus.

Jozsef Csicsvari, pengarang bersama kajian yang diterbitkan dalam jurnal Neuron, mendedahkan mereka telah membuat “peta otak” untuk tikus.

Dan ini membolehkan mereka untuk menyesuaikan aktiviti saraf dengan tindakan tikus dan dengan itu mereka boleh meramalkan tindakan tikus tersebut.

“Lebih kurang macam peta otak, ia diaktifkan dengan cara tertentu bergantung pada kedudukan kami ketika di kawasan itu.

“Walau bagaimanapun, ternyata kadang-kadang neuron aktif tidak sepadan dengan kedudukan lokasi tikus.

“Sebaliknya ia memberi kita gambaran bagaimana haiwan memandang sesuatu ruang.”

Para saintis dari Institut Sains dan Teknologi Austria dapat menentukan di mana tikus akan bergerak seterusnya berdasarkan kebakaran neutron di otaknya.

Beliau berkata: “Ini memberikan kita gambaran tentang apa yang haiwan fikirkan tentang ruang.

“Kami menggunakan konsep ini untuk memahami bagaimana tikus berfikir semasa tugas yang menguji memori ruang mereka.”

Eksperimen ini juga membolehkan mereka sedar apabila tikus telah membuat kesilapan.

 

Sumber

Continue Reading

Teknologi

Akan Datang, Anda Boleh Preview Video Yang Dihantar Melalui WhatsApp

Published

on

By

Jika sebelum ini, setiap kali kita menerima pesanan ringkas Whatsapp seperti video, hanya nama penghantar sahaja akan muncul di skrin dan kita perlu untuk membuka aplikasi tersebut terlebih dahulu sebelum dapat menonton video terbabit.

Dipetik daripada portal Dailymail, menerusi tweet @WABetaInfo, update terbaharu Whatsapp akan membenarkan pengguna iOS menonton preview video pada pop up skrin sebaik sahaja menerima mesej tersebut.

 

Preview berkenaan akan ditunjukkan pada skrin walaupun skrin gadget anda dalam keadaan berkunci. Namun pengguna dibenarkan untuk menyahaktif pop-up berkenaan pada ruangan setting.

Sumber: Dailymail

Continue Reading

Teknologi

Wah! Dengan Facebook Unsend, Anda Dah Boleh Delete Mesej Yang Tersalah Hantar

Published

on

By

Jika sebelum ini kita boleh padam mesej yang tersalah hantar pada aplikasi Whatsapp dalam masa 7 minit, kini fungsi yang sama akan hadir pada Facebook.

Menerusi akaun @MattNavarra , Facebook telah memuatnaik update berkenaan pada pengguna iOS dengan versi Messenger 191.0.

Dalam masa 10 minit, pengguna berpeluang untuk memadamkan mesej yang dihantar, sebelum sempat dibaca oleh penerima.

Continue Reading

Teknologi

Facebook Lancar Aplikasi Baru, Lawan Tik Tok

Published

on

By

Facebook mengumumkan akan melancarkan aplikasi yang dikenali sebagai Lasso pada sistem operasi iOS dan juga Android.

Dipercayai akan menjadi saingan kepada TikTok, pengurus produk, Bowen Pan memberitahu aplikasi berkenaan membolehkan pengguna menghasilkan video pendek yang kelakar dan menghiburkan, serta boleh berkongsi kepada rakan-rakan.

Sama seperti aplikasi TikTokLasso menggunakan featur kamera dan kesan sampingan dan pengguna boleh menghasilkan video yang mereka mahu hanya dihujung jari.

Dijangkakan aplikasi Lasso ini mampu bersaing dengan TikTok dan juga Vine.

Sumber: Star

Continue Reading

Teknologi

Hantar Email Lagi Lambat Daripada Whatsapp, Kenapa?

Published

on

By

Kredit gambar utama: Pexels

Buat mereka yang sering menggunakan email dalam kehidupan seharian, anda akan mendapati tempoh untuk menghantar dan menerima email adalah lebih lambat daripada perkhidmatan pesanan ringkas seperti Whatsapp, Direct Messages dan lain-lain yang sama sepertinya.

Kenapa ya?

Sebab utama kenapa email jauh lebih lambat untuk sampai kepada penerima adakah kerana email perlu melalui beberapa server terlebih dahulu. Email perlu disambung dengan server sebelum boleh dihantar kepada penerima. Begitu juga dengan penerima, ia perlu disambung dengan server terlebih dahulu sebelum boleh menerima email yang dihantar.

Selepas disambung dengan server, email anda akan disemak terlebih dahulu (check virus, spam, dll), sebelum melalui beberapa peringkat untuk sampai kepada penerima.Berbeza dengan mesej segera seperti Whatsapp, perkhidmatan ini hanya memerlukan sambungan terus antara penghantar dengan penerima, tanpa perlu melalui peringkat seperti yang digunakan email.

Sumber: ScienceABC

Continue Reading

Teknologi

Tak Boleh Guna WhatsApp Jika Anda Masih Menggunakan Phone Jenis Ini

Published

on

By

Whatsapp menjadi salah satu aplikasi paling terkenal diserata dunia yang menghubungkan kita dengan orang lain dalam masa yang singkat.

Namun begitu, tidak lama lagi berjuta pengguna telefon pintar akan menghadapi kesukaran untuk menggunakan aplikasi Whatsapp kerana Whatsapp akan menghentikan perkhidmatan mereka pada model dan operasi sokongan tertentu.

Bagi update Whatsapp versi 2.18.90, pengguna telefon pintar dan operasi sokongan berikut tidak lagi boleh membuat akaun baru sehingga tarikh yang dinyatakan:

  1. Nokia S40 sehingga 31 Disember 2018.
  2. Android versi 2.3.7 dan terdahulu sehingga 1 Februari 2020.
  3. iOS 7 dan terdahulu sehingga 1 Februari 2020.

Selepas daripada tarikh yang dinyatakan, Whatsapp tidak lagi boleh digunakan pada model dan operasi sokongan tersebut.

Sumber: FAQ Whatsapp

Continue Reading

Teknologi

Cipta Payung Yang Boleh Ubah Mood Seseorang Jadi Lebih Baik

Published

on

By

Pakar dari Dawn Goldworm, syarikat yang membuat kajian tentang neurologi telah mencipta payung yang dikatakan boleh meningkatkan mood kita apa bila membuka payung berkenaan.

Payung itu dicipta selepas mereka membuat soal selidik tentang perkara yang teruk terjadi selepas seseorang itu kembali daripada bercuti panjang. Hasil daripada soal selidik itu mendapati lebih daripada tiga perempat daripada mereka mengalami mood yang tidak baik dan berasa malas selepas kembali daripada bercuti.

Disebabkan itu, mereka mencipta payung yang membolehkan seseorang itu kembali ceria dan mood menjadi lebih baik.

Setiap kali payung berkenaan dibuka, sejenis bau yang boleh menaikkan mood dilepaskan menerusi teknologi mikro, dikenali sebagai ‘Balance’.

Cahaya yang dihasilkan daripada payung ini juga dikatakan boleh membuatkan seseorang itu menjadi ceria.

Sumber: UNILAD

Continue Reading

Info

Perlu Ke Panaskan Enjin Dulu Sebelum Bergerak?

Published

on

By

Enjin kereta perlu dipanaskan terlebih dahulu ke sebelum bergerak? Anda mesti baca fakta yang dikongsi oleh @ChemEngMY

 

 

So lepas ni bolehlah terus start enjin dan drive perlahan-lahan.

Kredit: @ChemEngMY

Continue Reading

Teknologi

Penyelidik Daripada Jepun Cipta Lif Ke Angkasa Lepas

Published

on

By

Sekumpulan penyelidik daripada Jepun yang bertanggungjawab mencipta lif angkasa, dikhabarkan akan mencuba model mini lif ke angkasa mereka minggu hadapan.

Model mini lif berkenaan akan dibawa oleh kapal angkasa H-2B daripada Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) dan akan dilancarkan dari sebuah pulau di Tanegashima.

Model berkenaan dikatakan dalam sebuah kotak mempunyai saiz 2.4 inci tinggi, 3 cm lebar dan 3 cm panjang. Ia akan digantung juga pada sebuah kabel nanokarbon yang disambung dengan International Space Station.

Jika model berkenaan berjaya, lif ke angkasa ini akan beroperasi sepenuhnya pada tahun 2050.

Sumber: Next Shark

Continue Reading

Trending