Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Trending

Kini PDRM Tahu Siapa Layari Laman Pornografi

Published

on

Unit polis baru yang dilengkapi dengan teknologi terkini telah ditubuhkan baru-baru ini untuk memantau laman pornografi.

Teknologi baru itu akan mengesan lokasi laman akses pelayar serta tempoh mereka melayari laman pornografi itu. Proses mengasawan akan dijalankan setiap masa.

Unit Penyiasat Jenayah Internet Malaysia (MICAC) akan memantau trafik laman web lucah, terutamanya yang melibatkan kanak-kanak.

Maklumat yang diterima akan dihantar kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk mendapatkan butiran pelayar-pelayar itu.

Difahamkan, unit tersebut juga akan menukar maklumat dengan agensi tempatan dan antarabangsa. Dengan adanya unit baru ini akan memudahkan PDRM untuk mencari dan mengesan penjenayah seksual.

 

Sumber: NST

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Seram

Kedai Baju Berhantu Di Tengah Kota

Published

on

By

Selalu kita dengar rumah je berhantu, tetapi kedai pun tak boleh lari ya daripada gangguan seperti kedai di tingkat satu bangunan 35 London Street yang kini menjadi asas Norwich untuk Edinburgh Woollen Mill.

Pada 13 Disember 1997, Norwich Evening News melaporkan bangunan tersebut berhantu kerana berlaku beberapa kejadian menyeramkan. Ada yang mengakui terdengar suara lelaki dari arah koridor, diikuti dengan beberapa kejadian pelik termasuk pelanggan yang ternampak kelibat entiti di tingkat atas berhampiran bilik stor. 

Menurut orang lama, terdapat koridor panjang di atas bangunan ini yang digunakan sebagai bilik jamuan.

Kredit: Eastern Daily Press

Continue Reading

Kongsi Tips

Simbol-Simbol Pada Label Pakaian Yang Anda Perlu Tahu

Published

on

By

Pernah tak pakaian anda yang berwarna hitam menjadi luntur ataupun pakaian anda menjadi rosak dan reput walaupun baru beberapa kali sahaja digunakan. Ini disebabkan kerana penjagaan pakaian yang salah dan kalau anda perasan setiap fabrik telah disertakan dengan care label iaitu tentang cara-cara fabrik tersebut perlu dicuci.

Dan yang paling penting jangan anda campakkan semua ke dalam mesin basuh, langkah pertama adalah dengan melihat care label pada fabrik anda. Care label mempunyai simbol-simbol tertentu yang membolehkan kita menjaga fabrik tersebut agar lebih tahan lama dan tidak rosak bermula dari cara mencuci, merendam, seterika, hinggalah pada tahap menyimpannya.

Jom kita kenali setiap simbol-simbol yang terdapat pada “care label’ fabrik anda.

Suhu.

Cara mencuci.

Mengeringkan baju.

Menggosok atau menyeterika baju.

Dry clean atau mencuci kering baju.

Melunturkan atau memutihkan baju.

Continue Reading

Info

Siapa Kata Cabut Uban Boleh Tumbuh Lagi Banyak Kena Baca Ni

Published

on

By

Pasti ramai dikalangan anda yang takut nak cabut uban sebab takut ia akan tumbuh dengan lebih banyak. Betul atau tidak?

Tahukah anda semua itu ada mitos semata-mata. Rambut berwarna putih atau uban itu terhasil kerana adanya perubahan warna dari pigmen rambut yang dikenali sebagai melanin.

Bukan itu sahaja, perubahan warna rambut juga terjadi akibat kurangnya oksigen yang diterima batang rambut. Batang rambut menerima sari-sari makanan dari ujung-ujung pembuluh darah dan zat yang dihisap tersebut kekurangan oksigen. Itulah sebabnya mengapa susunan rambut menjadi tidak sihat, kemudiannya mempengaruhi melanin rambut dan terjadilah uban.

Jadi, boleh cabut uban tu tapi cabut jangan sampai botak pula.

Sumber: meetdoctor

Continue Reading

Trending

Bila Pilot Dah Bosan Inilah Jadinya

Published

on

By

Gambar hiasan.

Tindakan seorang juruterbang mengekpresikan kebosanannya ketika membuat penerbangan menguji enjin baru sememangnya epik.

Penerbangan tersebut dikatakan mengambil masa agak lama dan membosankan, jadi dia memutuskan untuk mengeja “saya bosan” di ruang angkasa.

Dia meninggalkan Lapangan Terbang Parafield Australia Selatan sebelum jam 9 pagi semalam, dan kembali selepas 12 malam, tulis akhbar tempatan.

Bentuk “saya bosan” hanya dapat dilihat pada peranti penjejakannya, dan tidak kelihatan dari bawah (tanah).

Dan, ini bukan insiden pertama yang berlaku. Di California, juruterbang menggunakan kapal terbang membuat laluan berbentuk seperti zakar untuk menzahirkan rasa kecewa terhadap bos mereka.

Di Jerman pula, seorang juruterbang Airbus menghasilkan imej pokok Krismas.

Sumber

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Pilot Cuba Landing Flight Sambil Tutup Mata Dan Akhirnya…

Published

on

By

Gambar hiasan

Setiap benda yang kita buat ni, kena ambil sesuatu dengan serious. Tak kira lah benda tu mudah atau apa. Tapi, tetap kena beri tumpuan. Jangan buat main-main. Sebab kadang-kadang kita rasa kesan tu mungkin kecil tapi sebenarnya boleh menjadi besar.

Ini kisah pada tahun 1986 di mana seorang juruterbang di Moscow cuba berlagak dengan co-pilotnya dengan menyatakan dia boleh mendaratkan kapal terbang tersebut dengan menutup mata. Jadi, untuk membuktikan kata-katanya itu dia melakukan perkara sedemikian.

Tanpa disangka perbuatannya itu telah membunuh 62 penumpang yang tak berdosa. Pendaratannya tersasar dan menyebabkan pesawat tersebut terhempas. Dan akhirnya beliau telah dipenjarakan selama 15 tahun.

Pengajaran dekat sini, jangan lah buat main-main benda yang melibatkan nyawa orang lain. Walaupun kita dah ‘power’, anggap je benda yang kita buat tu sebagai satu permulaan. Kesian nyawa-nyawa yang tidak berdosa tu.

Sumber: The Washington Post

Oleh: Azwar Kamaruzaman

Continue Reading

Info

Popcorn Beach, Patut Ada Dalam Bucket List Travel Anda!

Published

on

By

Jika anda bercadang untuk pergi bercuti dalam masa terdekat ni, apa kata masukkan Popcorn Beach dalam senarai lokasi yang patut anda lawati.

Popcorn beach bertempat di Fuerteventura iaitu pulau kedua terbesar di Kepulauan Canary Sepanyol sememangnya terkenal dengan pantai pasirnya yang putih. Tetapi tak ramai yang tahu bahawa pulau ini mempunyai satu tarikan yang paling unik di dunia, iaitu pasir di pantai tersebut kelihatan seperti popcorn.

Tempat menakjubkan ini kelihatan seperti diliputi dengan jutaan popcorn putih. Betul-betul unik.

Tengok ni.

Tapi popcorn ni boleh tengok jelah, tak boleh makan. Hehe!

Continue Reading

Lokal

Rakaman Insiden Samun Bersenjatakan Parang, Polis Buru Suspek Bermotosikal

Published

on

By

Malang tak berbau apabila sebuah keluarga yang menetap di Bukit Kuchai, Serdang berdepan dengan cubaan samun bersenjatakan parang panjang.

Insiden mencemaskan itu dirakam menerusi CCTV rumah mereka.

Video insiden itu turut dikongsikan di Twitter milik Hazran Adli yang dipercayai anak kepada mangsa.

Tengok ni.

Menerusi video yang dikongsikan di Twitter itu kelihatan beberapa lelaki bersenjatakan parang cuba memecah masuk ke dalam rumah mereka.

Menurut laporan Astro Awani, Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner Ismadi Borhan berkata, polis sudah mengenalpasti semua suspek yang terlibat dan kumpulan itu dipercayai masih berada di sekitar Lembah Klang.

“Kumpulan lelaki bermotosikal itu terdiri daripada enam hingga tujuh orang menggunakan empat buah motosikal.

Menurut Ismadi, pihak polis giat mengenal pasti pergerakan suspek.

Sumber:

1. Astro Awani

2. Twitter

Continue Reading

Trending

Thread Gambar Perkahwinan ‘Rosak’ Di Twitter Ini Sumpah Lawak

Published

on

By

Perkahwinan merupakan momen terindah buat pasangan suami isteri. Momen bersejarah bagi setiap pasangan itu sering diabadikan dalam bentuk gambar mahupun video.

Bercerita tentang gambar kahwin, seorang pengguna Twitter, Le Moon ada berkongsi gambar-gambar ‘rosak’ perkahwinannya.

Bukan rosak sebab photographer tak pandai ambil gambar tau tapi ni disebabkan mata suaminya yang asyik melilau ke kiri dan ke kanan. Seriously lawak.

Tengok ni.

Masa bersanding belah belah perempuan.

Ni pula masa bersanding belah lelaki.

Ni masa

Terhibur baca dan tengok gambar-gambar Le Moon ni. Kami doakan yang terbaik buat pasangan ini.

Kredit: Le Moon

Continue Reading

Lokal

Pilihanraya Kampus Universiti Malaya, Mac Ini Bakal Cipta Sejarah!

Published

on

By

Pilihanraya kampus Universiti Malaya yang dijadual pada 4 Mac ini, bakal cipta sejarah tersendiri!

Ini kerana ia adalah pilihanraya universiti awam pertama yang bakal dikendalikan sepenuhnya oleh pelajar.

Ia merupakan cetusan idea oleh Naib Canselor UM sendiri pada November tahun lalu.

Segala proses pengundian bakal dikendalikan oleh Jawatankuasa Pilihan Raya Kampus UM yang terdiri daripada 19 pelajar dengan bidang pendidikan yang berbeza.

Pilihanraya kendalian pelajar ini merupakan cetusan idea oleh Naib Canselor UM sendiri pada November tahun lalu.

Presidennya yang merupakan pelajar tahun akhir jurusan undang-undang, Vanessa Eunice Scully berkata matlamat penubuhan jawatankuasa itu adalah untuk memberi peluang kepada pelajar terlibat secara langsung dalam sistem demokrasi dan lebih bertanggungjawab dalam menerajui sesuatu institusi. 

Hari penamaan calon bakal berlangsung pada Isnin depan dan tempoh berkempen pula ditetapkan pada hari yang sama hingga 3 Mac depan.

Selamat mengundi, warga Universiti Malaya! 

Oleh: Izzati Amir

Continue Reading

Info

Perkara Yang Mungkin Anda Tak Tahu Tentang Haiwan Yang Paling Comel Ini

Published

on

By

Kucing adalah salah satu haiwan yang paling cute di alam semesta! Semua orang pun mesti setujukan?

Walaupun korang sukakan kucing tapi mungkin ada beberapa perkara yang korang tidak tahu pasal haiwan ini. Jom kita tengok apa yang menarik!

1. Korang tahu tak kucing boleh minum air laut?

Specialnya kucing ini kalau korang nak tahu, kucing mempunyai buah pinggang yang boleh mengasingkan garam daripada air laut sekaligus membolehkan mereka meminum air laut. Kalau kucing dan manusia sama sama sesat di lautan, peluang untuk kucing survive adalah lebih tinggi berbanding dengan manusia. Wowww!

2. Tahu tak korang Kucing boleh mendengar ikan lumba-lumba

Kalau korang nak tahu, Ikan lumba-lumba menggunakan gelombang ultrasonik untuk berkomunikasi. So basically Kucing mampu mendengar bunyi ultrasonik itu. Secara teorinya, kucing boleh mendengar apa yang dibualkan oleh ikan lumba-lumba. Menarik bukan? Power tak power kemampuan kucing ni.

3. Lagi banyak kita berinteraksi dengan kucing, lagi banyaklah dia akan berinteraksi dengan kita

Kalau korang ada bela kucing dirumah, cuba try eksperimen ni bila korang balik kerja nanti “ try bercakap” dengannya. Borak dengan kucing korang macam korang borak dengan kawan. Ceritalah apa yang berlaku di office tadi, luahkan perasaan korang yang terpendam tu. Try Praktikkan dalam seminggu dua. Korang mesti akan perasan kucing korang akan lebih banyak “meow”. Si comel pun ada luahan hati yang diorang nak share dengan kita juga. Hehehe

4. Kucing memang habiskan masa selama 16 hingga 20 jam sehari untuk tidur

Kucing memang haiwan yang paling kuat tidur. Atleast 20 jam sehari.Thats why la kalau korang perasan, diorang akan tidur sepanjang masa especially during day time. Ini kerana kucing perlu menyimpan tenaga mereka untuk melakukan aktiviti mereka pada waktu malam contoh macam memburu ke, bermain dan menjadi aktif. Siapa Seronok jadi kucing? Haha semua orang nak jadi kucing rasanya.

5. Fakta Kucing tertua di dunia berusia 26 tahun

Based on Guinness World Records , kucing berusia 26 tahun bernama Corduroy merupakan kucing domestik yang tertua di dunia yang masih hidup. Jangka hayat kucing usually hingga ke 16 tahun je..normally la. And actually mengikut rekod, kucing tertua yang pernah wujud bernama Creme Puff dan kucing tersebut berusia 38 tahun 3 hari. Panjang betul usia kucing ni kan.

Oleh: Khalie Azmi

Sumber:

1. Iluminasi

2. beautifulnara

Continue Reading

Trending