Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Info

Maksud Disebalik Tahi Lalat Anda

Published

on

ilustrasi-tahi-lalat-di-wajah_20150517_192115
Hampir semua manusia di dunia ini memiliki tahi lalat. Tahi lalat juga penuh dengan rahsia. Di sini kami kongsikan rahsia maksud disebalik tahi lalat. Apa pun rahsia nya mungkin tidak berapa tepat dan ini hanyalah sebagai panduan sahaja!
1. Bibir atas kanan – Banyak rezeki, pandai
2. Bibir atas kiri – Ramai kawan, baik hati
3. Bibir bawah kanan – Disegani orang, ramai yang suka
4. Bibir bawah kiri – Pandai bicara, tak mudah kalah
5. Leher kanan – Cerdas, jujur, berani menderita
6. Leher kiri – Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan
7. Leher di tengah – Tercapai cita-cita
8. Biji mata kanan – Suka serong dan pembohong
9. Biji mata kiri – Pembohong tetapi baik hati
10. Hujung mata kanan – Baik hati, sopan santun, cerdas
11. Hujung mata kiri – Baik budi, murah rezeki
12. Punggung kanan – Agak mengalami kesulitan
13. Punggung kiri – Malas dan suka duduk
14. Betis kanan – Suka berhibur, boros
15. Betis kiri – Rajin, tidak suka menganggur
16. Lutut kanan – Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha
17. Lutut kiri – Kurang kuat berusaha
18. Kepala sebelah kanan – Terkabul cita-cita
19. Kepala sebelah kiri – Sering menemui kesusahan
20. Kepala sebelah belakang – Jujur, sabar dan tekun
21. Kening kanan – Cerdas dan cekap
22. Kening kiri – Cerdas dan sopan santun
23. Tengah kening – Keras hati dan berani segala hal
24. Hujung mulut kanan – Kecil rezeki, tak mudah kalah
25. Hujung mulut kiri – Suka berfoya-foya
26. Ketiak kanan – Dapat menyimpan rahsia
27. Ketiak kiri – Jujur, banyak yang cinta
28. Pergelangan kaki kanan – Suka keluar rumah
29. Pergelangan kaki kiri – Kehendak kuat
30. Batang hidung – Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
31. Pada hidung – Banyak rezeki
32. Dagu bawah kanan – Jujur dan baik hati
33. Dagu bawah kiri – Bijaksana, dan berbudi luhur
34. Kemaluan kanan atau kiri – Baik, suka senggama
35. Di kepala kemaluan (lelaki) – Bakal beristeri dua
36. Tumit kanan – Jujur dan banyak kawan
37. Tumit kiri – Baik budi
38. Alis kanan – Suka menolong dan baik hati
39. Alis kiri – Ramai yang suka
40. Pangkal peha kanan – Kemahuan kuat
41. Pangkal peha kiri – Suka kerja apa pun
42. Telapak kaki kanan – Tak mudah mengeluh
43. Jari kaki kanan – Suka menolong
44. Jari kaki kiri – Berbudi, suka berbuat baik
45. Bahu kanan – Cermat dalam membuat keputusan, banyak tanggungan
46. Bahu kiri – Suka kerja keras, banyak tanggungjawab
47. Buah dada kanan – Baik hati, pendiam, simpan rahsia
48. Buah dada kiri – Ramai kawan, setia pada pasangan
49. Lengan kanan – Setia dan taat pada atasan
50. Lengan kiri – Menepati janji dan rajin
51. Pipi kanan – Ramai teman
52. Tengah-tengah pipi kanan – Ramai yang suka
53. Tengah-tengah pipi kri – Ramai teman
54. Ubun-ubun – Kurang jujur
55. Pusat – Cerdas, tangkas, tekun
56. Pusat bahagian kanan – Sejahtera dalam hidup
57. Pusat bahagian kiri – Beroleh kemuliaan
58. Pinggang kanan – Sayang pada pasangan hidup
59. Pinggang kiri – Disayang pasangan hidup
60. Dada kanan – Dapat mengatasi masalah
61. Dada kiri – Berani, jujur dan sabar
62. Telapak kaki kanan – Tidak mudah mengeluh
63. Telapak kaki kiri – Baik budi pekertinya
64. Siku tangan kanan – Kuat ingin memiliki kejayaan
65. Siku tangan kiri – Baik hati, suka menolong
66. Jari tangan kanan – Serba beroleh keuntungan
67. Jari tangan kiri – Serba baik bekerja
68. Jari telapak tangan kanan – Banyak rezeki tetapi boros
69. Jari telapak tangan kiri – Banyak rezeki dan cermat
70. Pergelangan tangan kanan – Boros, suka bersukaria
71. Pergelangan tangan kiri – Dapat berpangkat
72. Perut bawah kanan – Banyak rezeki, suka memberi maaf
73. Perut bawah kiri – Baik hati, tenang hidupnya
74. Sudut mata kanan dalam – Disayang suami atau isteri
75. Sudut mata kiri dalam – Tidak mudah dilupakan pasangan
76. Sudut mata kanan luar – Baik budi, ramai yang cinta
77. Pelipis kiri – Murah rezeki, dapat jadi kaya
78. Pelipis kanan – Serba berhasil dalam usaha
79. Kelopak mata kanan atas – Baik hati, ramah, berjaya
80. Kelopak mata kiri atas – Baik budi, ramai yang suka
81. Kelopak mata kanan bawah – Agak malas
82. Kelopak mata kiri bawah – Agak bodoh, kurang bijaksana

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Info

Isi Minyak Masa Cuaca Panas Boleh Meletup, Biar Betul?

Published

on

By

Imej dari Freepik

Baru-baru ini tersebar mesej WhatsApp yang mengatakan amat bahaya mengisi minyak “full” pada musim cuaca panas ini.  Mesej  tersebut menasihatkan orang ramai untuk mengisi minyak petrol setakat separuh tangki, kalau sekiranya diisi penuh tekanan haba akan menyebabkan tangki minyak kenderaan itu boleh meletup. Betul ke?

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) menafikan dakwaan tersebut kerana teknologi serta penyelidikan semasa telah memikirkan langkah-langkah keselamatan untuk memastikan tangki dapat menampung petrol dengan selamat.

Menurut kenyataan dari MIROS, Industri automotif biasanya akan mereka bentuk bahagian-bahagian yang mampu bertahan dalam pelbagai persekitaran. Sebagai contoh, keadaan cuaca di Malaysia, walaupun ia tidak sepanas cuaca di Timur Tengah atau musim panas di Amerika Syarikat.

Imej dari Freepik

Terdapat banyak keperluan yang diletakkan, dan menjadikan kereta berada dalam keadaan lebih selamat dan semakin selamat. Bahkan ketika mengepam minyak ke dalam kenderaan dalam penggunaan biasa, adalah sangat tidak mungkin untuk ianya meletup. 

Dalam reka bentuk kereta moden, mekanisme ‘penutupan automatik’ dalam reka bentuk pam akan menghentikan pengisian selepas petrol mencapai had maksima.

Amalan mengisi minyak kenderaan secara berterusan walaupun pam secara automatiknya  “menutup” ketika mencapai kapasiti maksimum tangki merupakan satu amalan yang tidak digalakkan.

So lepas ni korang boleh je isi minyak sampai penuh okay, alang-alang tengah musim panas ni badan kita pun kena isi air dengan kapasiti maksima juga!

Oleh: Abdul Rahman bin Khairuddin

Continue Reading

Info

Adik Haziq Disahkan Maut Dalam Serangan Tembakan. Al-Fatihah

Published

on

By

Muhammad Haqiz Mohd Tarmizi, 17, telah disahkan maut dalam serangan di Christchurch, New Zealand.

Pengesahan dibuat oleh Wisma Putra dalam satu kenyataan pagi ini.

Haziq antara 50 mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan adalah anak kepada Mohd Tarmizi Shuib, 46, yang juga cedera dalam serangan tersebut.

Rakyat Malaysia lain yang cedera dalam insiden itu ialah Muhammad Nazril Hisham Omar, 46, dan Rahimi Ahmad, 39.

Al-Fatihah buat Allahyarham Muhammad Haziq dan semua mangsa yang terlibat.

Sumber: Awani

Continue Reading

Info

Cristiano Ronaldo Raih Tempat pertama Dalam Senarai World Fame 100

Published

on

By

Untuk tahun kedua berturut-turut, bintang Juventus, Cristiano Ronaldo raih tempat pertama dalam senarai World Fame 100 yang dikeluarkan ESPN baru-baru ini.

Senarai ini mengambil kira 3 ciri iaitu kekerapan carian di Google, wang yang diperoleh daripada penaja, serta jumlah pengikut di laman sosial.

Ronaldo raih carian paling banyak selepas cetus fenomena Julai lalu apabila mendedahkan dia akan meninggalkan Real Madrid untuk menyertai Juve dengan nilai 100 juta euro.

Pemenang Balon d’Or 5 kali itu juga terima 37 juta dolar wang daripada penaja selain memiliki seramai 148 juta pengikut di media sosial.

CR7 berjaya ketepikan bintang bola keranjang LA Lakers, Lebron James dan bintang bolasepak Barcelona, Lionel Messi, masing-masing duduki tempat kedua dan ketiga.

Tahun lalu, Ronaldo turut muncul atlet paling ‘famous’ ekoran berjaya bantu Real Madrid julang trofi Liga Juara-Juara Eropah untuk kali ke-3 berturut-turut!

Orang ke alien dia ni? Hmm. Korang rasa boleh ke Ronaldo jadi atlet paling ‘famous’ untuk 3 tahun berturut-turut?

Oleh: Mohamad Karami

Continue Reading

Info

Tragedi Christchurch: Facebook, Twitter, Google Takkan Senyap Je?

Published

on

By

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan satu insiden tembakan rambang di dua buah masjid di Christchurch, New Zealand!


Foto: mangsa Christchurch

Yang paling tak sangka, kejadian tembak menembak itu disiarkan secara langsung di Facebook milik suspek!

Dengan kuasa viral, video itu turut tersebar di semua platform media sosial seluruh dunia dengan sekelip mata.

Susulan viralnya video itu, tiga syarikat media sosial, Facebook, Google dan Twitter dikritik hebat oleh pelbagai pihak kerana gagal mengesan dan menghentikan penyebaran rakaman video tragedi itu.

Foto: Mark Zuckerberg

Malah, kerajaan New Zealand juga minta ketiga-tiga CEO platform media sosial itu jelaskan bagaimana mereka mengawal kandungan siaran di platform media sosial masing-masing.

Foto: Mark Zuckerberg

Terdahulu beberapa syarikat di New Zealand turut tarik iklan mereka daripada Facebook susulan tragedi itu.

Banyak lagi syarikat dijangka melakukannya dalam usaha menjadikan Facebook dan pemilik platform media sosial lain lebih aktif bendung kandungan berunsur kebencian.

Foto: mangsa tragedi

Tragedi berdarah itu telah mengorbankan 50 nyawa dan berpuluh-puluh lagi cedera.

Foto: remaja hilang

Ini termasuk tiga rakyat Malaysia yang masih dirawat di hospital dan seorang remaja rakyat Malaysia telah disahkan maut dalam serangan di Christchurch, New Zealand.

BACA: Adik Haziq Disahkan Maut Dalam Serangan Tembakan. Al-Fatihah

Dalam keasyikan warganet menyanjung tinggi kuasa media sosial, platform-platform terbabit juga diharap sensitif dalam membendung unsur-unsur yang tidak baik. 

Oleh: Nurul Izzati

Continue Reading

Info

Pasti Tak Ramai Yang Tahu, Kura-Kura Suka Dibelai

Published

on

By

Kura kura merupakan haiwan peliharaan yang popular kerana mudah dibela.

Terdapat beberapa jenis atapun spesis kura kura yang sesuai untuk dijadikan haiwan peliharaan contohnya kura kura spesis Indian Star Tortoise ni.

Kalau nak mudah, belalah kura-kura yang jenis tak hidup dalam air, sebabnya yang hidup dalam air ni leceh sikit. Air cepat kotor dan kita kena selalu rajin tukar air. Anyway, kura kura memang haiwan yang sangat manja sebenarnya.

Indian Star Tortoise

Mereka adalah haiwan yang sangat tenang, non aggressive, sangat pemalu dan mempunyai sifat ‘solitary living’ (suka hidup bersendirian) namun kalau mereka sudah selesa persekitaran dan tuannya, sifat manja dan friendly mula ditonjolkan.

Tengok ni.

Sumber

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Info

Fakta Menarik Tentang Hamster Yang Anda Tak Tahu

Published

on

By

Hamster haiwan kecil yang sangat comel dan friendly. Pocket pets ini sangat popular untuk dibela sebab dikatakan lebih senang untuk dijaga berbanding haiwan yang lain. Jom kita tengok interesting facts about this cute little creature:

#1 Hamster dilahirkan Buta

Bayi hamster (pups) tidak boleh membuka mata mereka sehingga kira kira 2 minggu selepas kelahiran.

#2 Hamster adalah haiwan omnivore

Mesti korang fikir yang hamster ni vegetarian kan? Actually tidak, hamster juga makan serangga kecil dan cacing is a source of a great protein.

#3 Hamster boleh hidup hingga ke 4 tahun

Average life span diorang is 2 tahun but depends on species jugak.

#4 Hamster memang boleh simpan makan dalam mulut

Kalau hamster tak selesa nak makan kat satu tempat tu, dia akan kumpulkan makan yang banyak dalam mulut dan bawa ke tempat lain untuk enjoy the meal.

#5 Jenis jenis species hamster yang sering dibela oleh manusia

ROBOROVSKI HAMSTER

SYRIAN HAMSTER

CAMPBELL’S  DWARF

CHINESE  DAWRF HAMSTER

WINTER WHITE RUSSIAN DWARF HAMSTER

Sumber

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Info

Wanita Bekerja Lebih 55 Jam Seminggu Berisiko Menghidap Gejala Depresi

Published

on

By

Imej dari Freepik

Tahukah anda rutin bekerja lebih 55 jam seminggu ternyata mempengaruhi kesihatan mental seseorang.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Epidemologi & Kesihatan Masyarakat, wanita yang bekerja lebih masa berisiko tinggi diserang depresi atau kemurungan. Namun, lelaki bekerja kurang mengalami gejala kemurungan.       

Kajian yang dijalankan terhadap 11,215 responden lelaki dan 12,188 responden wanita mendapati wanita yang bekerja lebih dari 55 jam cenderung mempunyai kesihatan mental paling buruk berbanding wanita yang bekerja mengikut waktu kerja standard.

Tiada perbezaan dalam jumlah bilangan gejala depresi buat golongan lelaki yang bekerja sama ada kurang atau lebih masa berbanding waktu bekerja hari biasa atau yang bekerja pada hujung minggu.

Tetapi kerja di hujung minggu dikaitkan dengan lebih banyak gejala depresi di kalangan lelaki apabila persekitaran kerja diambil kira.

Bagi wanita pula, gejala kemurungan dikaitkan dengan bilangan hujung minggu mereka bekerja.

Sumber

Continue Reading

Info

Tak Dibenarkan Naik Kapal Terbang Sebab Seksi Sangat

Published

on

By

Emily O’Connor, 21, tidak dibenarkan menaiki pesawat Thomas Cook atas alasan memakai pakaian yang tidak sopan.

Gadis tersebut diberi pilihan sama ada mahu menutup badannya yang terdedah atau tidak dibenarkan menaiki pesawat.

Berang dengan insiden itu, Emily bertindak memuat naik status di Twitter mengkritik perkhidmatan penerbangan tersebut kerana lambat membuat permohonan maaf.

Bagaimanapun, permohonan maaf telah pun dibuat oleh jurucakap Thomas Cook. Dalam masa yang sama dia turut menjelaskan syarikat tersebut  mengamalkan polisi yang sama dengan syarikat lain. Semua penumpang, sama ada lelaki mahupun perempuan perlu mengikut polisi yang ditetapkan tanpa sebarang diskriminasi.

SUmber

Continue Reading

Info

Jangan Tersilap, Ini Antara Jenis-Jenis Topeng Muka Yang Wajib Anda Tahu

Published

on

By

Terdapat beberapa jenis topeng muka yang terdapat di pasaran. Namun setiap penggunaan topeng muka ini bergantung kepada keperluan si pemakai.

Pemilihan topeng muka adalah sangat penting. Berikut merupakan antara jenis-jenis topeng muka yang ada yang anda tahu.

1. Topeng Muka Jenis N95

Topeng muka jenis N95 adalah topeng yang mampu membantu melindungi diri daripada udara berjerebu atau ketika berhadapan dengan orang yang yang sakit.

Topeng muka N95 sudah diuji dan disahkan mampu menapis sehingga 95 peratus partikel halus berukuran 0.3 mikron dalam udara berjerebu oleh Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (NIOSH) Amerika Syarikat.

Malah, Kementerian Kesihatan turut menasihatkan penggunaan N95 terutama sekiranya bacaan IPU mencecah 101 ke atas. Fungsi topeng muka N95 berbeza berbanding topeng pembedahan, perubatan atau penjagaan pesakit.

2. Surgical Mask

Ia digunakan oleh pesakit untuk mengelakkan cecair kahak dan hingus pesakit tersebar ke udara ketika batuk. Tidak menjanjikan perlindungan 100% kepada pemakai yang sihat kerana udara masih lagi boleh masuk ke rongga-rongga yang ada di topeng tersebut jika tidak dipakai dengan kemas.

3. Topeng Muka Jenis N 100 dengan penapis

Mempunyai air filter di bahagian hadapan, yang berfungsi menapis udara di luar dan menghalang kemasukan partikel udara daripada memasuki rung dalam topeng.

Agak selesa dipakai kerana filter tersebut membenarkan udara di dalam topeng ke luar. Tidak sesuai dipakai oleh pesakit kerana masih membenarkan udara tercemar keluar daripada topeng tersbut.

Perlu diingatkan bahawa penggunaan topeng muka adalah pakai buang dan tidak boleh digunakan sekali lagi dan tidak boleh dikongsi.

4. Topeng muka dan suit khas ketika berlakunya pencemaran gas beracun.

Tahu tak, dengan memakai topeng muka biasa ia tidak melindungi anda dari kesan bahaya gas beracun.

Penggunaan topeng muka jenis N95, surgical mask atau N100 sememangya tidak berkesan untuk melindungi anda dari pencemaran jenis gas.

Sesiapa sahaja yang masuk ke kawasan yang tercemar dengan gas-gas toksik perlulah menggunakan topeng atau suit khas bagi melindungi diri dari gas-gas toksik.

Antara 10 jenis respirator yang ada . Tengok ni.

Sebaiknya elakkan diri dari melakukan aktiviti atau berada di kawasan yang tercemar dengan bahan kimia.

Sumber

  1. HMetro
  2. Dr. Hassan Basri
  3. Youtube

Continue Reading

Info

Haiwan Paling Sedih Dalam Dunia Mati

Published

on

By

Kalau kita nak tahu keadaan seseorang tu macam mana, kita akan tengok matanya because eyes don’t lie, sama juga seperti haiwan. Melihat matanya penuh kesedihan kerana penderitaan yang terlalu lama ditanggung oleh seekor gajah bernama (Flavia) ini sehingga digelar sebagai ‘haiwan paling sedih dalam dunia’.

Setelah dikurung lebih 4 dekad (40 tahun) akhirnya pada minggu lalu Flavia yang berusia 47 tahun itu mati di sebuah Zoo Cordoba di selatan Sepanyol. Dikatakan Flavia menghabiskan sisa hidupnya selama 43 tahun tinggal bersendirian dikandangnya. Usaha pihak zoo untuk memindahkan Flavia bersama gajah yang lain gagal. Kesihatan Flavia semakin teruk sejak beberapa bulan yang lalu, dikatakan menderita akibat tekanan kerana dikurung sendirian terlalu lama. Hmm poor creature.

Flavia dianggap sebagai ikon untuk bandar itu dan haiwan ini pastinya dirindui oleh orang ramai.

Sumber:

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Trending