Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Inspirasi

Lihat Bagaimana Lelaki Ini Bantu Neneknya Yang Menghidap Dimensia

Published

on

Ini baru orang kata berfikir di luar kotak. Lewis Hornby telah mencipta jelly drops selepas neneknya dibawa ke hospital kerana demensia.

Lewis tahu cabaran utamanya adalah memastikan neneknya cukup minum air agar tidak dehydrated dan disebabkan itu dia telah menghasilkan jelly drops, benda manis dengan 90 peratus air di dalamnya.

Matlamatnya adalah untuk membantu pesakit demensia agar mereka minum secukupnya kerena mereka sering lupa untuk minum air atau tidak mahu minum air langsung.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC News (@bbcnews) on

Lewis turut memenangi anugerah bagi penghasilan jelly drops tersebut.

 

Sumber: BBC News & jamesdysonawards

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Inspirasi

Pakai Selipar Je, Tetapi Lelaki Ini Tetap Memenangi Acara Marathon

Published

on

By

Setiap kali ada acara larian marathon, pakaian sukan yang sesuai seperti baju dan kasut akan menjadi keutamaan buat peserta.

Berbeza dengan Amogne Sendeku Alelgn yang sudah menang 2 larian marathon bertaraf antarabangsa dengan hanya menggunakan sepasang sandal biru biasa.

Lelaki berkenaan memenangi acara Songshan Shaolin International Marathon dan Jingyuan International Maratahon, di China.

Menurutnya, selipar berkenaan tidak mempunyai apa-apa kuasa ghaib, dan beliau hanya selesa menggunakan selipar berkenaan ke mana sahaja.

Sebelum ini, seorang pelari marathon, Zola Budd pernah memenangi sukan Olimpik 1984 dengan hanya berkaki ayam.

Sumber: The Sun

Continue Reading

Inspirasi

Lukisan Kanak-Kanak Diberi Sentuhan Artistik Supaya Kelihatan Realistik. Lihat Hasilnya

Published

on

By

Kita semua tahu kanak-kanak memiliki visualisasi kreatif dan daya imiginasi yang tinggi yang datang secara semulajadi. Bagi menggalakkan serta memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk meneroka kreativiti mereka, artis dari seluruh dunia telah bergabung menghasilkan satu kempen yang dipanggil ‘The Monster Project’.

Bagi meraikan ulang tahun ke-4 ‘The Monster Project’, mereka mengajak pelajar-pelajar untuk melukis raksasa mengikut kreativiti masing-masing.

BACA: 8 Gambar Aneh Hasil Lukisan Si Kecil

Setelah selesai, lukisan mereka itu akan diberikan sedikit sentuhan artistik supaya ia kelihatan realistik. Mereka juga agar diajar teknik seni baru dalam konteks kreatif yang asal.

Tengok ni.



Sumber: Bored Panda

Continue Reading

Inspirasi

Kerap Ambil Gambar Untuk Beri Motivasi Supaya Kurus

Published

on

By

Selalunya, bila dalam proses kuruskan badan mesti kita akan rasa segan untuk mengambil gambar kerana tidak yakin dengan diri sendiri.

Namun, salah seorang yang telah berjaya menguruskan berat badan, Zulaikha Fallen berkata kerapkan mengambil gambar untuk memberi motivasi dan lihat perkembangan diri.

“Silap saya dulu, saya jarang ambil gambar atau bergambar. Semua itu atas sebab low esteem. Jadi, rasa rugi pula saya tak banyak gambar progress dari satu tahap ke satu tahap.’ Tulisnya di dalam akaun facebook.

Jadi, selepas ini kepada sesiapa yang nak kurus tu, ambil lah gambar banyak-banyak supaya anda dapat lihat perubahan diri and dan seterusnya menjadi motivasi kepada anda.

Cerita beliau tular pada tahun 2017 namun kisah dan motivasi ini wajar diketahui oleh semua orang.

Sumber: Minggu Wanita

Continue Reading

Inspirasi

Nasib Adik Yang Pandai Bertutur Lebih Dari Tujuh Bahasa, Berubah Selepas Videonya Viral

Published

on

By

Tuah ayam nampak di kaki, tuah siapa yang tahu. Sama lah macam kisah adik si pejual cendermata dari Kemboja yang viral baru-baru ni. Dia yang pandai bertutur lebih dari tujuh bahasa telah mencuri perhatian ramai selepas videonya viral di media sosial.

Susulan dari video viral itu, kehidupan Thuch Salik, 14, serta keluarga dikatakan telah berubah.
Selain dari dihadiahkan basikal dan game baru, mereka turut berjanji untuk membiayai pendidikan adik Salik sehingga ke peringkat universiti.

BACA: Pandai Bertutur Lebih Dari Tujuh Bahasa, Kanak-Kanak Ini Curi Perhatian Netizen

Salih juga komited untuk belajar serta meningkatkan kemahiran bahasanya memandangkan kewangan keluarganya semakin baik.

Menerusi laporan Channel NewsAsia, ibunya tidak lagi membenarkan Salik untuk keluar menjual cenderamata sebaliknya dia akan fokus untuk belajar. Namun, jika dia ada kelapangan, dia boleh membantu mereka.

 

Sumber: Astro Awani

Continue Reading

Inspirasi

Baru Berusia 14 Tahun, Dah Ada Master Dalam Bidang Kejuruteraan Biomedik

Published

on

By

Dilahirkan di Scaramento, Amerika Syarikat, nama Tanishq Abraham mungkin tidak berapa dikenali dinegara ini, tetapi remaja muda ini pernah mencipta rekod pada tahun 2015 sebagai graduan termuda dalam Matematik & Sains Fizikal, Sains Am dan juga Bahasa Asing dari American River College dengan CGPA 4.0. Ketilka itu beliau hanya berusia 11 tahun!

Tanishq kini kembali mencipta rekod apabila baru sahaja tamat dalam ijazah kejuruteraan biomedik di University of California ketika berusia 14 tahun.

Dipetik daripada Fox40  remaja ini memberitahu bahawa beliau amat gembira selepas tamat pengajian dalam bidang berkenaan dan akan menyambung pelajarannya dalam peringkat Ph.D.

Terdahulu, ketika beliau berusia 5 tahun, beliau telah mengikuti beberapa program matematik anjuran Stanford University Education Program for Gifter Youth dan telah mengambil kelas biologi, kimia, geologi dan palentologi secara online ketika berusia 6 tahun.

Ketika berusia 7 tahun pula, Tanishq telah tamat kursus astronomi dan geologi.

Continue Reading

Inspirasi

Sanggup Merangkak Agar Rakan Sepasukan Dapat Tamatkan Larian

Published

on

By

Seorang pelajar Jepun, 19, yang patah kaki telah mencetuskan kontroversi di Jepun gara-gara merangkak untuk sampai ke rakan sepasukannya supaya mereka dapat menamatkan perlumbaan.

Difahamkan, Rei Lida tersandung dan menyebabkan kaki kanannya patah.

Walaupun sesetengah orang memuji kesungguhannya, namun ramai yang merasakan bahawa Rei Lida sepatutnya berhenti dan tak perlu meneruskan larian tersebut.

Tak kurang juga ada yang mengaitkan insiden itu dengan contoh budaya kerja di Jepun.

Menurut laporan media tempatan, jurulatih Rei Lida telah memaklumkan kepada penganjur perlumbaan bahawa pasukan itu akan menarik diri selepas Lida cedera, tetapi penganjur lambat memberikan maklum balas.

Sementara itu, penganjur berkata bahawa mereka tidak berjaya menghalang dari terus menamatkan larian tersebut kerana dia mahu meneruskan perlumbaan itu.

Menurut doktor, Rei Lida akan mengambil masa sehingga empat bulan untuk pulih.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BuzzFeed World (@world) on

Continue Reading

Inspirasi

Orang Kalau Dah Kreatif Guna Kereta Kotor Pun Boleh Tunjuk Bakat

Published

on

By

Cakap dah, orang kreatif ni bagi lah apa saja mesti ada je benda yang dihasilkan untuk tunjuk bakat mereka.

Seorang ilustrator dari Moscow menggunakan kereta kotor untuk hasilkan karya seni nya yang awesome.

Tengok ni.

Kalau anda tinggal di sekitar Moscow, tak payah cuci kereta. Mana tahu Nikita Golubev boleh buat macam ni kat kereta anda. Style kot!

 

Sumber: Bored Panda

Continue Reading

Info

Air Garam Boleh Menghalang Kelemumur dan Keguguran Rambut. Ingin Tahu Caranya?

Published

on

By

 

Tahukah anda mencuci rambut dengan air garam boleh menghalang rambut  dari kelemumur dan gugur? Air garam boleh melembutkan rambut anda dan juga boleh membersihkan kulit kepala.  Jika anda mempunyai masalah kelemumur dan rambut gugur, anda boleh cuba cara ini di rumah. Tak perlu habiskan wangberiban-riban untuk atasi masalah ini. nak tahu caranya? Jom kita usha tips ini :

Sesudah syampu rambut anda, letakkan sejumlah garam yang bersesuai dengan ketebalan dan kepanjangan rambut anda di dalam besen. Rendam rambut anda selama 3 hingga 5 minit. Urut kepala anda dengan lembut dan perlahan agar air garam itu meresap ke dalam kulit kepala. Kemudian, bilas rambut anda. jangan malas, ulangi cara ini sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Insyaallah menjadi. Senang kan? haa boleh cuba dan lihat sendiri hasilnya okay !

Kenapa anda perlu cuci rambut dengan air garam?

1. Menghilangkan kelemumur

kelemumur merupakan bakteria. Jika rambut anda penuh dengan kelemumur, cara paling bagus, bersihkan rambut dengan air garam. Garam boleh membunuh bakteria dan menyegarkan kulit kepala.
 
2. Rambut kelihatan lebih segar

Ya, air garam boleh membantu masalah kulit kepala berminyak, serta kotoran lain. Jika anda boleh atasi semua ini, maka rambut anda kan kelihata lebih segar dan berkilat !

3. Menghalang keguguran rambut
 
Air garam boleh menyebabkan liang liang di kulit kepala tertutup rapat dan akan menghalang dari berlakunya keguguran rambut.

Selamat mencuba! Baik lelaki atau perempuan, semua boleh cuba kaedah ini ya !

Continue Reading

Inspirasi

Lebih 30 Doktor Lakukan CPR Selama 5 Jam, Untuk Pastikan Nyawa Kanak-Kanak Ini Selamat

Published

on

By

Sepasukan team perubatan dari China berjaya memastikan degupan jantung kanak-kanak ini terus berdegup selepas melakukan CPR selama hampir 5 jam oleh 30 orang doktor.

Kanak-kanak berusia 8 tahun, Xiao Yu, dilaporkan mengalami masalah komplikasi hati dan memaksa ibu dan bapanya menghantar beliau ke unit kecemasan di Changzhou Municipal Children Hospital di Changzhou, daerah Jiangsu.

Disebabkan hospital berkenaan tidak mempunyai peralatan yang canggih, beliau akan dipindahkan ke sebuah hospital di Shanghai. Namun, selepas seminggu menunggu untuk dipindahkan, tekanan darahnya menurun dan jantungnya mula berhenti berdenyut.

Lebih daripada 30 orang doktor melakukan CPR dengan 30,000 tekanan di dada selama hampir 5 jam untuk memastikan darah terus dipam ke otak Xiao agar dia terus hidup.

Kini beliau telah selamat dipindahkan ke hospital di Shanghai.

Sumber: Nextshark

Continue Reading

Inspirasi

Putus Kaki Akibat Kemalangan, Ketabahan Gadis Ini Buat Ramai Kagum

Published

on

By

Rasa sebak baca tweet @helmihamid tentang kawannya yang begitu tabah mengharungi ujian terbesar dalam hidupnya di mana dia telah putus kaki kanan akibat kemalangan.

Tweet Helmi mencuri perhatian ramai, sehinggakan dia menerima lebih 37,000 retweet dengan beratus-ratus kata-kata semangat buat kawannya, Elia.

Dia punya kuat memang luar biasa. Tengok ni.

Menerusi akaun instagramnya, Elia ada berkongsi sedikit tentang kemalangannya itu. Menurutnya, dia telah melanggar tiang sehingga dia terpelanting sejauh 2 meter. Dan, kakinya yang putus tertinggal di motor.

 

Kami doakan Elia cepat sembut dan  terus kuat mengharungi ujian ini. Jangan sesekali berputus asa dan semoga dijauhkan dari manusia-manusia hati busuk macam ni. Haih.

Continue Reading

Trending