Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Info

Penyampai Radio Dibuang Kerja, Post Tweet Sidir Anak Pasangan Diraja

Published

on

Tindakan memuat naik tweet sindiran memakan diri selepas seorang penyampai radio BBC Radio 5 di buang kerja.

Danny Baker, 61, dipecat selepas memuat naik tweet bergambar yang menyamakan anak sulung Prince Harry dan Meghan Markle dengan monyet.  

Tindakannya telah mencetuskan kemarahan ramai.

Tweet tersebut telah dimuat naik beberapa jam selepas pasangan Duke dan Duchess of Sussex itu memperkenalkan anak sulung mereka, Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

BCC melaporkan, Danny telah dipecat selepas memuat naik Tweet tersebut.

Mereka turut melaporkan, Danny telah pun membuat permohonan maaf selepas itu.

BACA: Jangan Bergosip Kalau Tak Nak Didenda

Sebagai pengajaran, takda benda baik nak buat atau cakao baiklah duduk diam-diam.

Sumber

Info

5 Tempat Penginapan Unik Di Dunia

Published

on

By

Siapa yang suka bercuti pasti korang ada pengalaman menginap di tempat-tempat yang unik. Tapi sejauh mana keunikkan tempat yang you alls pergi tu?

Jom tengok top 5 tempat yang unik dan cantik yang mungkin akan buatkan korang amaze giler!

ZAANDAM INNTEL HOTEL, AMSTERDAM

DOG BARK PARK INN,COTONWOO, IDAHO , USA

MONTANA MAGICA LODGE, CHILIE

UDANG HOUSE, BALI, INDONESIA

MANTA RESORT, TANZANIA

GIRAFFE MANOR, NAIROBI, KENYA

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Info

Standby! Akan Ada Iklan Di WhatsApp Tak Lama Lagi

Published

on

By

Wah! Nampaknya kini giliran WhatsApp pula menjana duit.

Difahamkan, aplikasi ini akan mula memaparkan iklan bermula tahun depan. Langkah ini dilihat sebagai salah satu cara untuk aplikasi ini memperolehi keuntungan daripada penggunanya yang ramai.

Iklan di WhatsApp Stories bukanlah satu benda yang mengejutkan, ini kerana platform milik Facebook seperti Facebook Stories dan Instagram Stories juga sudah mula memaparkan iklan di ruangan tersebut.

Buat anda yang meggunakan WhatsApp sebagai tujuan permesejan dan tidak menggunakan fungsi Stories, anda mungkin tak akan melihat iklan yang dipaparkan pada aplikasi ini.

Continue Reading

Info

Tak Cuci Peralatan Pergigian Dengan Betul, Seramai 563 Pesakit Berisiko Menghidap HIV

Published

on

By

Seramai 563 pesakit yang mendapatkan rawatan pergigian di Dentality Hoddesdon, Hertfordshire, United Kingdom disarankan untuk menjalani ujian HIV.

BBC melaporkan, terdapat beberapa pesakit yang terdedah dengan risiko itu selepas pihak klinik pergigian mendapati seorang doktor pelatih tidak mensteril alat pencuci gigi dengan betul.

Pihak klinik telah menghantar surat kepada para pesakit yang menerima rawatan gigi daripada doktor pelatih, Ekta Parikh.

Lapor The Sun, alat pencuci gigi ultrasonik yang digunakan, dikatakan tidak dibersihkan setiap kali digunakan, sebaliknya ia dibersihkan dua kali sehari.

Foto: Freepik

Perkara itu hanya disedari selepas kaki tangan klinik berkenaa menyedari akan kesan buruk pencuci gigi yang tidak disterilkan dengan sempurna.

Menurut seorang doktor gigi, Dr. Vishaal Shah kepada BBC, risikonya agak rendah namun ujian darah perlu dijalankan sebagai langkah berjaga-jaga.

Foto: Freepik

Difahamkan, doktor pelatih itu masih lagi dibenarkan untuk menjalani praktikal selama 18 bulan, mengikut keputusan oleh Majlis Pergigian Am pada bulan Februari.

Siasatan terhadap pelanggaran kebersihan klinik itu juga masih lagi dijalankan.

Continue Reading

Info

Kuala Lumpur Di Tangga Keempat Lokasi Paling Popular Dunia

Published

on

By

Tahukah anda, Kuala Lumpur, Malaysia telah disenaraikan sebagai tempat keempat paling popular dunia di Instagram?

Senarai kedudukan tersebut adalah mengikut kekerapan pengguna Instagram memuat naik gambar beserta hashtag dan tagged location.

Menurut sebuah syarikat penyedia perkhidmatan pengangkutan United Kingdon, Hoppa, Kuala Lumpur direkodkan sebagai tempat ke-4 pemandangan yang paling kerap dimuat naik di Instagram.

Santiago (Chile) ditempat pertama, diikuti dengan Buenos Aires (Argentina), Kiev (Ukraine), Kuala Lumpur (Malaysia), Antalya (Turki), Cape Town (Afrika Selatan), Phuket (Thailand), San Francisco (Amerika Syarikat), Budapest (Hungary) dan Lagos (Nigeria).

Selain itu, Kuala Lumpur juga berjaya berada di kedudukan 10 teratas untuk kategori perkongsian gambar makanan. Tokyo (Jepun) mendahului untuk kategori ini dan diikuti Taipei (Taiwan), Doha (Qatar), Istanbul (Turki), Osaka (Jepun), Bangkok (Thailand), Kuala Lumpur (Malaysia), Singapura, Abu Dhabi (Emiriah Arab Bersatu) dan Melbourne (Australia).

Continue Reading

Info

6 Tips Jimatkan Tenaga Elektrik Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Published

on

By

Cuaca di Malaysia semakin hari semakin panas. Bila cuaca panas, secara tak langsung menyebabkan kenaikan bil elektrik. Mana taknya, air cond dan peti sejuk perlu ‘berkerja keras’ untuk maintain kan suhu.

Bila dah pasang air cond, pasang kipas pula lagi. Manalah bil elektrik tak melambung. Tu belum kira penggunaan peralatan elektrik yang lain lagi.

Ni tips jimatkan tenaga elektrik untuk panduan anda.

1. Tetapkan suhu penyaman udara pada 24 – 26 C. Perubahan dari 20 ºC ke 24 ºC dapat menjimatkan tenaga hampir 33%. Tingkap dan pintu mesti sentiasa di tutup rapat untuk mengelakkan udara sejuk daripada terbebas.

2. Bersihkan peralatan anda lebih kerap. Apabila kotoran mula terkumpul di atas permukaan peralatan tersebut, ia akan menggunakan lebih banyak tenaga elektrik. Sebagai contoh kipas siling kat rumah korang tu, kalau berhabuk sangat baik bersihkan!

3. Menyeterika pakaian dengan banyak sekaligus, ini boleh mengelakkan pembaziran pemanasan semula seterika setiap kali digunakan.

4. Tutup suis kipas apabila anda tiada dalam bilik. Kipas hanya mengurangkan kepanasan badan, ia tidak dapat mengurangkan suhu bilik. Dengan membiarkan kipas berfungsi ia tidak dapat menjadikan bilik sejuk.

5. Tutup atau cabut plag peralatan elektrik apabila tidak digunakan. Semua peralatan seperti television, Astro decoder dan radio menggunakan sedikit tenaga apabila dalam mod rehat (tidak dimatikan). Mod rehat biasanya menggunakan hampir 20% tenaga berbanding kegunaan biasa.

6. Beli barangan elektrik yang jenis cekap tenaga “5 bintang”. Lebih banyak bintang, lebih jimatlah tenaga.

Selain itu, Kadet Cekap Tenaga turut berkongsi 9 kaedah jimatkan elektrik menerusi video muzik mereka. Terhibur tengok!

Tengok ni.

Continue Reading

Info

Lampu LED Boleh Menyebabkan Mata Buta?

Published

on

By

Agensi Makanan, Persekitaran, Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan Perancis (ANSES) mendakwa, cahaya dari lampu LED boleh menyebabkan kerosakan kekal pada retina mata.

Laporan setebal 400 muka surat memberi amaran bahawa cahaya LED yang terlalu terang boleh menyebabkan kerosakan kekal sel retina dan boleh menyebabkan seseorang menjadi buta lebih-lebih lagi dengan penggunaan mentol LED pada lampu kereta.

Mereka juga menggesa pihak berkuas auntuk menyemak semula had maksimum pendedahan kepada cahaya LED.

Walaupun cahaya LED telefon, laptop kurang berbahaya, namun dalam masa jangka panjang ia dikatakan boleh menyumbang kepada penglihatan kabur.

Rujukan: Kosmo

Continue Reading

Info

Ini Mungkin Set Ping Pong Termahal Dunia

Published

on

By

Memang orang sekarang tak ambil kisah tentang harga. Mahal macam mana pun sesuatu produk tu mesti ada yang beli. Ada yang kata, lagi mahal produk tu lagi berkualiti.

Terbaru, jenama mewah Louis Vuitton telah menghasilkan set koleksi ping pong berharga $2,210 (RM9243).

Set ping pong ini dijual dengan 4 biji bola ping pong yang diletakkan logo ikonik dan sarung ping pong yang mengguna kulit dan corak ikonik jenama itu.

Kalau berduit, membeli barangan mewah pada harga yang tinggi bukanlah suatu masalah kan? Tepuk dada tanya selera.

Continue Reading

Info

Air Jus Buah-Buahan Boleh Jejaskan Kesihatan

Published

on

By

Foto: Freepik

Satu kajian yang dijalankan oleh saintis Amerika Syarikat mendapati minuman jus buah-buahan boleh menjejaskan kesihatan dan memendekkan jangka hayat seseorang.

Menurut laporan Journal of the American Medical Association (JAMA), ia mungkin lebih berisiko daripada minuman berkarbonat.

Ujian dijalankan ke atas 13,440 peserta bagi menguji kandungan gula antara jus buah-buahan dengan air berkarbonat.

Hasilnya, menunjukkan tahap gula dalam jus buah-buahan dan minuman ditambah gula hampir sama tinggi kandungan gulanya dan ini memberi kesan serupa terhadap kesihatan.

Biarpun jus buah tulen mempunyai vitamin dan fitonutrien yang tidak terdapat dalam minuman manis lain, namun secara asasnya kedua-dua minuman itu mengandungi air dan gula. Bezanya hanyalah gula semula jadi dengan gula yang diproses.

Kajian terperinci akan dijalankan oleh pasukan penyelidik itu, namun mereka menegaskan pengambilan secawan 150 militer jus buah sehari tidak membawa risiko jangka panjang.

“Walaupun jus buah tulen mempunyai vitamin dan fitonutrien yang tiada dalam minuman manis lain, kandungan asas kedua-dua minuman itu adalah air dan gula. Perbezaannya cuma gula semula jadi dan gula diproses,” tambah laporan itu.

Rujukan: Kosmo

Continue Reading

Info

Alat Ini Mampu Kawal Suhu Badan Manusia

Published

on

By

Zaman semakin maju, teknologi juga semakin canggih. Macam-macam benda-benda yang bermanfaat bagi kehidupan manusia telah direka.

Terbaru, menurut laporan jurnal Science Advances, sekumpulan penyelidik dari Univerisiti California San Diego yang diketuai oleh Profesor Shaochen Chen dari Jabatan Kejuruteraan Nano telah menghasilkan termostat peribadi yang mampu mengawal suhu badan manusia.

Alat itu dikatakan mampu mengekalkan suhu paling selesa mengikut individu tanpa mengganggu orang lain. Dengan adanya alat ini, ia dijangka dapat menjimatkan kos penggunaan tenaga dan paling penting dapat memberi keselesaan kepada pengguna.

Cumanya, mereka perlu memasang kira-kira 100 alat kecil itu pada satu ves untuk memberi tahap suhu selesa pada anggota badan dan ia mencecah hampir berapa ratus dolar bagi satu ves.

Rujukan: Kosmo

Continue Reading

Info

Kata Pakar, Orang Suka Minum Bubble Tea Kurang Keyakinan Diri?

Published

on

By

Foto: Freepik

Kedai minuman berasakan bubble tea kini tumbuh bak cendawan di Malaysia. Ramai yang sanggup beratur panjang demi secawan air bubble tea.

Moeko Ohno, wakil pengarah daripada syarikat perundingan di Jepun berpendapat, orang yang obses dengan minuman bubble tea dikatakan mempunyai kaitan dengan tahap keyakinan diri seseorang.

Katanya, disebabkan tak nak ketinggalan, ada yang sanggup beratur membeli air itu biarpun tidak menyukainya.

Menurutnya lagi, orang yang cenderung memuat naik gambar-gambar ikut trend ke laman media sosial merasakan mereka berjaya menyesuaikan diri dengan persekitaran apabila menerima banyak “likes”.

Tak dinafikan, memang ada golongan suka mencuba sesuatu benda disebabkan trend, tapi tak semua.

Jadi adakah ke yang bersetuju dengan pendapat wanita ini?

Rujukan: Astro Awani

Continue Reading

Trending