Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Kongsi Tips

Simbol-Simbol Pada Label Pakaian Yang Anda Perlu Tahu

Published

on

Pernah tak pakaian anda yang berwarna hitam menjadi luntur ataupun pakaian anda menjadi rosak dan reput walaupun baru beberapa kali sahaja digunakan. Ini disebabkan kerana penjagaan pakaian yang salah dan kalau anda perasan setiap fabrik telah disertakan dengan care label iaitu tentang cara-cara fabrik tersebut perlu dicuci.

Dan yang paling penting jangan anda campakkan semua ke dalam mesin basuh, langkah pertama adalah dengan melihat care label pada fabrik anda. Care label mempunyai simbol-simbol tertentu yang membolehkan kita menjaga fabrik tersebut agar lebih tahan lama dan tidak rosak bermula dari cara mencuci, merendam, seterika, hinggalah pada tahap menyimpannya.

Jom kita kenali setiap simbol-simbol yang terdapat pada “care label’ fabrik anda.

Suhu.

Cara mencuci.

Mengeringkan baju.

Menggosok atau menyeterika baju.

Dry clean atau mencuci kering baju.

Melunturkan atau memutihkan baju.

Info

Kalau Susah Tidur Malam, Try Makan Makanan Ni

Published

on

By

Tidur yang berkualiti sangat penting supaya kerja harian tak tergendala akibat mengantuk. Untuk dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti mungkin korang boleh cuba makanan ni.

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

1. Yogurt

Mengandungi probiotics yang membantu anda untuk dapatkan tidur yang lebih berkualiti

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

2. Daging

Daging mengandungi tryptophan yang membuatkan kita jadi mengantuk

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

3. Tuna

Tuna ada Omega 3 fatty acid yang mengawal tidur kita

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

4. Salmon

Bukan sahaja untuk tidur yang berkualiti, tapi salmon memang bagus untuk kesihatan kita

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

5. Seaweed

Seaweed juga kaya dengan tryptophan yang boleh buatkan kita tidur sepanjang malam

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

6. Avocado

Kaya dengan Vitamin B. Makan semasa pagi atau pun tengah hari.

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

7. Brokoli

Sayur yang paling enak ini mengandungi iron dan menghapuskan kafein yang ada dalam badan kita.

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

8. Almond

Mengandungi Omega – 3, Vitamin B, mangnesium dan kalsium

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

9. Oat

Makan dengan buah-buahan dan kekacang untuk dapatkan tidur yang berkualiti

nak tidur nyenyak dan berkualiti ? cuba 10 makanan ni. semua nampak sedap!

10. Pisang

Kaya dengan magnesium. Jadikan ia snek supaya tidur kita terkawal.

Sumber: This Is Insider

Continue Reading

Kongsi Tips

7 Kegunaan Lemon Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Published

on

By

Buah lemon yang kaya dengan vitamin C ini banyak khasiat dan manfaatnya. Selain dari digunakan untuk kesihatan dan kecantikkan ia juga boleh digunakan untuk kegunaan lain yang mungkin anda tak tahu.

Jom baca ni:

1. Cantikkan Kuku Secara Semulajadi
Belah dua limau nipis. Gosok kat  kuku anda dan biarkan selama beberapa minit. Kemudian, bilas dengan air.

2. Hilangkan Bau Tangan
Ambil potongan limau nipis atau lemon dan gosokkan perlahan-lahan pada tangan selepas dibersihkan dengan sabun. Kemudian dibilas dengan air bersih seperti biasa.

3. Petua tradisional bagi menghalang gigitan nyamuk
petua tradisional bagi menghalang gigitan nyamuk selain dari menggunakan penyembur racun serangga.
Hanya dua bahan yang diperlukan iaitu limau nipis serta bunga cengkih.

4. Hilangkan Bau Kaki
Sediakan air di dalam besin dan letakkan bunga ros, kekwa serta limau purut. Rendamkan kaki selama 10 minit. Campur sekali garam bukit.

5. Cara Mudah Hilangkan Bau Dalam Microwave
Hiris limau dan masukkan ke dalam mangkuk yang berisi air.
Panaskan mangkuk berisi air dan lemon itu di dalam microwave selama dua hingga tiga minit.
Kemudian, lap microwave menggunakan tisu.

6. Cantikkan Kuku Secara Semulajadi
Belah dua limau nipis. Gosok kat  kuku anda dan biarkan selama beberapa minit. Kemudian, bilas dengan air.

7. Hilangkan Kerak Hitam Pada Kuali
Potong lemon dan rebus bersama dengan kulit. Biarkan sejuk selama 3-4 jam sebelum korang cuci periuk tersebut seperti biasa.

 

Continue Reading

Kongsi Tips

Lelaki Ini Ajar Teknik Selesaikan Rubic Cube. Semoga Berjaya!

Published

on

By

Mesti ramai kat sini yang pernah nak selesaikan permainan rubic cube ni kan? Habiskan selama berjam – jam tapi ada yang masih gagal. Rubic cube adalah permainan mengolah kemahiran otak yang memerlukan trik khusus untuk menyelesaikannya. Selalunya kalau dah berjaya selesaikan satu tapak tu dah rasa nak ‘lompat bintang’, kan?

Ini kami kongsikan trik atau cara bermain rubic cube paling asas. Semoga berjaya!

Jadi, untuk anda yang nak cuba selesaikan rubik cube walaupun dah pernah gagal berjuta kali, boleh lah try trik ni ya!

Continue Reading

Kongsi Tips

Perkara Penting Yang Perlu Dititikberatkan Kalau Nak Pergi Holiday!

Published

on

By

Holiday sememangnya satu perkara yang paling menyeronokkan. Not only you got the chance to see another side of beautiful places but dapat juga mempelajari budaya malah dapat merasai sendiri pengalaman dan makanan di tempat yang dikunjungi. Ada yang travel untuk hilangkan stress, ada yang inginkan ketenangan luar bandar, mencari inspirasi dan mencari pengalaman.

Destinasi seperti pantai, laut, tasik dan gunung semestinya menjadi destinasi utama untuk dilawati. Kita inginkan environment yang lain daripada daily life kita di bandar.

Kita pun bukan hari-hari dapat peluang untuk pergi bercuti, jadi bila tiba waktu yang ditunggu-tunggu tu mesti lah nak all out kan? Sebab itulah, korang kena buat preparation awal. Banyak faktor yang perlu anda titik beratkan untuk mengelakkan kejadian tidak diingini dari berlaku.

Jom tengok apa yang penting?

1. Tentukan Tempat Pilihan

So first thing first, nak pergi beach ke, city ke or nak go for nature? Kalau korang dah decide then baru la research tempat yang korang nak pergi tu. For example korang nak ke Thailand, buat research tentang perjalanan masa, tempat makan yang best dan aktiviti yang menarik.

2. Pilihan Hotel Dan Lokasi Yang Strategik

Pilihan hotel adalah sangat penting okay, sebab kalau boleh kita mesti nak stay dekat kawasan yang strategik. Contohnya dekat dengan pasaraya, dobi, kedai makan atau money changer. Bukan saja senang untuk kita nak bergerak tapi untuk penjimatan transportation juga. Trust me, strategic location can really save your money a lot!

Jangan lupa sebelum nak book hotel dekat mana-mana aplikasi, make sure korang baca review hotel dulu. Penting tau! So that you’ll  know how good and how safe is the hotel is. Hotel book awal tau senang nanti, kalau ada yang berani atau dah biasa backpackers bolehlah walk in je.

3. Buat Checklist

Siapa yang tak pernah buat checklist? Mesti korang pernah tertinggal barang yang pentingkan? Bila dah sampai destinasi baru perasan ‘”ohh tak bawak rupanya..” dah satu hal pula kene beli baru, kan dah membazir.

Checklist dapat membantu luggage kita tidak terlalu berat which can cost you money to pay the luggage allowance. Try lah buat checklist, it will make you feel like a pro packer

4. Pack Barang Awal

Semua orang sukakan Holiday, tapi bila time packing je mesti malas. Haa tak boleh la macam ni. Packing awal is one of important tips tau, untuk menggelakkan tertinggal barang penting dan untuk memaintainkan mood, tak nak lah mood spoil nanti time holiday, nak kene rush la apa bagai. Korang pun ada masa untuk nak arrange barang  properly (jimatkan ruangan bag)

5. Buat Itinerary

Itinerary travel lain daripada checklist tau, jangan confuse. Itinerary travel more to holiday plans. Contohnya hari pertama dan hari kedua nak buat apa. That’s why it is important to do research about tempat yang korang nak kunjungi tu. Bukan apa, ini untuk memastikan tak ada masa terbuang time korang kat sana and to full fill the time with activities. Honestly itinerary ini sangat membantu. Tak lah korang buntu masa tengah holiday at least korang dah ada plan. Terpulang macam mana korang nak buat, simple pun tak apa janji faham sendiri.

Travel itinerary is important for a travel trip as it helps us plan our trip well ahead of time. Ensure a hassle-free vacation.

6. Double-Check Atau Membuat Pemeriksaan Kali Kedua

After semua dah settle jangan lupa untuk double check kesemuanya sekali. Kadang-kadang kita confident semua dah complete. Haa jangan terlalu yakin! Apa salahnya check sekali lagi, jangan malas tau. Ianya sangat membantu! Major things that need to double check:

  1. Passport, IC and License (kalau nak rent car/motorbike)
  2. Travel insurance documents
  3. Tickets/booking confirmations (flights/accomodation)
  4. Bank cards, foreign currency and your local money (just incase)

Oh yeahhh bring a small notebook with you all the time, to jot down any important reminder or information. Insya’Allah if you follow this travel tips, you will have amazing journey just like a pro traveller.

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Kongsi Tips

4 Benda Kotor Yang Kita Lakukan Tanpa Sedar!

Published

on

By

Kami senaraikan benda-benda kotor yang anda lakukan setiap hari tanpa sedar bagi memastikan anda menjaga kebersihan diri.

1. Pakai Lipbalm Guna Jari

Kalau anda cuci tangan sebelum sapu lipbalm, ok! Tapi kalau sebaliknya, anda sebenarnya menyapu dan meletakkan kuman terus ke bibir anda.

2. Minum Dari Botol Atau Tin Minuman

Sebaiknya gunakanlah straw atau cuci dahulu tin atau botol minuman anda itu. Kalau malas nak cuci, apakata fikirkan perjalanan yang dilalui sebotol atau sekotak air sebelum ia sampai ke mulut anda tu. Hmm.

3. Menggunakan Telefon

Bilakah kali terakhir anda membersihkan telefon anda? Tak pernah? Pasti bila anda tahu yang telefon bimbit anda mempunyai 500 kali lebih bakteria dari tandas, mungkin anda akan bersihkan sekarang.

4. Berus Gigi Terdedah Dengan Kuman

Simpan berus gigi anda di dalam bekas atau  almari bagi mengelakkan ia terdedah dengan kuman dari tandas yang di flush.

Sumber: Cosmopolitan

Continue Reading

Kongsi Tips

Span Pencuci Pinggan Perlu Ditukar Setiap Minggu, Kenapa?

Published

on

By

Imej dari today.com

Satu kajian yang dijalankan oleh pengkaji dari Jerman mendapati span yang telah digunakan boleh mencapai sehingga 5 trillion kuman.

Mereka telah mengkaji 14 span yang telah digunakan dan mereka mendapati ianya dipenuhi dengan bakteria yang banyak.

Span yang telah dicuci atau direndam dengan menggunakan air panas hanya akan mematikan sedikit bakteria berbanding 5 trillion kuman yang terdapat pada span tersebut.

Bagi mengurangkan peningkatan jumlah bakteria di dapur anda, mereka mensarankan agar span dapur ditukar setiap minggu.

Sumber: Daily Mail

Continue Reading

Kongsi Tips

Ini Sebabnya Kenapa Floss Gigi Tu Penting

Published

on

By

Ramai di antara kita yang tidak tahu betapa pentingnya floss gigi. Gosok gigi saja sebenarnya tak cukup. Flossing sebenarnya mampu membersihkan kuman yang tidak boleh dicapai oleh berus gigi biasa.

Flossing adalah rawatan pembersihan rongga mulut khususnya dibahagian celahan gigi.

Ini cara menggunakan floss dengan betul:

Gigi menjadi tempat ideal bagi lapisan bakteria membiak. Lebih teruk lagi jika seseorang mendapat penyakit gusi hanya kerana memandang remeh kepentingan menggunakan floss. Jadi rajin-rajinlah floss gigi sekurang-kurangnya sekali sehari ye. Jom kita tengok kenapa Flossing ni penting sangat:

1.Mencegah Terbentuknya Tar

2.Mencegah Gigi Berlubang

3.Mencegah Bau Mulut

4.Mengurangkan Risiko Diabetes

Sumber: Wanista

Oleh: Khalie Azmi

Continue Reading

Kongsi Tips

Tahukah Anda Tidur Sambil Memakai Stoking Baik Untuk Kesihatan?

Published

on

By

Tak ramai yang mengamalkan tidur sambil memakai stoking. Tetapi tahukah anda tidur sambil memakai stoking baik untuk kesihatan dan membuatkan anda lebih lena?

Menurut kajian pakar, tidur sambil memakai stoking membantu kita untuk tidur lebih cepat daripada biasa kerana stoking membantu mengawal suhu dalaman tubuh. Kajian 2007 juga menunjukkan, orang dewasa yang memakai stoking normal atau panas akan tidur lebih cepat kerana suhu badan teras seseorang jatuh pada waktu malam dan mencapai suhu terendah pada sekitar 4 pagi. Suhu purata pula sekitar 98.6 darjah Fahrenheit.

Sumber: Wanista

Continue Reading

Kongsi Tips

9 Posisi Selesa Nak Tidur Dalam Kapal Terbang, Anda Yang Mana Satu?

Published

on

By

Tak semua mampu menaiki penerbangan bussines class atau first class. Kebanyakkan dari kita akan memilih penerbangan tambah murah atau economy class. Tak kira lah berapa lama pun penerbangan korang, ramai yang akan memilih untuk tidur semasa di dalam penerbangan. 

Ni kami senaraikan 9 posisi favorite penumpang dalam kapal terbang. Korang yang mana satu?

Ni kalau tak ada orang lain, memang selesa lah tidur gaya macam ni?

Gaya macam ni nanti mengganggu pula laluan

Ada kawan kat sebelah? Lentok je kepala kat diorang.

Fuh! Ni selesa, dapat duduk tepi tingkap, ada bantal. 

Bila terbang sorang-sorang, kiri kanan ada orang lain. Keras je lah tidur gaya macam ni.

Turukan kat sikit seat macam ni. Tapi jangan sampai orang belakang tersepit pula. 

Ada sesetengah orang memang suka travel bawa travel pillow

Ni tidur bila dah kekenyangan. Selesa tau tidur macam ni sebenarnya.

Ni macam sakit pinggang je?

 

Continue Reading

Kongsi Tips

Adab Ketika Menaiki Pengangkutan Awam, Anda Mampu Mengubahnya

Published

on

By

Gambar hiasan.

Orang Jepun lebih suka menggunakan pengangkutan awam khususnya tren.

Di Jepun, pengangkutan tren ringan dan kereta api merupakan kaedah perhubungan yang paling sibuk dan popular di kalangan masyarakat negara itu berbanding menggunakan kereta sendiri.

Mereka sangat berdisplin ketika menggunakan perkhidmatan awam.

9 etika ketika menaiki pengangkutan awam di Jepun yang boleh dipraktikkan bersama.

1. Hormati harta benda awam. Jangan buat vandalism dan jangan gantung buaian dalam tren tu.

2. Jangan berebut-rebut untuk turun atau naik tren atau bas. Bagi laluan, beri penumpang lain keluar baru kita masuk.

3. Sebaiknya berbaris dalam satu barisan lurus untuk menaiki pengangkutan awam.

4. Jangan duduk di kerusi khas yang disediakan untuk ibu mengandung, wanita hamil, ibu yang membawa anak kecil serta OKU.

5. Jangan tinggalkan sampah anda sesuka hati. Simpan dalam poket atau beg anda dulu, dah jumpa tong sampah baru buang.

6. Hormati hak pengguna lain. Dah dapat tempat duduk, jangan letak beg anda di kerusi sebelah. Beri ruang untuk orang lain duduk.

7. Dah masuk tren, janganlah tercegat depan pintu masuk tu lebih-lebih lagi waktu peak hours. Apa kata bergerak masuk ke bahagian dalam untuk beri ruang penumpang lain keluar dan masuk dengan lebih mudah.

8. Silent kan telefon anda.

9. Perlahankan suara anda. Janganlah seronok sangat bercerita, sampai semua orang dengar. Seriously kami tak nak tahu cerita anda tu pun.

Selain dari berdisplin, rakyat Jepun juga terkenal dengan sifat pembersih, sangat bertoleransi serta saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Mungkinkah satu hari nanti kita boleh mengikut gaya hidup mereka? Why not kan.

Continue Reading

Trending