Tutup Iklan Close Ad
Connect with us

Trending

Thread Gambar Perkahwinan ‘Rosak’ Di Twitter Ini Sumpah Lawak

Published

on

Perkahwinan merupakan momen terindah buat pasangan suami isteri. Momen bersejarah bagi setiap pasangan itu sering diabadikan dalam bentuk gambar mahupun video.

Bercerita tentang gambar kahwin, seorang pengguna Twitter, Le Moon ada berkongsi gambar-gambar ‘rosak’ perkahwinannya.

Bukan rosak sebab photographer tak pandai ambil gambar tau tapi ni disebabkan mata suaminya yang asyik melilau ke kiri dan ke kanan. Seriously lawak.

Tengok ni.

Masa bersanding belah belah perempuan.

Ni pula masa bersanding belah lelaki.

Ni masa

Terhibur baca dan tengok gambar-gambar Le Moon ni. Kami doakan yang terbaik buat pasangan ini.

Kredit: Le Moon

Info

Adik Haziq Disahkan Maut Dalam Serangan Tembakan. Al-Fatihah

Published

on

By

Muhammad Haqiz Mohd Tarmizi, 17, telah disahkan maut dalam serangan di Christchurch, New Zealand.

Pengesahan dibuat oleh Wisma Putra dalam satu kenyataan pagi ini.

Haziq antara 50 mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan adalah anak kepada Mohd Tarmizi Shuib, 46, yang juga cedera dalam serangan tersebut.

Rakyat Malaysia lain yang cedera dalam insiden itu ialah Muhammad Nazril Hisham Omar, 46, dan Rahimi Ahmad, 39.

Al-Fatihah buat Allahyarham Muhammad Haziq dan semua mangsa yang terlibat.

Sumber: Awani

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Hotel Mewah Yang Pelik Dan Design Yang Tak Masuk Akal

Published

on

By

Sebelum ni kita dah dengar akan dibina sebuah hotel angkasa. Ada juga hotel atas pokok. Tak kurang juga hotel berkonsep capsule dan sebagainya. Tapi, kali ini kami nak kongsi dengan korang sebuah hotel mewah yang mempunyai design yang pelik dan tak masuk akal yang akan dibina.

Tetra Hotel akan dibina menggunakan modular system. Kalau korang tengok design ni memang tak masuk akal sebab mana boleh sebuah struktur boleh berdiri dengan stabil sekiranya tapak kecil tapi badan besar.

Bukan tu je, hotel mewah ini juga akan berbentuk prism dan memang dari lain yang lain. Buat masa ini masih belum ada tempat yang spesifik di mana hotel itu akan dibina. Tapi tempat yang dirancang adalah UK, Kanada, Norway atau Cape Verde.

Kontraktor yang bertanggungjawab untuk membina hotel ini adalah kontraktor dari Kanada, WSP. Kontraktor ni pernah membina Shard, London dan juga pembangunan semula Stadium Standford, Chelsea.

Sumber: Daily Mail

Continue Reading

Lokal

Panas Terik Tapi Masih Degil Buat Pembakaran Terbuka!

Published

on

By

Cukup-cukup lah jadi penyebab kepada peningkatan kes kebakaran terutamanya ketika cuaca panas ketika ini!

Menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, sepanjang dua bulan pertama tahun ni je, 6,500 kes kebakaran telah direkodkan di seluruh negara.

Dan, yang paling menyedihkan, puncanya daripada perbuatan manusia sendiri.
Ini termasuklah pembuangan puntung rokok di merata tempat yang akhirnya menyebabkan kebakaran berlaku.

Bila kebakaran berlaku secara berleluasa, ia sekaligus menjejaskan kualiti udara di beberapa kawasan ketika ini.
Setakat ini, antara kawasan yang catat kualiti udara tidak sihat adalah Rompin dan Balok Baru, Pahang serta Bukit Rambai dan Alor Gajah, Melaka.

Baru awal tahun dah beribu-ribu kes kebakaran dilaporkan, cuba bayangkan kalau hujung tahun nanti 🙁
Tak boleh bayangkanlah kalau kita terpaksa bernafas di dalam asap yang tebal 🙁

Jadi, hentikan pembakaran terbuka dan jangan lupa pakai topeng muka serta kurangkan aktiviti luar sepanjang cuaca panas ni, okay!
Oleh : Izzati Amir


Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Nyamuk Terbesar Di Dunia Ditemui di China

Published

on

By

Berapa besar size nyamuk yang pernah korang jumpa? Dikatakan nyamuk terebesar di dunia ditemui di China dengan saiz sayap sepanjang 11.15 sentimeter. Besar tu weyh!

Nyamuk tu ditemui oleh entomologis dari China, Zhao Li sewaktu mengada pemeriksaan di pergunungan Qingcheng pada bulan Ogos yang lalu. Zhao berkata dia mengambil masa agak lama untuk mengesahkan serangga tersebut adalah nyamuk yang terbesar di dunia sebelum mendedahkannya pada umum.

Panjang nyamuk ini adalah 5 sentimeter dan saiz sayap nyamuk ini pula 11.15 sentimeter. Dengan ukuran tersebut, size nyamuk ini mnejadi 10 ganda lebih besar dari saiz nyamuk biasa.

Sumber: scmp.com

Oleh: Azwar Kamaruzaman

Continue Reading

Info

Tragedi Christchurch: Facebook, Twitter, Google Takkan Senyap Je?

Published

on

By

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan satu insiden tembakan rambang di dua buah masjid di Christchurch, New Zealand!


Foto: mangsa Christchurch

Yang paling tak sangka, kejadian tembak menembak itu disiarkan secara langsung di Facebook milik suspek!

Dengan kuasa viral, video itu turut tersebar di semua platform media sosial seluruh dunia dengan sekelip mata.

Susulan viralnya video itu, tiga syarikat media sosial, Facebook, Google dan Twitter dikritik hebat oleh pelbagai pihak kerana gagal mengesan dan menghentikan penyebaran rakaman video tragedi itu.

Foto: Mark Zuckerberg

Malah, kerajaan New Zealand juga minta ketiga-tiga CEO platform media sosial itu jelaskan bagaimana mereka mengawal kandungan siaran di platform media sosial masing-masing.

Foto: Mark Zuckerberg

Terdahulu beberapa syarikat di New Zealand turut tarik iklan mereka daripada Facebook susulan tragedi itu.

Banyak lagi syarikat dijangka melakukannya dalam usaha menjadikan Facebook dan pemilik platform media sosial lain lebih aktif bendung kandungan berunsur kebencian.

Foto: mangsa tragedi

Tragedi berdarah itu telah mengorbankan 50 nyawa dan berpuluh-puluh lagi cedera.

Foto: remaja hilang

Ini termasuk tiga rakyat Malaysia yang masih dirawat di hospital dan seorang remaja rakyat Malaysia telah disahkan maut dalam serangan di Christchurch, New Zealand.

BACA: Adik Haziq Disahkan Maut Dalam Serangan Tembakan. Al-Fatihah

Dalam keasyikan warganet menyanjung tinggi kuasa media sosial, platform-platform terbabit juga diharap sensitif dalam membendung unsur-unsur yang tidak baik. 

Oleh: Nurul Izzati

Continue Reading

Lokal

Datuk Lee Chong Wei Diarahkan Berehat, Terpaksa Tarik Diri Dari Kejohanan Terbuka Malaysia

Published

on

By

Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei terpaksa tarik diri daripada menyertai kejohanan Terbuka Malaysia bulan depan. 

Chong Wei yang telah diundi untuk bertemu wakil India, K. Srikanth pada pusingan pertama kejohanan itu, bagaimanapun dinasihatkan agar berehat lebih panjang.

Nasihat itu diberikan oleh doktor yang merawat penyakit kanser hidungnya tahun lalu. 

Semalam BAM berkata kesihatan Chong Wei berada dalam keadaan baik namun dinasihatkan tarik diri daripada kejohanan bulan depan supaya tidak meletakkan sebarang tekanan ke atas badannya. 

Ini merupakan kali kedua pemenang pingat perak 3 kali Sukan Olimpik itu menangguhkan aksinya di atas gelanggang.

Sebelum ini, Chong Wei sasarkan untuk kembali beraksi pada kejohanan All England awal bulan ini namun kesihatannya tidak mengizinkan.

Jaguh badminton negara itu terpaksa berehat panjang sejak Julai tahun lepas selepas disahkan menghidap penyakit kanser hidung tahap awal.

Takpelah Datuk. Rehatlah dulu.

Jasa dan sumbangan Datuk terhadap negara dalam sukan badminton ni cukup besar dan tidak mampu dilupakan. 

Diharap semua rakyat Malaysia mendoakan kesihatan Datuk Lee Chong Wei kembali seperti sedia kala.

Oleh: Muhamad Karami

Continue Reading

Inspirasi

Baru Lepas Mandulkan Kucing, Pemilik Buat Kenduri Pulut Kuning

Published

on

By

Sesetengah daripada kita menganggap haiwan peliharaan sebagai ahli keluarga.

Tahukah anda dengan kehadiran haiwan kesayangan ia dapat meningkatkan tahap kesihatan dan emosi seseorang.

Imej dari Freepik

Keletah dan gelagat mereka selalu buat kita terhibur. Walaupun kadangkala aksi mereka mengundang rasa marah tapi apabila ingat semula pasti tertawa kecil.

Biasalah bila dah sayang, ada yang sampai sanggup berhabis duit demi haiwan peliharaan mereka. Beli makanan berkhasiat, kadang-kala tinggalkan mereka di hotel kucing, selalu bawa jumpa veterinar dan spa serta macam-macam lagi. Yelah dah jadi macam ahli keluarga sendirikan mestilah dijaga sepenuh hati.

Baru-baru ini viral di Twitter, pemilik kepada tiga kucing membuat pulut kuning dengan rendang telur puyuh sempena kucing-kucingnya disunatkan atau dimandulkan. Comel sangat!

Tweet yang dimuat naik oleh @NiniNell mencuri perhatian ramai sehinggakan mendapat lebih 26,000 retweet dan 17,000 favourite. Rata-rata netizen terhibur dan memuji tindakan tuan punya kucing itu.

Ini antara respon daripada netizen.

Menerusi laporan Mstar, secara kebetulan majlis kesyukuran dibuat sempena tiga kucing Khairul Faizi dimandulkan. Jadi mereka sekeluarga memutuskan untuk meletakkan pelekat ‘majlis kesyukuran berkhatan’ supaya nampak cantik dan kreatif. Respect!

View this post on Instagram

Atlas. Arez. Achilles.

A post shared by JV (@jupiter_loves_venus) on

Jadi, sama-sama pupuk nilai kasih sayang dalam diri kita untuk saling mengasihi. Tidak kiralah terhadap manusia mahupun makhluk lain.

Continue Reading

Kongsi Tips

7 Kegunaan Lemon Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Published

on

By

Buah lemon yang kaya dengan vitamin C ini banyak khasiat dan manfaatnya. Selain dari digunakan untuk kesihatan dan kecantikkan ia juga boleh digunakan untuk kegunaan lain yang mungkin anda tak tahu.

Jom baca ni:

1. Cantikkan Kuku Secara Semulajadi
Belah dua limau nipis. Gosok kat  kuku anda dan biarkan selama beberapa minit. Kemudian, bilas dengan air.

2. Hilangkan Bau Tangan
Ambil potongan limau nipis atau lemon dan gosokkan perlahan-lahan pada tangan selepas dibersihkan dengan sabun. Kemudian dibilas dengan air bersih seperti biasa.

3. Petua tradisional bagi menghalang gigitan nyamuk
petua tradisional bagi menghalang gigitan nyamuk selain dari menggunakan penyembur racun serangga.
Hanya dua bahan yang diperlukan iaitu limau nipis serta bunga cengkih.

4. Hilangkan Bau Kaki
Sediakan air di dalam besin dan letakkan bunga ros, kekwa serta limau purut. Rendamkan kaki selama 10 minit. Campur sekali garam bukit.

5. Cara Mudah Hilangkan Bau Dalam Microwave
Hiris limau dan masukkan ke dalam mangkuk yang berisi air.
Panaskan mangkuk berisi air dan lemon itu di dalam microwave selama dua hingga tiga minit.
Kemudian, lap microwave menggunakan tisu.

6. Cantikkan Kuku Secara Semulajadi
Belah dua limau nipis. Gosok kat  kuku anda dan biarkan selama beberapa minit. Kemudian, bilas dengan air.

7. Hilangkan Kerak Hitam Pada Kuali
Potong lemon dan rebus bersama dengan kulit. Biarkan sejuk selama 3-4 jam sebelum korang cuci periuk tersebut seperti biasa.

 

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Alergi Terhadap Kacang, Wanita Sembunyi Dalam Tandas Pesawat

Published

on

By

Bila alergi terhadap sesuatu benda, tak kisahlah makan, sentuh atau menghidu saja pun tetap berisiko.

Seorang penumpang terpaksa bersembunyi di dalam tandas pesawat selama sejam akibat alahan terhadap kacang.

Laura Merry menggunakan syarikat penerbangan Qantas Airways terbang ke Australia untuk melawat kakaknya.

Walau bagaimanapun, dia terkejut selepas krew kapal terbang mengumumkan akan menghidangkan snek iaitu kacang Almond kepada semua penumpang.

Difahamkan, Laura telah memaklumkan kepada Qantas Australia mengenai alerginya terhadap kacang sebelum membuat tempahan tiket, dan telah menyediakan dokumen bertulis untuk mengesahkan bahawa mereka tidak akan menghidangkan kacang di atas pesawat. Namun lain pula jadinya.

Menurut Laura, pihak penerbangan mendakwa tidak mendapat sebarang maklumat tentang alahannya itu.

Bagaimanapun krew kabin ada memberikannya topeng muka. Tetapi menurut beliau, topeng bukan penyelesaian kepada reaksi alahan. Bimbang akan tindak balas alahan kacang almond terhadap antibodinya, dia memutuskan untuk duduk di tandas sepanjang penerbangan.

Sumber

Continue Reading

Pelik Tapi Benar

Dihalang Naik Tren Gara-Gara Pakai Make Up Ala Gothic

Published

on

By

Gara-gara memakai makeup ala gothic gadis ini dihalang dari menaiki kereta api bawah tanah.

Menurut laporan South China Morning Post, gadis itu memakai dress hitam, lipstik merah gelap serta pembayang mata berwarna ungu diarahkan membuang solekan itu sebelum menaiki tren kerana ia akan menakutkan penumpang yang lain.

Tak puas hati dengan tindakan pekerja Metro Guangzhou gadis tersebut bertindak meneruskan perjalanan menaiki tren tanpa membersihkan makeup di mukanya.

Dia kemudiannya memuat naik status di Twitter menulis, “Saya berharap dapat menggunakan platform yang agak terbuka ini untuk mencabar pihak berkuasa: apa undang-undang yang memberi anda hak untuk menghalang dan membuang masa saya?” tulisnya.

Post tersebut berjaya mencuri perhatian ramai dan rata-rata menyokong tindakan gadis itu.

Susulan itu, perkhidmatan Metro Guangzhou telah meminta maaf secara terbuka selepas kenyataan gadis itu mendapat perhatian.

Sumber

Continue Reading

Trending